NaslovnaMoto SportMotoGP Le Man 2020 - Petrući do pobede, Markez na podijumu!

MotoGP Le Man 2020 – Petrući do pobede, Markez na podijumu!

-

Još jedan fantastičan trkački vikend ostao je iza nas. MotoGP trka na stazi Le Man bila je još jedna nepredvidiva. Novi vozači na podijumu i fantastična borba u kišnim uslovima obeležili su kraj trkačkog vikenda.

Zanimljiva borba za pobedu u Moto3 kategoriji

Moto3 trka nikad ne razočarava, a tako je bilo i danas. Doduše, nešto mirnija trka, ali u svakom slučaju sa dosta preticanja i uzbuđenja. Masija je startovao sa pol pozicije, a tokom cele trke vodeću grupu činili su Masia, Arenas, Arbolino, Vieti, Binder, Fenati, MekFi i još 4-5 vozača.

Masija je vodio tokom skoro cele trke. Samo u jednom trenutku tokom sredine trke ispusio je vođstvo, ali ga je brzo opet preuzeo i vodio do pred kraj. Arbolino i Arenas zajedno sa Binderom uglavnom su razmenjivali pozicije iza Masije. Međutim, sredinom trke Binder je morao da odustane zbog tehničkih problema sa motociklom. Osim Bindera, ostali smo i bez Lopeza i Fenatija. Lopez se prekočio u 13. krivini i bukvalno počistio Fenatija. MekFi, koji je do ove trke bio jedan od konkurenata za šampionat, takođe je pao kada nije uspeo da izbegne pad vozača ispred.

Vieti je vrebao dobar plasman. Na 2 kruga pre kraja počela je borba za pobedu. Masija je očas posla izgubio vodeću poziciju i završio je na četvrtom mestu. Vieti je u poslednjem krugu dao sve od sebe da se odlepi od Arbolina i Arenasa, što mu je i pošlo za rukom. Vieti je uspeo da pobedi i da se tako umeša u borbi za titulu. Arbolino koji je do sada završio sve trke u ovoj sezoni osvojio je drugo mesto, a lider šampionata Albert Arenas osvojio je treću poziciju.

MotoGP Le Man
Rezultati Moto3 trke na MotoGP trkačkom vikendu na stazi Le Man

Dramatična MotoGP trka

Kiša je pretila da će padati celog vikenda. Prvo je padala u petak, a onda je najavljeno da će biti suvo tokom ostatka trkačkog vikenda. Bilo je suvo sve do pred početak trke. Zapravo, taman kad je trebalo da počne krug za zagrevanje kiša je počela da pada i start je odložen za 10 minuta. Vozači su zamenili motore za kišne i trka je počela

Rosi je pao već u trećoj krivini, a na čelu su izbila 3 Ducatija. Petrući, Doviciozo i Miler poveli su trku i brzo napravili prednost. Nedugo zatim Aleks Rins počeo je da postavlja odlična vremena po krugu i počeo je da proganja i juri prvu trojicu.

Od sredine trke počelo je da se zakuvava u vrhu. Rins je stigao vodeću grupu, a počeli su da se približavaju i Pol Espargaro, Kračlou, Aleks Markez i Migel Oliveira. Prvo je Kračlou pao, što je dozvolilo Aleks Markezu da se još približi vodećoj grupi.

Zatim je počela gusta borba za pobedu. Miler je nažalost doživeo da ga Ducati izda i ostavi u oblaku dima, te je Miler morao da se parkira u boks i propusti šansu za pobedu.

Petrući je uspevao da odoli napadima Dovicioza, a sam Doviciozo počeo je polako da upada u probleme sa zadnjom gumom. Za to vreme stigli su ga Pol Espargaro i Aleks Markez. Aleks Markez imao je odličan ritam i prestigao je Pol Espargara. Zatim je posle kratke borbe uspeo da prestigne i Dovicioza koji je potpuno ostao bez gripa u zadnjoj gumi. To je iskoristio i Pol Espargaro koji je prestigao Dovicioza za treće mesto.

Petrući je odoleo do kraja i došao je do svoje prve pobede u sezoni i prve pobede za Ducati na Le Manu. Fantastično drugo mesto i svoj prvi podijum u MotoGP karijeri, ali i prvi za Repsol Hondu u sezoni osvojio je Aleks Markez. Još jedan podijum u sezoni otišao je u KTM, jer je Pol Espargaro osvojio odlično treće mesto.

Rezultati MotoGP trke na stazi Le Man

Srećom pa nećemo morati još dugo da čekamo da sledeći trkački vikend, jer se već za nedelju dana vozi trka na stazi Aragon u Španiji.

Za diskusiju i komentare o trkačkom vikendu predlažemo da svratite do naše teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.