January 31, 2023
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Le Man - Miler najsnalažljiviji

MotoGP Le Man – Miler najsnalažljiviji

-

Juče je na stazi Le Man u Francuskoj održan još jedan MotoGP trkački vikend. Nepredvidivo vreme donelo nam je napete trke u svim klasama. Najzanimljivije je bila MotoGP trka koja je započela po suvom, a potom se vozila po vlažnom vremenu.

Klizava Moto3 trka

Moto3 trka je sama po sebi uvek nepredvidiva. Ako dodamo još i faktor kiše, tada dobijamo pravi spektakl u kojem je do samog kraja pobednik neizvestan. Jučerašnju trku obeležio je velik broj padova. Među tim padovima bili su i vozači koji se bore za titulu u šampionatu. Nikolo Antoneli je pao i nije završio trku. Pedro Akosta je takođe pao, ali je uspeo da se vrati na stazu i da trku završi na osmoj poziciji. Ono što je najzanimljivije je to da je Akosta dodatno uvećao prednost u šampionatu.

Pobednički podijum činili su vozači koje nismo navikli da viđamo na najvišim pozicijama. Serhio Garsija bio je najbrži i najspretniji od svih vozača, zahvaljujući čemu je sebi doneo pobedu koju će dugo pamtiti. Garsiju je u stopu pratio i pritiskao Filip Salač, koji je na kraju ipak morao da se zadovolji drugom pozicijom.

Treće mesto osvojio je Rikardo Rosi. Rosi je u poslednjim krugovima bio pod pritiskom Džon Mekfija, ali je Rosi uspeo da odgovori na fantastičan način postavivši najbrži krug trke u poslednjem krugu.

MotoGP Le Man
MotoGP Le Man – rezultati Moto3 trke Source: MotoGP.com

Moto2 i dominacija Red Bull KTM ekipe

Ni u Moto2 šampionatu neki konkurenti za titulu nisu završili trku. Trka je startovala kao suva trka i svi vozači su bili na slikovima, ali su uslovi bili nezgodni jer se staza još uvek sušila. Sa pol pozicije startovao je Kanet, koji je nažalost brzo pao. Pad je doživeo i Sem Louz.

Jedini vozački koji su se ustalili na vodećim pozicijama bili su Raul Fernandez, Marko Bezeki i u početku sa njima u grupi bio je Džo Roberts. Roberts je na jednom kočenju imao kontak sa Bezekijem nakon kojeg je pao, propustivši šansu za odličan rezultat.

Nakon toga je Raul Fernandez uspeo da se odvoji na vodećoj poziciji, ispred Bezekija. Bezeki je imao problem sa Remi Gardnerom koji je brzo nadoknadio vreme izgubljeno u kontaktu na startu trke. Gardner je iskoristio jednu grešku Bezekija i preuzeo je drugu poziciju, dok je Bezeki morao da se zadovolji trećom pozicijom.

Gardner je sa osvojenom drugom pozicijom vodeći u šampionatu, sa samo jednim bodom prednosti u odnosu na svog timskog kolegu Raul Fernandeza.

MotoGP Le Man – rezultati Moto2 trke Source: MotoGP.com

MotoGP na visini zadatka

Teški uslovi za vožnju odigrali su se upravo tokom MotoGP trke. Trka je startovala po suvom vremenu i svi vozači vozili su na slikovima. Tokom trke počela je kiša i vozači su otišli na promenu motocikla i na gume za kišu. Zatim su počele komplikacije. U jednom trenutku vodio je Mark Markez, ali je ubrzo pao. Zatim se vratio u trku, postavio jako brza vremena, a zatim ponovo doživeo pad nakon kojeg se više nije vraćao u trku.

Dva pada zabeležio je i Rins. Suzuki nije imao sreće, jer ni Mir nije uspeo da završi trku, takođe zbog pada. Najznalažljiviji i najbrži vozač bio je Džek Miler. Miler i Kvartararo imali su peh i kaznu prolaska dugim krugom jer su u boksu prekoračili brzinu. Pored toga što su morali da odrade kaznu, obojica vozača uspela su da završe na odličnim pozicijama. Džek Miler zabeležio je još jednu pobedu, svoju drugu uzastopnu i to zahvaljujući odličnoj i hrabroj vožnji u kišnim uslovima.

Drugo mesto osvojio je Zarko, pokazavši još jednom da je opasan potencijal za dobre rezultate ove sezone. Zarko se dugo probijao i postavljao fantastična vremena, a na kraju je prestigao i Kvartarara za drugu poziciju. Fabio Kvaratararo zaokružio je podijum na trećoj poziciji. Kvartararo može da bude zadovoljan ovim rezultatom, naročito ako uzmemo u obzir da je pre nedelju dana imao operaciju kako bi rešio “arm-pump” problem koji ga je sputao da dođe do pobede na Herezu.

MotoGP Le Man
MotoGP Le Man – rezultati MotoGP trke Source: MotoGP.com

Naredna trka vozi se 30. maja na čuvenoj stazi Muđelo u Italiji na kojoj ćemo zasigurno gledati zanimljive trke u svim klasama. Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu na stazi Le Man, možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.