NaslovnaMoto SportMotoGP Losail, Katar - Doviciozo pobedom otvorio sezonu

MotoGP Losail, Katar – Doviciozo pobedom otvorio sezonu

-

Prašina sa MotoGP trke na stazi Losail u Kataru se konačno slegla i sad na miru možemo da analiziramo sva dešavanja koja su se odigrala tokom trkačkog vikenda. Bili smo svedoci još jedne fantastične trke u kojoj se pobednik nije znao do same ciljne linije.

Već od prvih treninga nije bilo moguće prognozirati ko je najveći konkurent za pobedu. Na trci su opet Andrea Doviciozo i Mark Markez vodili bitku za pobedu. Iako su njih dvojica opet odlučivali o pobedniku trka je bila zaista neizvesna i pomalo je ličila na Moto3 trke na kojima se nekad i do deset vozača bori za pobedu.

Vinjales je startovao sa pol pozicije, ali je po starom običaju brzo potonuo na sedmu poziciju. Andrea Doviciozo, Aleks Rins, Žoan Mir, Markez i Kračlou imali su dobar start. Do poslednje trećine trke na vodećim pozicijama smenjivali su se Doviciozo, Rins i Makrez, a iza su pretili Mir, Kračlou i kasnije su se pridružili Petrući i Rosi.

Rasple trke odvijao se u poslednjem krugu kada su Doviciozo i Markez par puta razmenuli pozicije. Na kraju se pobednik odlučio u poslednjoj krivini kada je Markez kasnim kočenjem napao Dovicioza. Doviciozo je očekivao Markeza i samo je blago povukao koleno i uspravio motocikl pustivši Markeza da ode nešto šire. Doviciozo je zatim iskoristio bolji izlaz iz krivine i snagu Ducati-ja pri čemu se odbranio od Markeza do ciljne linije. Doviciozo je odneo pobedu za svega, 0,026 sekundi u odnosu na Markeza. Treća pozicija pripala je Kračlou.

Andrea Doviciozo i Mark Markez, MotoGP Losail
Doviciozo je odneo tesnu pobedu nad Markezom

Da pređemo sada na analizu pojedinih ekipa i na dešavanja koja su se odigrala na stazi i kasnije van nje.

Ducati je pored odlične pobede dospeo u žižu javnosti odmah posle trke, ali zbog žalbe koju su uputile sve ekipe osim Yamahe. Ducati je tokom trkačkog vikenda koristio aerodinamični “spojler” koji je postavljen ispod zadnje viljuške. Ne zna se koja je tačna namena ovog spojlera, ali se pretpostavlja da služi da drži zadnji točak više “zalepljen” za asfalt. U teoriji ovaj spojler pomaže da dođe do manje proklizavanja zadnjeg točka pri izlasku iz krivina. Iako dolazi do povećanja temperature prilikom većeg pritiska gume od asfalt, ova temperatura nije toliko opasna u smislu degradaciju gume poput temperature prouzrokovane proklizavanjem zadnjeg točka.

Upravo zbog tog spojlera su skoro sve ekipe i podnele prijavu protiv Ducati-ja jer je navodno prekršio pravila o ograničenju razvoja aerodinamike. Prijava je ekspresno odbačena iz razloga što Ducati nije prekršio pravila, već je pronašao “rupu” u pravilniku.

Doviciozo
Sporni spojler zbog kojeg su se svi timovi žalili

Naime, po pravilniku je zabranjeno dodavanje dodatnih krilaca i spojlera osim onih koja su homologovana, ali ovo pravilo se odnosi samo na oklope i na prednji blatobran, a ne na sve delove na motociklu. Luiđi dal Inja je još jednom našao način da zaobiđe propise. MotoGP sudije odbacile su žalbu, ali su timovi uložili žalbu FIM – u te u narednim nedeljama čekamo presudu. Navodno je Ducati izigrao pravila time što je naveo da je svrha tog spojlera da hladi zadnju gumu. Sa druge strane timovi tvrde da spojler ima aerodinamičku ulogu. Ko je u pravu, videćemo u narednih par nedelja.

Yamaha jedina nije uložila žalbu iz prostog razloga što su u toku prošle godine koristili sličnu stvar. Samo u Yamahi su koristili da bi sprečavali vodu da dođe do zadnje gume.

Ipak, Andrea Doviciozo je došao zasluženo do još jedne pobede. Na maestralan način uspeo je još jednom da nadmudri Markeza u poslednjoj krivini. Ne bi bilo pošteno prema Doviciozo ukoliko mu se oduzme ova pobeda zbog nejasnih pravila.

Andrea Doviciozo MotoGP Losail
Andrea Doviciozo

Honda nije imala ni malo lak vikend. Markez i Lorenco imali su padove tokom treninga. Lorenco je doživeo težak “highside” pad kada ga je motor katapultirao u vazduh. Lorenco je odšetao posle tog incidenta, ali se nije vraćao na stazu već je otišao na lekarske provere. Kasnije će se ispostaviti da je prilikom pada slomio rebro. Sa slomljeni rebrom je vozio trku što je za svaku pohvalu jer kada je rebro slomljeno svaki udisaj je bolan, a vožnja motocikla još teža.

Pramac Ducati ekipa nije se slavno proslavila na Losailu. Džek Miler i Frančesko Banjaja morali su da odustanu od trke zbog tehničkih problema.

Džek Miler

Miler je imao odličan start, ali mu se posle tri kruga dogodio nesvakidašnji peh. Otpao mu je sunđer sedišta koji sprečava klizanje vozača. Miler je pokušao da vozi još par krugova i na kraju je morao da odustane.

Banjaja je tokom starta imao kontakt sa Petrućijem pri čemu mu se pokidalo desno krilo. Bez desnog krila Ducati je bio veoma nestabilan pri visokim brzinama i Banjaja je morao da se povuče sa trke.

Horhe Lorenco
Horhe Lorenco je povređen odvezao trku

Mark Markez može da bude zadovoljan drugom pozicijom sa obzirom da je još rovit od operacije ramena. Losail je jedna od staza koja ne leži Hondi, te je ovaj rezultat veoma bitan za Markeza i Hondu. Zanimljiv je i napredak Honde RC213V po pitanju maksimalne brzine. Markez je u toku trke imao najveću maksimalnu brzinu od čak 352 km/h! Istina je da je Markez ovu brzinu postigao zahvaljujući zavetrini Ducati-ja.

Mark Markez MotoGP Losail
Mark Markez u duelu sa Andreom Doviciozom

Kal Kračlou odvezao je odličnu trku osvojivši treću poziciju. Poslednji put kad je Kračlou odvezao trku bilo je u Motegiju prošle godine. Na sledećem trkačkom vikendu na Phillip Islandu Kračlou se teško povredio i nije vozio do testa na Sepangu. Malo je ko očekivao da će Kračlou biti ovoliko konkurentan na prvoj trci sa obzirom da još nema potpun osećaj u desnoj nozi i da je propustio završetak prošle sezone i dobar deo predsezonskih testova.

Kračlou nije zadovoljan novom verzijom RC213V. Na testu u Sepangu Kračlou je tražio da proba prošlogodšnju verziju Honde i uporedi je sa ovogodišnjom. Kao razlog je naveo to da nije siguran da li je on izgubio osećaj ili ovogodišnja verzija Honde ima problema sa prednjim krajem. Ispostavilo se (bar na testu) da Honda ima problem sa prednjim krajem prilikom ulaska u krivinu.

Kal Kračlou
Kal Kračlou

Takaaki Nakagami završio je trku na devetoj poziciji. Ovo je odličan rezultat sa obzirom da je Nakagami trku završio kao prvi nefabrički vozač. Tačno je da je i Kračlou iz nefabričke ekipe, ali je ugovorom direktno vezan za HRC i vozi poslednju specifikaciju Honde.

Takaaki Nakagami
Takaaki Nakagami

Yamaha je izgleda i ove godine u istom problemu kao prethodne. Valentino Rosi je odlično započeo trkački vikend sa prvom pozicijom na prvom treningu. Kako su treninzi odmicali, tako je on sve više padao u poretku. Rosi je morao da vozi Q2 kvalifikacije iz kojih nije prošao dalje i trku je počeo sa 14. pozicije. U toku trke Rosi se probijao poziciju po poziciju da bi na kraju trku završio na 5. poziciji, 0,6 sekundi iza pobednika.

Rosi se tokom se tokom celog vikenda žalio na probleme sa prebrzom potrošnjom prednje gume. Pesak koji se nalazio na stazi u kombinaciji sa Rosijevim agresivnijim kočenjem doprineo je da se guma pre uništi. Kao što i obično biva, Rosi je za nedelju pronašao “nešto” i bio je dosta brži na trci.

Valentino Rosi
Valentino Rosi

Vikend Maverika Vinjalesa je tekao totalno suprotno od Rosijevog. Vinjales je bio odličan na svim treninzima, a na kvalifikacijama je osvojio pol poziciju. Prema vremenima sa treninga, činilo se da je Vinjales jedan od kandidata za pobedu. Međutim, Vinjales je loše startovao i zaglavio se na poziciji sedam. Tokom trke Vinjales nije uspevao da napreduje i trku je završio na sedmoj poziciji.

Vinjales je posle trke izjavio da nije nikako mogao da prestigne protivnike jer mu je zadnja guma proklizavala pri izlazu iz krivina. Kao problem za proklizavanje Vinjales je naveo to da kada vozi iza nekog vozača dolazi do pregrevanja zadnje gume.

Maverik Vinjales

Yamaha je pored problema koji su naveli Rosi i Vinjales, imala i problema sa maksimalnom brzinom. Yamaha M1 nije mogla da se bori sa Ducati-jem čak ni kada su bili u zavetrini. Očigledno je da Yamaha još nije izašla iz problema, ali im treba dati vremena. Ipak je ovo tek prva trka u sezoni i ima još dosta da se vozi.

SIC Racing Yamaha imala je polovičan uspeh na Losailu. Kvartararo je bio veoma impresivan na treninzima, ali mu se na samom startu dogodio peh kada mu se motocikl ugasio, te je morao da startuje iz boksa. Fabio Kvartararo je na kraju trku završio na 16. poziciji. Kvartararo je na Losailu pokazao da će u budućnosti biti sposoban da se bori za dobar plasman.

Fabio Kvartararo
Fabio Kvartararo

Franko Morbideli je imao slične probleme sa gumama kao i njegov mentor Valentino Rosi. Morbideli se tokom celog vikenda borio da nađe dobro podešavanje motocikla i da sačuva gume. Na žalost, Morbidelijev problem nastavio se na trci na kojoj je završio na 11. poziciji.

Franko Morbideli

Suzuki je najprijatnije iznenađenje na prvoj trci. Rins je bio brz na testovima i očekivalo se da će biti konkurentan na trci. Od početka trke Rins je odlično vozio, u nekoliko navrata vodio trku i nije gubio priključak sa vodećim vozačima. Rinsa je podijuma, a možda i pobede koštala greška u poslednjoj trećini trke kada je otišao nešto šire i van idealne putanje.

Sem te greške, Rins je odvezao odličnu trku zabeleživši četvrtu poziciju sa zaostatkom od samo 0,457 sekundi sa Doviciozom.

Aleks Rins
Aleks Rins je bio veoma impresivan na Losailu

Rinsov timski kolega, Žoan Mir je takođe bio veoma dobar. Svoju prvu MotoGP trku završio je na 8. poziciji što je veoma dobro ako uzmemo u obzir to da mu je ovo prva MotoGP trka. Mir može da bude zadovoljan jer sa Losaila odlazi kao vodeći “Rookie” u šampionatu.

Žoan Mir, (motocikl sa broje 36)
Žoan Mir, (motocikl sa broje 36)

KTM nastavlja svoj razvoj i borbu za napredak. Pol Espargaro je izjavio da KTM RC16 zaostaje možda 0,2 sekunde po krugu u odnosu na konkurenciju. Ako gledamo iz perspektive svakodnevnog života, 0,2 sekunde je ništa, dok u svetu trka je to mnogo.

Pole Espargaro završio je trku na 12. poziciji što i nije tako loše sa obzirom da prethodne sezone nije završio trku na Losailu. Zaostatak za pobednikom iznosio ne nešto preko 12 sekundi.

Zarko je uspeo da osvoji jedan jedini bod za KTM i sebe završivši trku na 15. mestu.

KTM RC16 MotoGP

Losail nije baš najbolja staza za KTM RC16 koji se muči sa problemima prednjeg kraja. Zanimljivo je bio kad je Sajmon Krajfar (bivši trkač, stručnjak za ogibljenje i trenutni reporter za MotoGP) upitao Pit Birera (glavnog u KTM u za razvoj) u vezi toga da li će u nekom trenutku odustati od WP ogibljenja i cevastog rama ukoliko ne ostvare napredak. Birer je izjavio da to ne dolazi u obzir i da će KTM pronaći rešenja za sve problema. Ova sezona je veoma bitna za KTM. Sad imaju četiri motora sa kojih dobijaju mnoštvo informacija i imaju Pedrosu za test vozača. Očekujemo da ove sezone naprave korak napred.

Tech3 KTM sa Losaila odlazi bez bodova. Sijarin je trku završio na poslednjem mestu. Migel Oliveira je imao nešto bolju trku. Većim delom trke Oliveira se borio za bodove, ali je u poslednjoj trećini trke potrošio gume te je izgubio ritam i trku završio na 17. poziciji.

Migel Oliveira

Aprilia je imala solidan vikend. Aleš Espargaro je konačno zadovoljan smerom u kom ide razvoj Aprilije. Jedinu zamerku na RS-GP Aleš Espargaro ima na manjak snage, ali je na svim poljima vidan napredak i trku je završio na respektabilnom desetom mestu.

Andrea Janone je takođe uspeo da završi trku u bodovima na 14. poziciji. Vikend nije uspeo da se završi bez neki zanimljivosti što se Janonea tiče. Naime, Janone je uspeo da padne u krugu posle završetka trke! Kako i zašto se to desilo, to samo Janone zna. Bitno je da je uspeo da završi trku.

Aleš Espargaro
Aleš Espargaro

Bredli Smit koji je na Losailu nastupao kao “wild card” vozač, trku je završio padom.

Možemo da budemo zadovoljni ovim što smo videli na trci u Kataru. Sa nestrpljenjem čekamo sledeću trku u Argentini na stazi Termas de Rio Hondo koja se vozi 31. marta.

Za diskusiju o trci u Kataru možete svratiti do teme na forumu.

Rezultati trke:

Rezultati MotoGP trke KAtar

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.