June 2, 2023
NaslovnaEdukacijaFunkcija i tipovi kaciga

Funkcija i tipovi kaciga

-

Najbitniji deo zaštitne opreme motociklista je kaciga! Naravno, bitni su i drugi delovi opreme počev od jakne, zatim pantalona, rukavica i obuće, ali pre svega morate imati kacigu. Funkcija kacige i tipovi kaciga su nešto što bi trebalo svaki motorista da poznaje.

Radna nedelja je bila izuzetno naporna. Dnevno po nekoliko sastanaka o rokovima isporuke. Službeni telefon se usijao pa je rehabilitaciju potražio na punjaču. Moj punjač su motocikl i vožnja. Bliži se kraj radnog vremena, već sam zamislio kako bi sutra bilo dobro voziti jedan krug oko Avale, Ralje i sesti na usamljenu klupicu između Mladenovca i Smedereva. Sa klupice koja je na čistini na brdu Varovnica u društu jedinog drveta, pogled dopire do Bukulje, Avale, Kosmaja, Dunava i Rudnika. Međutim, klupica tajnu krije. Istinu koja je užasna i crna, ali o tome u nekim od narednih tekstova.

Lepota je zid, a iza zida je ono što kuću čini. Tako je i sa motociklima. Vožnja je zabavna, aktivna i ispunjavajuća, ali isto toliko, veoma opasna. Svu euforiju pred vožnju, pre nego što šaka pritisne polugu kvačila, a noga polugu menjača, treba izbaciti iz glave i razmisliti koliko je vožnja motocikla, opasan hobi. Naime, svaki motociklista ima 35 puta veću šansu da doživi nezgodu u odnosu na automobilistu. Zbog specifičnosti rizika u vožnji motocikla, tako je i zaštitna oprema specifična i namenska.

Bez ikakve diskusije kaciga je najbitniji deo zaštitne opreme. Kaciga smanjuje rizik od povreda glave za masivnih 70% i rizik od smrti usled fatalnih povreda glave za 45%. Kako smo se već razumeli o važnosti kacige pre nego što opišemo tipove, vratićemo se čitav vek unazad kako bi znali nešto i poreklu moto kaciga.

Iako su kacige ili šlemovi postojali mnogo pre u vojne svrhe, motociklisti ih nisu koristili uporedno sa pojavom motociklizma. Kako su motocikli postojali sve brži i brži, a ljudi počeli i da se trkaju, tako su nezgode sa fatalnim ishodom bivale sve češće. I tako je Dr. Erik Gardner, na trkačkoj stazi Bruklends u Engleskoj, dok je sanirao povrede ili proglašavao mrtvim jednog motociklistu na svake dve nedelje, došao na ideju da konstruiše namensku kacigu sposobnu da izdrži udese. Doktor Gardner zajedno sa Gospodinom Mosom je predstavio ideju “Auto – Cycle” uniji koja je regulisala moto sport u Engleskoj. Ideja iz prve odbačena, mada su ipak postale obavezne u sezoni 1914. na poznatoj Isle of Man TT trkama. Iako je postojao otpor trkača prema kacigama, Dr. Gardner je obezbedio više od 90 kaciga tadašnjim učesnicima. Nije prošlo puno kada je jedan od vozača prošao kroz kapiju glavom ostajući na ovom svetu zahvaljući kacigi. Nakog završene trke, izveštaj dežurne medicinske službe bio je pozitivan jer, pre upotreba kaciga, imali su po nekoliko slučajeva povreda glave ali te 1914. niti jednu.

Međutim, to nije bilo dovoljno kako bi se kacige omasovile i postale obavezne. Motociklizam je 30ih godina bio rezervisan za bogate i imućne. Jedan od najpoznatijih motociklista u to vreme bio je Edvard Lorens, ratni heroj koji se istakao tokom arapske pobune. Motociklizam, duh i imidž Gospodina Lorensa su išli jedno sa drugim. Posedovao je motocikl “Brough Superior SS100”. To je bio motocikl čistog luksuza i visokih performansi. Koštao je više od prosečne kuće u Engleskoj, sposoban za brzine i do 160km/h. Svaki primerak je izrađivan po zahtevima i željama kupca a lično testiran od strane osnivača kompanije. Priča slična današnjem “Rolls Royce”-u.

Lorens od Arabije

Lorens je imao sreću da je uživao u to vreme impresivnom motociklu, ali i nesreću da od njega i strada i to baš blizu svog imanja. Usled velike brzine i uvale kroz koju se prožimao drum, Lorens nije na vreme uvideo dva dečaka na biciklama. Pri manevaru izbegavanja izgubio kontrolu, preleteo preko upravljača i pri padu razbio glavu. Bio je u komi šest dana pre nego što je preminuo. Kako je Lorens bio poznata ličnost, njegov slučaj je privukao veliku pažnju. Neurohirug Hju Keirn koji se njime bavio, napravio je opširnu studiju o pogibijama i povredama motociklista u tadašnjoj vojnoj službi gde su motocikli korišćeni kao kurirska vozila. Smatrao je da su životi nepotrebno izgubljeni usled neadekvatne zaštite i bio je potpuno u pravu. Iako su motociklisti koristili i tada opremu, ona je pre svega bila zaštita od hladnoće i vremenskih uslova, bez namene zaštite od povreda. Nakon nesreće Lorensa i studija doktora, počela je masovnija upotreba kaciga kako među vojnim tako i među civilnim motociklistima. Samim tim je počeo i masovni razvoj namenske zaštitne opreme za motocikliste da bismo danas imali ovako veliki izbor opreme, pa samim tim i kaciga.

Prve kacige u upotrebi vojske S.A.D
Veliki izbor kaciga donosi i dileme.
Koju kacigu izabrati? Šta je bolje?

Pre svega, bitno je koristiti namensku kacigu. Građevinski šlem, vojnički šlem i sl. nisu adekvatna zaštita niti podležu zakonu. Odluka o izboru kacige mora biti donešena pre svega na osnovu ličnih potreba, ni u kom slučaju prema tipu motocikla, uklapanja boja i tome sl. Kaciga ne mora da se slaže se bojom motocikla. Nije sramota nositi integralnu kacigu čak iako vozite “Tomos”, niti je ikada bačena para. Nema razlike pasti sa skutera od 50cc pri brzini od 50km/h ili sa “velikog motora” ili ispati iz autobusa.

Imamo na raspologanju pet tipova kaciga rangiranih po stepenu zaštite od najbolje ka najloše.

Integralna (Full Face) kaciga

Integralne (Full Face) kacige, Funkcija i tipovi kaciga

To je kaciga koja štiti celokupnu glavu, pa je samim tim taj tip najbezbedniji i treba biti prvi izbor. One se dele na sportske i turističke. Najbitnija karakteristika koja pravi ovu podelu jeste sam oblik školjke jer su sport kacige predviđene za savijen položaj tela, dok su turističke kacige predviđene za uspravan položaj tela. Integralne kacige nisu uvek prijatne zbog potpune izolacije, akumulacije toplote, znoja, izolacije zvuka i nedostatka vetra.

Integralna Off road kaciga

Integralne Off road kacige, Funkcija i tipovi kaciga

Ove kacige su zapravo jako slične integralnim. Vizuelno se razliku po izduženoj zaštiti za vilicu radi bolje zaštite i boljeg protoka vazduha, kao i po većem otvoru gde se umesto vizira koriste namenske naočare. Takođe, odlikuje je i karakteristični kačket koji služi za zaštitu od blata, granja, sunca, itd. Ove kacige nisu pogodne za veće brzine zbog nepovoljne aerodinamike.

Modularna ( Flip Up) kaciga

Modularna ( Flip Up) 

Ovo je najmlađa klasa kaciga koja pravi kompromis između integralne i otvorene odnosno pilotske kacige. Prednji deo kacige koji štiti vilicu se mehanizmom otvara. U vožnji dok je zatvorena, simulira integralnu kacigu. Prednost je što se lako otvara bez potrebe za skidanjem i navlačenjem kacige dok pauzirate pored motocikla, tankujete benzin, kupujete ili obavljate kakvu konverzaciju. Na primer, pri prelasku granice, potrebno je otkopčati integralnu kacigu, skinuti je, skinuti potkapu, pokazati isprave, pa obrnutim redosledom obaviti iste operacije i nastaviti vožnju. Kod modularne kacige dovoljne je jednostavno otvoriti prednji deo rukom i to je to. Mane ovih kaciga su težina, onda cenovno su nešto skuplje od integralnih, a i sam mehanizam je podložan kvarovima i malo je slabiji u slučaju direktnog udarca u odnosu na integralnu kacigu.

Pilotske (Jet) 3/4 kacige

Pilotske (Jet) 3/4 kacige

Često viđene kacige na vozačima manjih skutera, kruzera, kafe rejsera po urbanim sredinama. Ovaj tip kaciga pokriva glavu koliko i integralna kaciga izuzev lica i brade. Samim tim, lice je nezaštićeno od vremenskih uticaja i fizičkih udaraca od insekata, otpada na putu i sl. pa tako i u slučaju udesa.

Polu kacige

Polu kacige

Ovaj tip kacige pokriva samo gornji deo glave. Ostatak je nezaštićen. Ove kacige nisu u skladu sa zakonom niti imaju funkciju zaštite pri nesreći kako po obliku tako i po konstrukciji. Na motociklu imaju funkciju koliko i šešir.

Konstrukcija kacige

Ono što čini kacige bezbednim i efikasnim jeste konstrukcija same kacige koja je puno više od običnog predmeta na glavi.

Kaciga se sastoji iz nekoliko delova. Spoljašna školjka je od plastike, mada se na modernim kacigama školjka izrađuje od fiberglasa, kevlara i karbonskih vlakana. Ispod školjke nalazi se EPS pena, poznatija kao polistiren. To je najbitniji deo kacige koji služi za absorbciju energije udarca, odnosno postepeno usporavanje lobanje i mozga. EPS pena je obložena postavom i ona ima ulogu komfora. U službi istog je i sistem ventilacije, mehanizam vizira, dodatni vizir za sunce, ozvučenje, itd.

Konstrukcija kacige

Jednako bitan je i mehanizam zakopčavanja kacige. Mehanizam osigurava da će kaciga ostati na glavi tokom vožnje ili nesreće. Kaciga koja nije zakopčana gubi funkciju jer će pri udarcu spasti sa glave.

Funkcija kacige

Kada znate osnove konstrukcije kacige, lakše je razumeti njenu funkciju, pa je samim tim i zavoleti je kao omiljeni predmet.

Školjka kacige ima funkciju zaštite od probijanja stranih predmeta u lobanju. Takođe, štiti EPS penu od abrazije i dezintegracije pri udaru. EPS pena ima funkciju gužvanja i sabijanja tokom udarca kako bi produžila vreme i distancu zaustavljanja glave što je osnov i princip zaštite. Da biste najbolje razumeli funkciju kacige i EPS pene, moramo ponajpre razumeti mehanizam oštećenja i povreda glave.

Slupana kaciga

U narodu se smatra da kaciga štiti isključivo od pucanja i rastavljanja lobanje po šavovima. Istina je da frakture lobanje često nisu uzrok smrti osim u slučajevima da kosti lobanje nagnječe mozak. Najopasnije su povrede mozga i najćešći uzrok smrti i invaliditeta. Lobanja je samo kontejner za mozak. Moždano tkivo se sporo i teško regeneriše, lekarske intervencije su izuzetno komplikovane i retko kada ovakve povrede zacele bez posledica koje mogu biti promena ličnosti, gubitak funkcija pamćenja, govora i sl. Zbog toga, osnovna i primarna funkcija kacige je sprečavanje povrede mozga, sekundarna je zaštita lica i same lobanje.

Najčešća povreda glave pri udesu motociklista je zatvorenog tipa, tj. unutrašnja bez otvorenih rana. Ovakva povreda mozga nastaje zbog iznenadnog velikog ubrzanja glave i naglog zaustavljanja.

Praktično izgleda ovako – motociklista udara u automobil. Glava ubrzava napred velikom brzinom, sila deluje i na mozak koji se kreće u lobanji, sabija se napred o kost, dok se sa druge strane tegli. Kako se ovde javlja sila akcije i reakcije, nakon udarca mozak se odbija ka potiljku gde se tkivo takođe sabija a prednji deo koji je već bio sabijen, tegli. Što je sila veća, veće su šanse za pucanje krvnih sudova te izliva krvi u mozak. Na mestu nagnječenja mozga, stvara se telesna temperatura i do 47c što trajno i nepovratno oštećuje sve funkcije u tom predelu.

Zadatak EPS pene je da se ponaša kao amortizer, da upije energiju nastalu i progresivno uspori ubrzanje glave, pa samim tim i mozga. Nepravedno je EPS penu porediti sa građevinskim stiroporom koji nam je najpoznatiji. Zaštita zavisi od debljine i tvrdoće pene. Ako je pena deblja od dva do pet centimetara zavisno od mesta kaciga postaje nepraktična, pa samim tim proizvođač kacige mora da odredi tvrdoću pene. Ako je pena mekana, glava će je sabiti lakše i bolje će je zaštiti pri slabijim udarcima, no u slučaju većih brzina glava će je sabiti u potpunosti i udariti u tvrd predmet što nije dobro. Tvrđa pena će slabije udarce absorbovati nešto grublje nego što je zaista potrebno, ali pri većim brzinama biće bolja zaštita. Dakle, potrebno je naći optimum i kompromis. Proizvođaći pri konstrukciji kacige predviđaju brzinu udesa i stepen zaštite, a to su obično brzine koje se koriste pri testovima za homologaciju kacige gde se koriste brzine od 14 do 25 kilometara na čas. Ove cifre se ne odnose na brzinu kretanja motocikla, već na druge parametre koje ćemo objasniti.

Kaciga će u većini udesa zadržati funkciju, ali nije svemoćna. Štiti onoliko koliko ima raspoložive debljine EPS pene. Zbog svega gore navedenog, kaciga je jednokratna zaštita. Nakon udesa mora se zameniti novom jer EPS pena više nema pun potencijal niti se golim okom može primetiti defekt u strukturi kako školjke tako i pene.

Standardizacija i propisi

Funkcija i tipovi kaciga

Kako je kaciga obavezna po zakonu, tako svaka kaciga podlože testiranju kako bismo bili sigurna da je kaciga bezbedna za korisnike. Postoji dosta standarda testiranja, najpoznatija su:

DOT –  Standard američke agencije za transport i saobraćaj
ECE 22.05 – Evropski standard kojeg se pridržava i Srbija
SNELL – Američka nezavisna fondacija sa najstrožijim kriterijumima
SHARP – Engleski standard

Za krajnjeg korisnika u Evropi, važno je da kaciga na potiljku poseduje nalepnicu sa oznakom ECE 22.05. Ona koja to nema, nije homologovana i ne garantuje bezbednost, samim tim je i ništavna.

Šta izabrati, šta kupiti?

Kacige se prodaju i prema veličinama – L, XL, XXL, M, itd. Veličinu kacige diktira obim glave koji se meri krojačkom mernom trakom. Preko čela oko potiljka. Međutim, to nije jedini parametar. Različiti proizvođači favorizuju različite oblike glave koja može biti izdužena ovalna, srednje ovalna i okruglo ovalna. Ovde tekst vam ne može puno pomoći već morate probati uživo jer to je osnov za kupovinu kacige. Prva kaciga se ne kupuje na neviđeno bez probanja.

Da li je skuplja kaciga bolja od jeftine? Kao što smo rekli, svaka kaciga mora da poseduje homologaciju tj. da ispuni minimum standarda. Nisu retki slučajevi da na testovima jeftinije kacige imaju bolje ocene od skupljih. Koliko je kaciga skupa, diktiraju korišćeni materijali i komfor. Koliko je prijatna i kvalitetna postava, kvalitet ventilacije, da li poseduje unutrašnji vizir za sunce, itd. Sasvim je u redu da koristite i najjeftiniju kacigu koja je homologovana.

Primarni izbor bi trebalo biti integralna kaciga jer pruža najveći stepen zaštite. Ona je beskompromisna. Nakon nje razmatrajte modularnu, koja ima oslabljen prednji deo zbog mehanizma u odnosu na integralnu.

Razumemo se, zar ne?

Funkcija i tipovi kaciga

Pilotske kacige lično ne preporučujem. One takođe ispunjavanju standardne homologacije međutim mora se predočiti bitna činjenica koja je potvrđena i potpuno tačna:

U 55% slučajeva kaciga će pretrpeti udarac u prednjem delu, tj. predelu vizira i vilice. To znači polomljen nos, vilica, izbijeni zubi, isečen jezik, polomljene jagodice, itd. Odnosno posao za plastičnog hirurga. Na vama je da li ćete prihvatiti rizik. Ne zavaravajte se da je rizik stepena od povrede manji ukoliko se vozite po gradu. Studije su pokazale da je veći procenat nesreća upravo po gradovima u blizini prebivališta.

Kacigu ne bi trebalo kupiti polovnu osim u slučajeva gde je korišćena svega par puta zbog promašene veličine, namene, itd. Pre svega zbog higijene i već formirane unutrašnjosti po konturi glave prethodnog vlasnika. Pri kupovini možete uštedeti i nekoliko hiljada dinara ako se odlučite za kacigu bez grafike, odnosno, čisto bela ili crna. Preporuka je da kaciga bude što uočljivija pa je bela ili fluo žuta odličan izbor.

Iako je kaciga fantastičan deo zaštitne opreme, ona je tu da ispuni svoju namenu u kritičnoj situaciji, kada je biti ili ne biti. Glavna zaštita mora biti unutar kacige, pre svega u vašoj glavi, vaša svest o riziku, veština upravljanja motociklom i edukacija.

Ukoliko imate bilo kakvih nejasnoća ili vam je potrebna pomoć oko izbora kacige, slobodno nam se obratite putem foruma i sekcije o moto kacigama.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Aleksandar Stojanović
Aleksandar Stojanović
Član sam BjBikers foruma od 2008. godine. Motocikl koristim kao osnovno prevozno sredstvo i za putovanja sa suprugom. Radim u autoindustriji, tekstove pišem iz hobija i ljubavi prema motociklizmu. Vozim TDM900.