NaslovnaMoto SportMotoGP Mizano 1 - Morbidelijev prvenac i katastrofa za Kvartarara

MotoGP Mizano 1 – Morbidelijev prvenac i katastrofa za Kvartarara

-

Sa MotoGP Mizano 1 trkačkim vikendom voženim za vikend završena je prva od 9 trka koje nas očekuju u narednih 11 nedelja. Neizvesnost MotoGP šampionata i dalje se nastavlja i kao da niko ne želi da osvoji titulu, jer smo dobili novog lidera šampionata.

Moto3 lider šampionata ispustio 25 bodova

Na Moto3 trci bilo je napeto i borbeno do samog kraja, ali to je sasvim normalna situacija za ove momke. Dovoljno je samo reći da je 9 vozača završilo unutar jedne sekunde. Ono što je netipično je to da je Albert Arenas napravio katastrofalnu grešku kada je pao tokom trke i tako ispustio 25 bodova. Arenas je do jučerašnje trke uvek strpljivo vozio i gradio sebi veliku bodovnu prednost koju je izgubio u samo jednom trenutku.

Borba za prvu poziciju vodila se između mnogo vozača. Suzuki je uglavnom bio konstantan u vodećoj grupi, ali nije uspeo da pobedi, već je trku završio na drugoj poziciji. U poslednjem krugu Ai Ogura je pokušao da dođe do pobede i u tom pokušaju borio se upravo sa Suzukijem. Činilo se da će stići i vodećeg, ali je napravio grešku u poslednjem sektoru staze i ta greška ga je košta pobede, iako je za pobednikom zaostajao samo 0,037 delova sekunde!

Pobedu je odneo Džon Mekfi za svoju Petronas Sprint Racing ekipu. Ta pobeda Mekfiju znači mnogo i za generalni plasman u šampionatu, pošto sad zaostaje samo 14 bodova za Arenasom i nalazi se na trećoj poziciji u šampionatu. Sa druge strane, Ogurina konstantnost donela mu je drugo mesto u šampionatu i zaostaje samo 5 bodova za Arenasom.

MotoGP Mizano 1
Rezultati Moto3 trke

Moto2, odličan dan za Sky Racing VR46 team

Luka Marini i Marko Bezeki opet su imali razloga za slavlje. Marini i Bezeki vodili su glavnu reč tokom cele trke, sa tim što je Marini bio za nijansu brži od Bezeki. Njih dvojica držali su prve dve pozicije do kraja trke, dok je treće mesto osvojio Enea Bastianini. Sva trojica završila su trku unutar jedne sekunde.

MotoGP Mizano 1
Rezultati Moto2 trke

Prvi, zasluženi trijumf za Morbidelija i borba za podijum

Na MotoGP trci dobili smo nova lica na podijumu. Franko Morbideli odlično je započeo trku, poveo i vođstvo nije ispuštao do kraja trke. Dobar deo trke Rosi se držao blizu Morbidelija, ali kako je trka odmicala Morbideli je jednostavno imao nešto malo brži ritam što je bilo dovoljno da na zaslužen način dođe do svoje prve MotoGP pobede. Morbideli je zaista teško radio da dođe do pobede i postao je još jedna novi MotoGP pobednik u ovoj sezoni.

Morbidelijeva prva pobeda u sezoni Foto: Yamaha Raicng Press

Borba za preostala mesta na podijumu nisu bila nezanimljiva. Zapravo, najveća borba za podijum započela je u poslednjoj trećini trke. Rosi je dugo držao drugu poziciju, ali su Rins, Mir i Banjaja bili nešto brži. Prvo je Rins počeo da napada Rosija, ali je Banjaja munjevito obišao Rinsa, a potom i Rosija. Banjaja se zatim napravio blagu prednost u odnosu na ovu dvojicu.

Mir je takođe imao odličan ritam i prestigao je Rinsa. U poslednjim krugovima Mir je bio na točak Rosiju, ali je i Rosi stigao Banjajau. Banjaja je ipak uspeo da odoli i da osvojij drugu poziciju, a ujedno i svoj prvi podijum u karijer. Banjajin podijum još je sjajniji ako se uzme u obzir da je još svež od povrede i da hoda uz pomoć štake. Svaka čast mladom Banjaji kojem se smeši mesto u fabričkoj ekipi.

Rosi takođe nije uspeo da osvoji 200. podijum u karijeri. Mir je ipak uspeo da pretegne “the doctora” i da osvoji treće mesto. Ni Rosi ne treba da bude nezadovoljan, jer je i juče bio druga najbrža Yamaha na stazi, a uz to se i borio za podijum

Rosi nije izdržao napade za podijum Foto: Yamaha Racing Press

Ako se pitate šta je bilo sa Kvartararom i Vinjalesom, odgovor je: ništa. Upravo ništa Vinjales nije uradio. Iako je imao pol poizicju Vinjales nije imao ritam da se bori sa drugim vozačima i trku je neupadljivo završio na 6. poziciji. A Kvartararo? Kvartararo je napravio grešku i pao, a zatim je otišao u boks, ponovo izašao na stazu i ponovo pao.

Sa svojim padom, Kvartararo je pao i u generalnom plasmanu. Andra Doviciozo je novi lider šampionata iako je završio trku na 7. poziciji. Ta 7. pozicija bila je dovoljna da preuzme vođstvo u šampionatu, sa 6. bodova prednosti u odnosu na Kvartarara.

Rezultati MotoGP trke Mizano 1
Generalni plasman vozača posle Mizano 1 MotoGP trke

Sledeća trka vozi se već za vikend na istoj stazi, tako da će neki vozači imati priliku za popravni, dok će drugi imati još jednu priliku za dobar rezultat.

Za diskusiju i komentare o trkačkom vikendu možete svratiti do naše teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.