August 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGP Sepang 2019 - Vinjales do druge pobede u sezoni

MotoGP Sepang 2019 – Vinjales do druge pobede u sezoni

-

Azijska MotoGP turneja završena je jutros na stazi Sepang u Maleziji. Uzbudljiv trkački vikend krunisan je dobrim trkama, a dobili smo i novog šampiona u Moto2 kategoriji.

Moto3 trka kao i uvek bila je prva na redu, ali i najzanimljivija. Za pol pozicije startovao je Ramirez ispred Suzukija. U prvim krugovima vodeću poziciju razmenjivali su Suzuki, Ramirez, Rodrigo i Arenas, a iza njih se formirala prilično velika grupa od petnaestak vozača.

Suzuki još jednom nije imao sreće pošto je Rodrigo pao ispred Suzukija koji nije imao gde osim preko Rodgrigovog motocikla. Na Rodrigov motocikl naleteo je Lopez. Srećom svi vozači su prošli bez težih povreda.

Za to vreme, Vieti, Dala Porta, Arenas i Masia izdvojili su se u vodećoj grupi. Masia je trku startovao na začelju kolone zbog problema sa motociklom.

U poslednjih 5 krugova počela je razmena pozicija između vodećih, a grupi se polako približio i Ogura. Poslednji krug trke protekao je u duelu između Dala Porte i Vietija. Vieti je u jednom trenutku bio prvi, ali ga je Dala Porta prestigao u devetoj krivina, a odmah posle Vietija i Arenas je prestigao Vietija. Dala Porta je zatim napravio prednost upisavši sebi treću uzastopnu pobedu. Albert Arenas je pao u poslednjoj krivini te je drugo mesto pripalo Garsija, a treću poziciju osvojio je Masia.

Rezultati Moto3 trke
Rezultati Moto3 trke

Moto2 trka protekla je u borbi za šampionat između trojice vodećih u šampionatu. Binder, Markez i Luti imali su napetu trku. Binder je startovao odlično i poveo trku ispred Markeza, Nagašime i Lutija. Binder i Markez su u prvom delu trke par puta razmenili prvu poziciju, ali je Binder tokom cele trke imao bolji ritam te je uspeo da napravi malu prednost u odnosu na Markeza.

KTM Moto2
Foto: Gold and Goose

Luti se u prvom delu trke zaglvaio iza Nagašime, a kada ga je obišao uspeo je malo da se približi Markezu, ali jednostavno nije bio dovoljno brz da stigne Markeza. Trka je do samog kraja bila napeta jer je razlika između prva tri vozača bili mala, ali konstantna i nijedan od trojice vozača nije smeo da priušti sebi grešku. Do kraja trke Binder je sačuvao vodeću poziciju upisavši novu pobedu za sebe i KTM.

Aleks Markez je završio na drugom mestu postavši Moto2 šampion za 2019. godinu, pet godina posle osvajanja Moto3 titule čime je ujedno postao i prvi vozač koji je osvojio Moto3 i Moto2 šampionat. Tom Luti morao je da se zadovolji trećom pozicijom. Binderu u Lutiju na trci u Valensiji za dve nedelje predstoji borba za drugu poziciju u šampionatu.

MotoGP Sepang
Rezultati Moto2 trke

MotoGP trka na stazi Sepang protekla je u dobrom startu Vinjalesa. Osim Vinjalesa odličan start imali su Doviciozo i Markez. Njih dvojica su se već u trećem krugu našli na pozicijama 2 i 3. Međutim, Vinjales je bio veoma brz i imao je odličan ritam. Markez je tokom trke pokušavao da pritisne Vinjalesa, ali se Yamahin as nije dao i uspeo je da dođe do druge pobede u ovoj sezoni.

Markez je uspeo da zabeleži još jednu drugu poziciju, što je odličan rezultat sa obzirom da je startovao sa 11. pozicije.

MotoGP Sepang 2019

Dva vozača koju su uspevala da trku učine nešto zanimljivijom bili su Doviciozo i Rosi koji su se borili za treće mesto. Rosi je imao odličan ritam, ali jednostavno nije mogao da prestigne Dovicioza koji je koristio snagu Ducatija da se odupre Rosiju. Iako je nekoliko puta uspevao da bar na kratko pretekne Dovicioza, Rosi je na kraju morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, dok je treće mesto osvojio Doviciozo.

Rezultati MotoGP trke Sepang 2019
Rezultati MotoGP trke

Posle trke na stazi Sepang, MotoGP vozači imaće dve nedelje pauze do poslednje trke u sezoni koja će se voziti na stazi Rikardo Tormo u Valensiji.

Za diskusiju i komentare o trkačkom vikendu predlažemo da svratite do naše teme na forumu.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.