July 2, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoYamaha YZF-R3 dobila unapređeno ogibljenje za sledeću godinu

Yamaha YZF-R3 dobila unapređeno ogibljenje za sledeću godinu

-

Yamaha je izvršila predstavljane YZF-R3 modela koji je unapređena verzija prethodne serije. Posle prezentacije Yamahe R125, YZF-R3 je delovao pomalo zastarelo, pa su u Yamahi rešili da ga poboljšaju na svim poljima.

Promene na novom YZF-R3 nisu velike, ali su urađene na svim poljima tako da je generalno ceo paket podignut na viši nivo konkurentnosti. Najveći rival Yamahi u ovoj kategoriji svakako je dominantni Kawasaki Ninja 400, ali po svemu sudeći ni novi YZF-R3 neće zaostajati.

Redni dvocilindrični vodeno hlađeni agregat zapremine 321 cm³ sa četiri ventila po cilindru predstavlja srce ovog motora. Klipovi su urađeni od lagane legure aluminijuma radi što boljeg odziva na gas. Maksimalna deklarisana snaga iznosi 42 KS pri 10.750 O/min uz maksimalni obrtni momenat od !!! pri 9.000 O/min.

Yamaha R3

Cevasti čelični ram i zadnja viljuška pokazali su se kao odlični, pa nisu pretrpeli promene za ovu godinu. Podesivi zadnji amortizer marke KYB sasvim solidno obavlja posao na motociklu ove zapremine i težine. Yamahin glavni cilj pri stvaranju ovog motocikla bila je centralizacije mase i dobar balans.

Jedina stvar koja je kvarila utisak na prošlom modelu bilo je nedostatak obrnute prednje viljuške. Za sledeću godinu YZF-R3 dobio je obrnutu viljušku marke KAYABA prečnika štapova 37 mm i sada se radi o kompletnom sportskom motociklu.

Prednja viljuska
Nova obrnuta prednja viljuška

Kao rezultat nove prednje viljuške dobija se bolji povratni osećaj na relaciji asfalt-motocikl-vozač.

Na aluminijumske točkove zanimljivog dizajna montiran je jedan disk prečnika 298 mm napred sa kočionim čeljustima za 2 klipa.

Yamaha R3

Da bi dodatno poboljšali centralizaciju mase i položaj vozača na motociklu Yamaha je dizajnirala drugačiji rezervoar koji je 31,4 mm širi u predelu kolena vozača. Zapremina rezervoara i dalje iznosi 14 litara.

Drugačiji oblik rezervoara u kombinaciji sa upravljačem koji je 22 mm niže smešten omogućava bolji položaj vozača na motociklu. Izgled i oblik celog motocikla takođe su drugačiji zbog novih oklopa i vetrobrana. Oblik oklopa omogućava bolju aerodinamičnot koja po rečima inženjera iz Yamahe omogućava za 8 km/h veću maksimalnu brzinu.

YZF-R3
Prednji kraj kopiran sa Yamhae M1

Poput R125 modela i YZF-R3 prati liniju Yamahinog MotoGP motocikla, pa je tako nos promenjen i u sredini se nalazi otvor koji služi za usmeravanje vazduha ka hladnjaku.

LCD kontrolna tabla je u potpunosti promenjena iako je obim informacija koje pruža ostao manje-više nepromenjen.

Kontrolna tabla Yamaha R3
Nova LCD kontrolna tabla

Yamaha sa ovim poboljšanjima želi da izjednači performanse sa konkurentim motociklima u ovoj klasi. Osim toga YZF-R3 teži ka tome da postane uspešan na trkama u supersport300 kategoriji.

Cena će biti poznata posle EICMA sajma motocikala.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email bilten sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.