NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Sepang test – Ducati i Aprilia u dobroj formi

MotoGP Sepang test – Ducati i Aprilia u dobroj formi

-

Prvi zvanični ovogodišnji MotoGP test je završen u nedelju. Staza Sepang je ponovo bila domaćin prvog ovogodišnjeg MotoGP testa na kom je bilo mnogo dešavanja i testiranja novih komponenti i motocikala. Najviše promena na svojim motociklima doneli su Honda i Yamaha.

Predstojeća sezona biće najnapornija u istoriji ovog sporta. Tokom 21 trkačkih vikenda voziće se čak 42 trke. Prostora za osvajanje bodova je puno, ali ovako gust trkački raspored znači da je prostora za greške još manje. Povrede vozača mogle bi imati još veći uticaj neko ranije. Takođe, greške na motociklima bi mogle imati još veće posledice, jer je vremena na treninzima manje za pronalaženje idealno podešavanja motocikla.

Ukoliko timovi i malo promaše razvoj motocikla, biće teško vratiti se u sezonu i priključiti borbi za titulu.

Timovi nisu imali baš puno sreće sa vremenskim uslovima tokom testa. Nijedan dan nije prošao, a da vreme u većoj ili manjoj meri nije poremetilo pretrpan raspored koji su timovi imali. Takoreći, od tri raspoloživa dana, recimo da su vozači i timovi imala sve zajedno dva cela dana za testiranje.

Osim tog hendikepa sa vremenom, ekipe su na raspolaganju imali ograničen broj mekih guma koje je Mišelin doneo na test kao i novu komponentu prednje gume koja nije odgovarala nekim vozačima, naročito Kvartararu.

Yamaha kao nikad do sad

Kvartararo je oštro kritikovao Yamahu tokom prošle sezone. Cele godine je tupio zube da mu je potrebniji snažniji agregat ukoliko žele da osvoje titulu. Yamaha je uslišila njegove molbe i već tokom prošlogodišnjeg testa na Mizanu mu je ponudila jači agregat.

Zatim je došao test u Valensiji tokom kojeg je Kvartararo bio šokiran činjenicom da agregat nije ništa dobio na maksimalnoj brzini. Tim je utvrdio da je agregat imao grešku i da će na Sepangu sve biti u najboljem redu.

MotoGP Sepang test
Kvartararo zadovoljan napretkom Yamahe Foto: Yamaha

Skoro čitava tri meseca je Kvartarao čekao Sepang test posle kojeg odlazi delimično zadovoljan – Yamaha je uspela da spremi snažniji agregat! Dobio su nešto na maksimalnoj brzini, ali pored krajnje brzine bitno je da su uspeli da dobiju na ubrzanju pri izlazima iz krivina.

Međutim, loši vremenski uslovi znatno su skratili vreme za test. Yamaha je uspela da testira samo novi agregat i aerodinamične oklope. Najveću pažnju posvetili su upravo tom segmentu koji moraju da homologuju pre početka sezone.

Ostale delove poput šasije i zadnje viljuške koje su takođe doneli na test, ali nisu imali vremena da probaju, mogu da razvijaju i tokom sezone.

Nova Yamaha M1 ima odličan ritam u simulaciji, ali se Kvartararo žalio da sada nije uspeo da izveze jedan brzi kvalifikacioni krug. Kvartararu nije „legla“ ni nova meka prednja guma koju je Mišelin doneo na test. Ipak, pozitivna stvar sa testa je da je Yamaha kao nikad ranije donela mnogo novih delova na testiranje pred novu sezonu, što znači da su se konačno „otvorili“ za razvoj. Kvartararo je nakon testa izjavio da je generalno zadovljan, ali da su vremena na svežim gumama katastrofa.

Morbideli se takođe preporodio. Iako Yamahini vozači nisu test završili u vrhu tabele, oba vozača su imala slična vremena što je dobar znak.

MotoGP Sepang test
Morbideli se izgleda vraća u formu Foto: Yamaha

Markez “ovo nije Honda sa kojom mogu da se borim za titulu”

Honda je prošle sezone imala jednu od najlošijih sezona u MotoGP šampionatu. Bez ijedne pobede i poslednji u plasmanu, za ovu godinu su morali dobro da priounu na posao, što i jesu uradili. Bradl je besumučno testirao i vrteo krugove tokom”shakedown” testa, a onda su na red došli Markez, Mir, Rins i Nakagami.

Honda je donela mnoštvo novih stvari na test. Markez je na raspolaganju ima četiri različite Honde RC213V, od kojih je jedna bila prošlogodinja, dve su bile evolucija verzije iz prošle sezone, a jedna je bila revolucionarna.

Mark Markez je po prvi put u poslednjih nekoliko sezona na predsezonska testiranja došao fizički spreman, što je i sam potvrdio posle trodnevnog testa rekavši da ne pamti kad se tako dobro osećao.

Jedna od retkosti je i da je Markez po prvi put zaista testirao sve što je ekipa od njega tražila. Nije jurio podešavanja motocikla prema svom stilu, već je imao osnovno podešavanje koje se takoreći nije menjalo. Menjale su se samo komponente koje je Honda tražila od njega da testira.

Mark Markez traži više od Honde Foto: Honda Racing Corporation

Ken Kavauči je prešao iz Suzukija i želi detaljno da evaluira sve komponente koje su donete na test. Markez je izjavio da je testirao i neke komponente za koje je unapred znao da neće raditi. Zamisao tima je bila da vidi kako će različite komponente uticati na ponašanje motocikla.

Sve u svemu, Mark Markez je nakon testa rekao da je Honda napravila korak napred, ali da su i drugi timovi učinili isto, tako da je manje – više ostala ista meta i odstojanje kao i prošle godine. Glavni problem na koji se Markez žalio je ulazak u krivinu koji nije tako dobar kao u periodu kada je pobeđivao i osvajao titule.

Đoan Mir se relativno dobro snašao, s obzirom da mu je ovo drugi kontakt sa Hondom RC213V. Zanimljiva je informacija koji su bivši članovi Suzuki ekipe rekli za Mira. Naime tokom prvog testa na Suzukiju, ekipa je rekla da Mir ima agresivniji stil. Zato mnogi misle da bi RC213V mogao da bude dobar za Mira, ukoliko Honda napravi još jedan korak napred.

Ako uzmemo Markeza kao reper, Mir za njim nakon tri dana testa zaostaje samo 0,118 sekundi.

Mir se lepo privikao na Hondu tokom Sepang MotoGP testa Foto: Honda Racing Corporation

Aleks Rins takođe nije bio loš. Tokom testa je postavio najbolje vreme sa krugom 1:58,932 što je za 1.043 sekunde sporije od najbržeg vremena koje je postavio Luka Marini.

Dok su regularni vozači Honde imali svoj testni plan, Bradl je vrteo krugove na kojim je prvo na motociklu imao oklope bez ikakvih aerodinamičkih dodataka. Zatim je polako dodavana jedna po jedna komponenta da bi se utvrdilo koliki efekat imaju.

Alberto Puig je izjavio da je ostalo da rade na još dosta stvari. Jedna od tih ključnih parametara koji nedostaju je prianjanje prilikom izlaska iz krivine.

Ključna stvar u napretku Honde biće na relaciji ekipe i odeljenja u Japanu. Zato je Ken Kavauči doveden u Hondu, a Takeo Jokojama je vraćen u Japan kako bi uspostvaio bržu komunikaciju i razvoj motocikla. Do sada su informacije i razvoj sporo tekli jer su centrala u Japanu i MotoGP ekipa funkcionisali takoreći nezavisno jedan u odnosu na drugi.

Aprilia sa ozbiljno dobrim napretkom

Osim Ducatija, tokom ovog testa sve oči su bile uprte u Apriliu koja je tokom ovog testa delovala izvanredno. Testirana je nova elektronika i aerodinamika, što je bio glavni fokus testa. Elektronika je donela nekoliko napredaka, naročito na isporuci obrtnom momenta. Aerodinamički paket je drugačiji u odnosu na prethodnu sezonu.

Vinjales u vrhu sa vremenima tokom MotoGP Sepang testa Foto: Piaggio

Maverik Vinjales i Aleš Espargaro su tokom testa vrteli odlična vremena, kao i Migel Oliveira. Portugalac samo poslednjeg dana nije uspeo da složi brz kvalifikacioni krug što ga je stavilo na 15. poziciju u vremenima, ali to nije realni prikaz njegove brzine.

Raul Fernandez se preporodio od kako je seo na RS-GP. Prvog dana je izvezao 15., drugog dana 6., a trećeg dana 11. najbrže vreme sa zaostatkom od 0,827 sekundi za najbržim vremenom.

Aprilia je najavila da na Portimao dolaze sa novim komponentama i značajnim delovima za unapređenje agregata.

KTM još uvek nepoznanica

Iz obog testa nismo mogli da izvučemo nikakav zaključak o potencijalu KTM-a. Ponovo je KTM testirao mnoštvo novih delova, testirani su novi agregat, šasija i aerodinamika. Vremena nisu bili reprezentativna. Prema izjavama vozača nije se moglo izvući da li su zadovoljni ili nezadovoljni ovim testom i trenutnim potencijalom koji RC16 pokazuje.

Džek Miler je drugog dana testa probao novi agregat koji se po zvuku drastično razlikuje od prošlogodišnjeg, ali više informacija o samom agregatu vozači nisu izneli, osim što je Miler rekao da je zadovoljan tim agregatom. Miler je rekao da motocikl ima dobru polaznu osnovu i da trenutno menjaju razne stvari kako bi mu bilo komotno na motociklu i kako bi našao dobar položaj za vožnju. Osim toga je izjavio da je “udario u zid” i da iz nekog razloga ne može da izvuče maksimum iz motocikla i da se trenutno igraju sa geometrijom motocikla i podešavanjem kako bi mogao da napravi korak napred.

Bred Binder je test završio unutar jedne sekunde od najbržeg vremena. Binder je izjavio da je pri svakom izlasku iz boksa imao neku novu komponentu na motociklu koju je trebalo testirati.

Nova GASGAS ekipa sa Pol Espargarom i Moto2 šampionom Augusto Fernandezom je nastavila da se uigrava sa motociklom i novim vozačima. Pol Espargaro se ponovo vratio na KTM, a mlađani Fernandez se navikava na MotoGP motocikl.

Ducati GP23 veliki potencijal

Fabrički vozači Frančesko Banjaja i Enea Bastianini radili su na GP23 motociklu, koji već sada u testnoj fazi ima ogroman potencija. Bastianini je rekao da je GP23 trenutno na oko 75% spremnosti i da je već na nivou GP22 modela.

Trenutno je najveća mana GP23 modela slabiji ulazak u krivinu i motocikl se ne ponaša najbolje kada se gurne do limita tokom kvalifikacionog kruga. Osim toga, GP23 je malo nervozniji tokom dodavanja gasa. Sličan problem tokom prvog dela sezone imao je i GP22 prošle godine, ali je Ducati uspeo da reši problem, tako da nema sumnje da će Ducati rešiti problem na GP23.

Banjaja je imao odličan ritam, kao i Bastianini. Tardoci je izjavio da su oba vozača imala iste komentare na GP23 što je odlično za dalji razvoj i do testa na Portimau će Ducati vredno raditi da pruži vozačima ono što su tražili.

Pretpostavlja se da su Zarko i Martin takođe testirali nove stvari za Ducati, naročito je pretpostavka da je Zarko probao nove delove agregata.

Marini, Bezeki, Aleks Markez i Di Đanantonio brzi

Luka Marini i Marko Bezeki će ove godine voziti šampionski GP22 motocikl. Budući da nisu imali novih komponenti da testiraju, mogli su da se posvete idealnom podešavanju motocikla prema svom stilu vožnje. Na ruku im ide što imaju i dosta informacija od fabričkih vozača koji su prošle godine vozili GP22.

Marini je to najbolje iskoristio završivši test na prvom mestu. Osim što je završio na prvom mestu, Marini je jedan od retkih vozača koji je uspeo da izveze kompletnu simulaciju sprint trke postavivši odličan ritam sa svim krugovima voženim unutar vremena 1:58 i sa razmakom od svega par desetih. Bezeki je već prošle godine pokazao dobar potencijal i penjao se na podijum, a i ovaj test je protekao odlično za oba VR46 vozača.

Aleks Markez se očigledno preporodio od kako je Hondu zamenio sa Ducatijem. Treći dan testa završio je na 9. poziciji sa samo 0,494 sekundi zaostatka za Marinijem.

MotoGP Sepang test i Aleks Markez zadovoljan na Ducatiju Foto: Gresini Racing

Di Đanantonio je prošlu sezonu završio razoračan i u nekoliko intervijua je izjavljivao da čak razmišlja i da napusti MotoGP jer nije konkurentan. Ove godine se stvari očigledno odvijaju bolje po Di Đanantonija jer je pronašao brzinu i test završio na sedmoj poziciji.

Di Đanantonio brži nego prošle sezone Foto: Gresini Racing

Sledeća stanica, Portimao test

Vozači, a naročito timovi imaju nešto manje od mesec dana da se pripreme za naredni test koji se vozi od 11. marta na stazi Portimao u Portugalu. Taj test će biti krucijalan za ekipe jer će morati da se odluče za agregat i oklope koje žele da homologuju i koriste tokom ove sezone.

Na Portimau ćemo verovatno videti drugačije oklope, jer je Portimao staza sa totalno drugačijim karakterom u odnosu na Sepang. Puno brzih krivina biće idealne za testiranje oklopa koji će trebati da pruže stabilnost prilikom prolaska kroz krivine.

Za sada, na osnovu rezultata i vremena sa Sepanga možemo zaključiti da su Ducati i Aprilia izuzetno brzi i da ostali imaju posla da ih stignu.

Međutim, ne treba puno pažnje posvećivati vremenima sa testa. Nekoliko vozača uopšte nije vozilo brzi kvalifikacioni krug što zbog kiše koja je pala tokom popodneva poslednjeg dana, što zbog manjeg broja prednjih mekih guma koje su imali na raspolaganju.

Posle Portimao testa će neke stvari biti jasnije.

Za utiske i komentare povodm MotoGP Sepang testa možete posetiti temu na forumu.

Rezultati prvog dana testa:

MotoGP Sepang test
MotoGP Sepang test Photo/Source: MotoGP.com

Rezultati drugog dana testa:

MotoGP Sepang test
MotoGP Sepang test Photo/Source: MotoGP.com

Rezultati trećeg dana testa:

MotoGP Sepang test
MotoGP Sepang test Photo/Source: MotoGP.com

Kombinovani rezultati sva tri dana testa:

MotoGP Sepang test
MotoGP Sepang test Photo/Source: MotoGP.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.