NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP test Katar 2 - Bez jasnih favorita pred početak sezone

MotoGP test Katar 2 – Bez jasnih favorita pred početak sezone

-

Krajem prošle nedelje završen je prvi (i poslednji) ovogodišnji pred MotoGP test na stazi Losail u Kataru. Test je za stalne vozače bio podeljen u dva dela i voženo je ukupno pet dana testa, sa tim što je nakon dva dana testa pravljena pauza.

Nakon prva dva dana testa smo već detaljno obradili šta je koja ekipa testirala i pripremala za predstojeću sezonu. Preporučujemo da prvo pročitate taj tekst (tekst se nalazi ovde). Današnji tekst će biti manje obiman i nećemo se detaljno baviti svakom ekipom, već najznačajnijim detaljima sa poslednja tri dana testa.

Zapravo, treći dan testa gotovo da nije ni vožen jer su jak vetar i peščana oluja naneli prilično peska na stazu, pa većina vozača uopšte vozila svoje motocikle.

Ducati odličan, Zarko vreba iz senke

Generalno, vremenski razmak po krugu između svih vozača bio je mali. Međutim ako se u obzir uzme broj najbržih krugova, Miler je jedan od vozača koji je imao prilično dobar ritam.

Pomalo neočekivano, Zarko je takođe bio nešto brži nego što se možda očekivalo. Zarko vozi Ducati na drugačiji način od ostalih vozača, odnosno ima nešto veću brzinu prolaska kroz krivine. To mu je naročito donelo prednost na izlasku iz poslednje krivine, kroz koju je Zarko prenosio više brzine što se odražavalo i na maksimalnu brzinu na pravcu. Naime, Zarko je srušio rekord u MotoGP-u u smislu maksimalno postignute brzine. Zarko je svoj Ducati poterao do neverovatnih 357,6 km/h!

MotoGP test
Zarko, favorit iz senke Foto: Pramac Racing

Yamaha i dalje nejasna

Sa Yamahom se nikad ne zna na čemu smo. Vinjales je vozač sa najboljom simulacijom trke. Izvezao je neverovatno brze krugove i da se pobeda odlučuje prema tim krugovima, Vinjales bi bio apsolutni pobednik. Međutim, za Vinjalesa je normalno da bude najbrži na testovima. Njegov problem je kad se nađe u trci, tako da njegova vremena sa testa moramo uzeti sa rezervom.

Fabio Kvartararo je ceo test proveo u vrhu, među najbržim vozačima. Vredno je radio na raznim podešavanjima i testovima novih delova.

Vinjales imao fantastičan ritam Foto: Yamaha Racing

Zajedno sa Morbidelijem i Rosijem, fabrička ekipa probala je nove aerodinamične oklope koji donose za par km/h veću maksimalnu brzinu. Nuspojava oklopa je nešto fizički zahtevniji motocikl, naročito prilikom promena pravca. Ipak, svi vozači su pozitivno ocenili nove oklope, kao i celokupan rad Yamahe.

Čini se da je Yamaha konačno napravila neki pomak, mada i ovo treba uzeti sa rezervom, jer je Losail staza koja leži Yamahi.

Pol Espargaru je “legla” Honda

Dok su se Bradl, Nakagami i Aleks Markez poprilično napadali tokom testa, Pol Espargaro je Hondu vozio kao da je oduvek vozi.

Bradl je imao jedan teži pad prilikom kojeg je blago povredio vrat. Nakagami i Aleks Markez su imali oko 8 padova ukupno. Prilikom jednog od padova, Aleks Markez je zadobio blaži prelom kosti u peti, srećom ništa strašno.

Doduše i Pol Espargaro je imao jedan blaži pad. Osim toga se fantastično pokazao na Hondi. Iz dana u dan bio je sve brži i sve konstantniji. Očigledno Honda RC213-V zaista leži njegovom stilu vožnje. Pol Espargaro je izjavio da Hondu vozi prirodno i da ne mora puno da joj se prilagođava. Tokom poslednja dva dana, Pol Espargaro je imao zaostatak od 0,7 – 0,8 sekundi za najbržim vozačima, što uopšte nije puno, ako uzmemo u obzir da nikad ranije nije vozio Hondu.

MotoGP test
Pol Espargaro se odlično prilagodio Hondi Foto: Honda Racing Corporation

Bez previše drame u Suzukiju

Aleks Rins i Đoan Mir nastavljaju svoj režim rada u tišini i bez puno pompe. Između Mira i Rins postoji veliko rivalstvo, ali je zadivljujuć način na koji sarađuju kako bi unapredili Suzuki GSX-RR. Očigledno u celoj ekipi vlada dobra energija i čini se da nijedan od dva vozača nisu motala najbrža vremena.

Suzuki standardno dobar Foto: Suzuki Racing

Losail nije jedna od staza koja najbolje leži Suzukiju, ali je Suzuki bio solidan tokom celog testa.

KTM i Losail nisu u dobrim odnosima

Losail je jedna od staza u MotoGP kalendaru koja možda i najmanje odgovara KTM-u, što je i ovaj test pokazao. Oliveira je uglavnom bio nešto brži od Bindera, ali su se oba vozača složila da KTM nije staza koja dozvoljava da RC16 pokaže svoj pun potencijal.

MotoGP test
Iaoko vremena to ne govore, KTM dobro napreduje Foto: KTM, Polarity Photo

Ipak svi vozači, kako iz fabričke, tako i Tech3 ekipe maksimalno su se trudili da isprobaju što više od delova koje je KTM doneo. KTM nema zabranu razvoja agregata, tako da su radili i na odabiru agregata za početak sezone.

Aleš Espargaro i Aprilia i dalje glavno iznenađenje

Prva dva dana testa smo se čudili što je Aprilia brza. Mislili smo da je to samo zbog uslova na stazi i toga što ostali vozači još nisu forsirali. Međutim, Aleš Espargaro bio je brz i do kraja testa sa minimalnim zaostatkom za najbržim vozačima. Sada je već gotovo izvesno da je Aprilia RS-GP evoluirala i napredovala.

Lorenco Savadori nije bio toliko brz. Prema njegovoj izjavi, krivac nije Aprilia, već njegovo rame sa kojim ima problema. On se nada da će što pre rešiti probleme i da će biti konkurentan.

Početnici nastavili sa prilagođavanjem

Martin, Marini i Bastianini nastavili su da se prilagođavaju MotoGP motociklima i da traže optimalnu poziciju na motociklu. To naročito važi za visokog Marinija koji muku muči da se smesti na Ducati.

Bez obzira na to što im je ovo bio prvi kontakt sa MotoGP motociklima, svi vozači su uglavnom bili unutar 2 sekunde zaostatka za najbržim vozačima, što je i u redu, ako se uzme u obzir da su tek početnici.

Što se predsezonskih testova tiče, to je to. Više nema vremena za testiranje jer se već za manje od dve nedelje, tačnije 28. marta vozi prva trka! Još malo strpljenja i uživaćemo u prvom trkačkom vikendu.

Za komentare i diskusiju o moto sport vestima, možete posetiti i našu temu na forumu.

MotoGP test
MotoGP test Losail – Vremena sa trećeg dana testa Source: MotoGP.com
MotoGP test
MotoGP test Losail – Vremena sa četvrtog dana testa Source: MotoGP.com
MotoGP test Losail – Vremena sa petog dana testa Source: MotoGP.com
MotoGP test Losail – kombinovana vremena Source: MotoGP.com


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.