December 6, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGP test Katar - Svi proizvođači su brzi!

MotoGP test Katar – Svi proizvođači su brzi!

-

Konačno možemo da kažemo da je MotoGP sezona za 2021. godinu počela! U subotu i nedelju vožen je MotoGP test na stazi Losail u Kataru. To su samo prva dva od planiranih pet dana na testu. Hajde da vidimo kako izgleda MotoGP scena nakon prva dva dana testa.

Jedna stvar koja nas je obradovala je to što su svi proizvođači brzi. Yamaha, Suzuki, Honda, Ducati, KTM i Aprilia, svi su unutar jedne sekunde, tačnije unutar 0,7 sekundi. Najveće iznenađenje prva dva dana testa je Aprilia u rukama Aleš Espargara koji je oba dana testa završio kao visoko plasirani vozač. Ukoliko gledamo kombinovana vremena, najbrže vreme postavio je Kvartararo, tik ispred Džek Milera.

Ducati neiscrpan sa idejama

U fabričkoj Ducati ekipom vlada znatno bolja atmosfera u odnosu na onu od prošle sezone. Džek Miler i Frančesko Banjaja došli su u fabričku ekipu puni elana i tačno se vidi da su uneli osveženje u ekipu.

Bez obzira na novi vozački sastav, Ducati je preko zime radio na aerodinamici. Na prednjem kraju oklopa možemo da vidimo četiri para krilaca. Na gornjem, kao i donjem delu oklopa. Zatim su i same felne postale aerodinamične, odnosno zatvorenije su. Dosta se radilo i na uređaju za spuštanje zadnjeg kraja motocikla na izlazima iz krivina, opet radi boljeg ubrzanja.

MotoGP test Katar
Džek Miler Foto: Ducati Press MotoGP test Katar

Sa obzirom da je razvoj agregata za ovu sezonu zamrznut, Ducati je sav fokus usmerio na što bolje ponašanje motocikla.

Džek Miler je izjavio da je Ducati GP21 znatno stabilniji kroz krivine. Što se maksimalne brzine tiče, Zarko je na pravcu izvukao 351,7 km/h. Zapravo, prvih 5 najbržih motocikala po pitanju maksimalne brzine, bila su upravo Ducati motocikli.

Miler je prva dva dana testa završio na drugoj poziciji, sa 0,077 sekundi zaostatka za prvoplasiranim. Banjaja je izvezao deveto najbrže vreme.

MotoGP test Katar
Frančesko Banjaja Foto: Ducati Press

Pomoć fabričkim vozačima pružio je i neizostavni deo razvojnog odeljenja – Mikele Piro. Svojim krugovima dodatno je pomogao prikupljanju itekako važnih informacija.

Pramac ekipa zadovoljavajuće brza

Žoan Zarko i Horhe Marzin debitovali su Pramac ekipi. Zarko je odmah započeo posao za Ducati i Pramac, budući da je testirao delove za fabričku ekipu. Sa obzirom da je prvi put seo na najnoviji Ducati, za razliku od GP19 modela, može se reći da se brzo prilagodio. Šesto najbrže vreme sa zaostatkom od samo 0,6 sekundi je i više nego dobro za Francuza.

Zarko je izjavio da nije imao problema da se prilagodi novoj ekipi jer je već prošle godine sarađivao se nekim od tehničara iz te ekipe.

Žoan Zarko Foto: Pramac Racing

Na slici iznad možete videti koliko je Zarkov GP21 spušten u zadnjem delu zahvaljujući uređaju koji omogućava snižavanje zadnjeg kraja radi boljeg prijanjanja zadnjeg točka, kao i zbog manjeg podizanja prednjeg točka.

Jedino nije do kraja jasno da li je Horhe Martin za prva dva dana testa dobio GP19 ili GP20 verziju Ducati-ja. U svakom slučaju dobio je “stariju” opremu, jer je Ducati procenio da je jeftinije da se polupa stara verzija u slučaju da dođe do pada. Martin je postavio 21. najbrže vreme, sa 1,692 sekundi zaostatka.

MotoGP test Katar
Horhe Martin Foto: Pramac Racing

Privikavanje za Bastianinija i muke za Marinija

Bastianini i Marini su poput Martina dobili priliku za privikavanje na MotoGP motocikle. Dok se Bastianini relativno brzo privikao, Marini je imao nešto više problema. Naime, Marini je jedan od viših vozača u MotoGP prvenstvu, a Ducati nije naročito prilagođen visokim vozačima. Zato je Marini izgledao prilično nezgrapno na motociklu. Osim što je izgledao nezgrapno, imao je problema da nađe pravilan položaj na motociklu. Zato je Ducati brže – bolje rešio da prilagodii rezervoar i još neke delove kako bi omogućio Mariniju pravilnu ergonomiju na motociklu.

Aprilia kao pozitivno iznenađenje

Prvog dana testa, Aprilia RS-GP je u rukama Aleš Espargara bila iznenađujuće brza. Prvo najbrže vreme prvog dana pripisivalo se lošim uslovima na stazu i vetru koji je naneo pesak, pa nije bilo baš dovoljno prijanjaja.

Međutim i drugog dana testa Aleš Espargaro je takođe bio brz. Treće najbrže vreme već nagoveštava da je Aprilia možda konačno uspela da unapredi RS-GP. Promene su vidljive na polju aerodinamike, ali se radilo i na agregatu. Aprilia je prošle godine morala da limitira snagu zbog (ne)pouzdanosti agregata. Ovog puta se nadamo da su uspeli da reše taj problem, jer je Aleš Espargaro bio zadivljujuće brz.

MotoGP test Katar
Aleš Espargaro i Lorenco Savadori Foto: Piaggio Press MotoGP test Katar

Drugi vozač Aprilije, biće Lorenco Savadori. Bredli Smit je “otpao” iz izbora drugog vozača Aprilie, tako da će Savadori nastaviti tamo gde je stao krajem prošle sezone.

Honda solidna, Bradl veoma brz

Honda i Bradl došli su na Losail već prilično uvozani. Nekoliko testnih dana na Herezu pomoglo je Bradlu da ne ispadne iz forme. Problem za Hondu je to što su ostale ekipe rekle da će uložiti žalbu. Naime, Bradl je prošle godine odvezao skoro celu sezonu, a prema svemu sudeći započeće i ovu. Sa obzirom da na to, ispada da je Bradl stalni vozač, a ne test vozač. Ukoliko je stalni vozač, onda nema prava da radi testove van oficijalnih ili dozvoljenih dana. Očigledno postoji neka “rupa” u pravilniku, koja će prema svemu sudeći uskoro biti regulisana.

Štefan Bradl izuzetno brz Foto: Repsol Honda Corporation

U Repsol Hondu došao je i Pol Espargaro koji je ova dva dana testa koristio da se upozna sa Hondom RC-213V. Pol Espargaro se uopšte nije loše pokazao. U kombinovanim vremenima test je završio sa samo 0,7 sekundi zaostatka za najbržim vozačem. Sa obzirom da je ovo prvi kontakt sa Hondom, možemo očekivati da će Pol Espargaro pokazati dobre rezultate.

MotoGP test Katar
Pol Espargaro po prvi put na Hondi Foto: Repsol Honda Corporation

Aleks Markez, Takaaki Nakagami i LCR Honda

Takaaki Nakagami ulazi u novu sezonu sa velikim očekivanjima. Prva dva dana testa Nakagami je iskoristio da pažljivo uđe u formu i nije pravio neka veća iznenađenja.

Takaaki Nakagami Foto: LCR Honda

Sa druge strane LCR garaže, došao je Aleks Markez. Mlađi Markez imao je nekoliko padova, ali srećom ništa ozbiljno. Svoja prva dva dana u LCR ekipi završio je sa 0,25 sekundi zaostatka za svojim timskim kolegom Takaaki Nakagamijem.

Aleks Markez Foto: LCR Honda

Tiha voda breg roni – Suzuki

Suzuki nastavlja da radi u svom maniru. Tiho i lagano. Prošlogodišnji GSX-RR nije dobio mnogo unapređenja. Tu i tamo po koja manja promena na šasiji. U principu fino podešavanja ionako dobrog motocikla.

Đoan Mir kao i prošle sezone nastavlja sa strpljivom vožnjom gradeći samopouzdanje i skupljajući bitne informacije. Oba dana zaostajao je minimalno za najbržim vozačima i deluje kao da nije pokazao svoj pun potencijal. Bitno je da Rins i Mir rade na problemu koji im se javlja pri kvalifikacionom krugu. To je bio glavni problem prošle sezone, koji je Suzuki možda koštao još boljih rezultata.

Đoan Mir Foto: Suzuki Racing MotoGP test Katar

Aleks Rins bio je za nijansu sporiji od Mira, ali su oba Suzukijeva vozaču tu, kao i prošle sezone.

MotoGP test Katar
Aleks Rins Foto: Suzuki Racing

Osim njih dvojice, na stazi su bili Silvan Žintoli i Tsuda. Suzuki očigledno već gleda unapred, jer je Gintoli testirao agregat za 2022. godinu!

MotoGP test Katar
Silvan Gintoli Foto: Suzuki Racing

Yamaha se i dalje vrti u krug?

Šest Yamaha motocikala na testu, dva fabrička, dva satelitska, dva testna i opet deluje da je Yamaha izgubljena. Pošto nisu imali prilike da testiraju ranije, Yamaha je rešila da na Losail pošalje i testni tim radi što bržeg prikupljanja informacija.

Ruku na srce, Fabio Kvartararo postavio je najbrže vreme na testu, a Maverik Vinjales imao je najbolji ritam i najkonstantnije krugove. Nevolja je što su oba vozača pokazala da to ne mora ništa da znači.

MotoGP test Katar
Fabio Kvartararo Foto: Yamaha Racing

Dve nove šasije, karbonske zadnje viljuške i još par sitnica su delovi u koje se Yamaha uzda da će rešiti probleme sa prijanjanjem zadnjeg kraja.

Maverik Vinjales Foto: Yamaha Racing

Rosi zadovoljan u Petronasu, ali nije optimističan

Valentno Rosi debitovao je u Petronas ekipi. Iako je zadovoljan ekipom, Rosi nije zadovoljan Yamahinim radom na novim delovima. Rosi je izjavio da se sa novom šasijom M1 ponaša kao nešto između motocikla iz 2019. i 2020. godine i da i dalje nema dovoljno prijanjanja zadnje gume. U kombinovanim vremenima Rosi je završio test na 19. mestu, jednu poziciju ispred svog brata.

Franko Morbideli Foto: Yamaha Racing

Na drugom kraju garaže, Franko Morbideli je imao solidno vreme i samo 0,2 sekunde zaostatka za najbržim Kvartararom. Morbideli je tokom testa imao odličan ritam i brze krugove.

Valentino Rosi Foto: Yamaha Racing

KTM bez predaha

U KTM-u non stop rade na novinama. Ovog puta su to razne varijacije šasija. KTM RC16 je prošle godine imao odličnu stabilnost pri kočenju i dobro se pokazao na stazama sa slabijim prijanjanjem. KTM upravo želi da sačuva te dobre karakteristike, ali i da unapredi upravljanje prilikom prolaska kroz krivine.

Migel Oliveira zaostaje samo 0,7 sekundi za najbržim vozačem, što je super ako se uzme u obzir da je Losail staza koja ne leži najbolje KTM-u.

Migel Oliveira Foto: Polarity Photo

Bred Binder bio je nešto sporiji od svog novog timskog kolege, ali su obojica izvozali prilično respektabilan broj krugova.

Bred Binder Foto: Polarity Photo

Jedno poznato lice koje nedostaje MotoGP šampionatu takođe je prisustvovalo testu. Reč je o Pedrosi koji je došao da pripomogne i nastavi sa testnim programom za KTM.

Dani Pedrosa Foto: Polarity Photo

“Prvi dan u školi” za Petrućija

Danilo Petrući imao je prilike da po prvi put proba KTM RC16. Posle prva dva dana testa Petrući je našao mnogo pozitivnih strana KTM-u. Najpozitivnije za Petrućija je to što RC16 funkioniše odlično i u uslovima kada nema puno prijanjanja. Upravo je to nešto što mu je nedostajalo prošle godine na Ducatiju.

Danilo Petrući Foto: Polarity Photo

Iker Lekuona se konačno vratio na MotoGP motocikl posle duge pauze. Lekuona nije imao sreće prošle sezone jer je bio pozitivan na COVID-19 virus i propustio je nekoliko trka. Lekuona je bio među sporijim vozačima, što je sasvim razumljivo sa obzirom da je dugo odsustvovao sa MotoGP trka.

Iker Lekuona Foto: Polarity Photo

Prva dva dana testa tretirajte kao uvertiru. Teško je izvući neke velike zaključke jer ne znamo koliko su vozači forsirali vremena. Takođe ne znamo na kojim gumama su postavili najbrže krugove. Svaki vozač na testu ograničen je brojem guma. Očekujte da će vremena značajno pasti nakon naredna tri dana testa.

U prilogu se nalaze vremena sa prvog i drugog dana testa, kao i kombinovana vremena. Za komentare i diskusiju o moto sport vestima, možete posetiti i našu temu na forumu.

MotoGP test Katar
MotoGP test Katar – Prvi dan Source: MotoGP.com
MotoGP test Katar
MotoGP test Katar – Drugi dan Source: MotoGP.com
MotoGP test Katar
MotoGP test Katar – kombinovana vremena Source: MotoGP.com


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.