February 21, 2020
Naslovna Garaža MotoScan aplikacija - jeftino rešenje za dijagnostiku BMW motocikala

MotoScan aplikacija – jeftino rešenje za dijagnostiku BMW motocikala

-

Za BMW zaljubljenike DYI, tj. “uradi sam” akcije odavno postoji dijagnostički uređaj juznoafričke firme Hexcode, takozvani GS911. Ta spravica ima must have status kod svakog BMW vozača. Pruža ogromne mogućnosti, ali na našu zalost i prilično visoku cenu koje kreću od blizu 300 eura za osnovni model i dosežu do skoro 700 eura za profi verziju. Međutim, od nedavno postoji mnogo jeftinija dijagnostika za BMW motocikle koja pruža gotovo iste funkcionalnosti.

Nemačka firma specijalizovana za dijagnostičke programe za automobile, a na molbu velikog broja BMW zaljubljenika, napravila je android aplikaciju “Motoscan za bmw motocikle” kojom možete dobiti sve bitne opcije koju dijagnostika za bmw motocikle treba da ima.

Da biste je koristili, morate je naravno prvo skinuti sa Google PlayStore-a – android aplikacija MotoScan.

MotoScan app na Google PlayStore-u

Tako dobijate besplatnu verziju aplikacije, sa kojom možete praktično samo da proverite da li će vam sve raditi kupovinom jače verzije. Nadogradnja se vrši iz same aplikacije i postoje četiri nivoa: prvi je besplatan, sa drugim možete čitati i brisati kodove grešaka, treći ima i čitanje i podešavanje statusa svih uredjaja na motociklu, i konačno četvrta koja ima još ponešto, ali nije previše bitno. Redom, 1400, 2800 i 4800 dinara. Ja sam kupio Proffesional verziju za 2800 dinara.

Što se hardverskog dela ovog dijagnostičkog sistema tiče, nije previše skup. Treba vam “10-pin to OBD” adapterski kablić koji možete kupiti na Aliexpress-u za 10tak dolara – Diagnostic cable for BMW motorcycles.

jEi5sKo7_o.jpg
2018-New-Arrival-Diagnostic-Tool-Cable-f

Verzija koju sam ja kupio ima i dodatni kablić sa 3-pinskim konektorom za starije GS (1100) i napajanje za njega. Naravno, imate i kablove bez tog dodatka, koji su još jeftiniji.

Kažu da je ovaj odličan – 10pin dijagnostički kabl:

s-l1000.jpg

Sem kabla, treba vam i neka od jeftinih kineskih OBD2 dijagnostika, koje koštaju reda par eura, a najbolja moguća je nemačka (mislim) OBDLink LX, ali tu je već cena oko 50e. Kažu da ona najbolje radi kojekakve live dijagrame i setovanja. Pročitah i da kineske imaju problem kada treba nešto upisati, izmeniti neki podatak, ali ja sa ovom mojom za sad nisam video ni jedan jedini problem, baš sve radi kako je autor aplikacije zamislio.

Da biste pokrenuli dijagnostiku, prvo treba da taj kabl ubodete u OBD port adapterskog kabla čiji drugi kraj ubodete u BMW dijagnostički port. Potom treba da date kontakt na motociklu i finalno startujte Motoscan aplikaciju koja će uključiti Bluetooth na vašem telefonu.

Evo kako izgleda početni ekran, gde treba da odaberete seriju kojoj pripada vaš BMW motocikl:

cfLDsEQy_o.jpg

Zatim treba da odaberete odgovarajući model. Podržani su svi noviji motocikli, praktično od 1994. na ovamo:

WmQinOKb_o.jpg

I potom dolazite do glavnog dela, sa dijagnostičkim opcijama:

yrxw6xND_o.jpg

Svaka od ovih stavki u meniju otvara novi meni i tako u dubinu dok ne dođete do željene operacije. Prve tri stavke (motor, instrument i ABS) imaju sličan izgled po otvaranju:

tjx5HUTm_o.jpg

Dakle, prvom opcijom dobijate detaljne informacije o uređaju.

5Vwwibd5_o.jpg

Sledećom opcijom čitate kodove grešaka. Ukoliko postoje, opisani su kodom i tekstom…

kXqOxw36_o.jpg

Na kraju imate mogućnost brisanja kodova grešaka. Svaki od ovih segmenata ima svoje kodove koji se ne mešaju sa drugim.

Jako bitna sekcija je i live očitavanje svega i svačega po motoru, ali bilo bi previše da sve ekrane prikažem ovde jer imate stvarno mnoštvo ponuđenih parametara. Ako vas nešto konkretno interesuje, možete da izvršite selekciju toga i zatim ćete na jednom mestu moći da pregledate sve što vas zanima. Sjajno!

Takodje jako bitna sekcija je i aktiviranje kojekakvih aktuatora i uređaja, kako u motoru, tako i na instrument tabli ili bilo gde na motociklu. Mođete uključiti ili isključiti pumpu za gorivo, proveriti injektore, upaliti ili ugasiti svaku sijalicu ili uredjaj na motociklu, proveriti, upaliti ili ugasiti svaku LED na instrument tabli…

Auto test instrument table:

SdG2T5Qe_o.jpg

Na kraju, imate mogućnost resetovanja opomene za servisni interval. Prvo treba da proverite datum u računaru motocikla i potom sledeći servis možete zakazati prema datumu ili nekoj pređenoj kilometraži, šta god se desi prvo.

UtrWUK7V_o.jpg

Ukratko, sjajna aplikacija za taj novac!

Ukoliko volite sami da održavate svoj BMW motocikl, predstavljena opcija predstavlja zaista jeftinu soluciju za dijagnostiku koja će vam pokriti većinu potreba koje imate za delić novca potrebnog za GS911 uređaj.

Za diskusiju i više detalja o mojim dosadašnjim servisnim uputstvima za mog BMW R1200 GS Adventure iz 2006, predlažem da posetite moju temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


16,146FanovaLajkuj
819PratilacaZaprati
89PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se