September 22, 2020
Naslovna Garaža Potpuno nova i snažnija Yamaha WR450F

Potpuno nova i snažnija Yamaha WR450F

-

Yamahin WR-F model slavi 20 godina postojanja na tržištu od kako je 1998. godine izašao prvi model sa ovom oznakom. U tu čast Yamaha je predstavila potpuno novi WR 450F za 2019. godinu.

Radi se o potpuno novom modelu koji je pokupio sve najbolje iz razvoja YZ450F kros modela. Mnogo pozitivnih komponenti Yamaha WR450F dobila je i zahvaljujući Yamahinoj takmičarskoj ekipi sa Dakar relija. Deluje da su iz Yamahe posvetili dosta pažnje novom enduro WR450F.

U toku svoje evolucije WR-F serija je imala agregate u radnoj zapremini počev od 400 cm³ pa sve do 450 cm³ koliko iznosi zapremina za poslednju generaciju WR450F. U Yamahi su se odlučili da naprave novi agregat koji će imati povoljniji obrtni moment. Dobro prepoznatljiva konfiguracija Yamahinih off road agregata sa cilindrom koji više gleda prema zadnjem kraju motocikla radi bolje raspodele mase ostala je ista. Nova je radna zapremina agregata koja je povećana na 450 cm³ . Glava motora urađena je tako da pruža što bolji protok goriva, a potpuno je nov i izduvni sistem.

Yamaha WR450F agregat

Hladnjak je nešto uži u odnosu na prethodne serije. Pumpa za vodu je takođe nova i kompaktnija. U Yamahi su se potrudili da odziv gasa bude što uglađeniji da bi vozač imao potpunu kontrolu nad zadnjim krajem motocikla u svim uslovima. Ne možemo da potvrdimo da li su uspeli u svojoj zamisli jer još nismo imali prilike da testiramo WR450F, ali ćemo za sada verovati Japancima na reč.

Da bi izdržalo teške uslove u terenskoj vožnji kvačilo je unapređeno. Lamele su izrađene od otpornijih materijala, a opruge su konstruisane tako da ne gube na elastičnosti, a da pri su pri tome dovoljno mekane da poluga kvačila nije previše tvrda prilikom pritiska.

WR450F

Aluminijumska šasija je skoro u potpunosti preuzeta sa YZ450F modela, što znači da je lakša i uža uz zadržanu stabilnost i agilnost. Zapremina rezervoara je veća i sada iznosi 7,9 litara. Ovo povećanje rezervoara urađeno je tako što se donji deo rezervoara pruža na dole ka centru mase motocikla.

U Yamahi su razmišljali i o praktičnom održavanju motocikla. Pristup filteru za vazduh i njegovo održavanje sada može da se obavi bez upotrebe ikakvih alata. Osim toga, novi filter omogućuje bolji protok vazduha uz povećanje zaštite od ulaska sitnijih čestica.

Yamaha WR450F filter za vazduh
Održavanje filtera za vazduh je olakšano

Yamaha WR450F ima sofisticirano ogibljenje napred u vidu KYB prednje obrnute viljuške sa odvojenom funkcijom. Ova viljuška ima dobre kritike i nudi stabilno poniranje uz dobar povratni osećaj. Zadnji amortizer je preuzet sa YZ450F modela i lakši je za 350 grama u odnosu na prethodni koji je ugrađivan na WR-F seriju.

Sa leve strane upravljača montiran je prekidač pre kojeg se menja mapa rada agregata. Yamaha WR450F poseduje dve mape rada agregata koje nude različitu isporuku snage.

WR450F prekidač za promenu režima rada agregata
Yamaha WR450F prekidač za promenu režima rada agregata (plavi prekidač)

Iako se na prvi pogled čini da novi WR450F izgledom potpuno identičan prethodnom, to ipak nije tako. Yamaha WR450F nešto je uža i položaj sedenja je nešto malo drugačiji što bi po rečima Yamahe trebalo da pruži još bolju upravljivost.

Prethodne generacije WR450F znale su da prave problem sa senzorom brzine koji je smetao pri promeni prednjeg točka. Na ovom modelu taj problem je rešen tako što je ugrađen novi tip senzora brzine.

Poput svih modernih motocikala i Yamaha WR450F nudi mogućnost povezivanja motocikla preko aplikacije, ali ova opcija dolazi samo u dodatnom “trkačkom paketu”. Preko ove aplikacije moguće je podešavati mape agregata i očitavati kada je potrebno servisirati određeni deo.

Yamaha WR450F

Yamaha WR450F trebalo bi da predstavlja korak napred u performansama i konkurentnosti u enduro segmentu motocikala. Novi agregat i rezervoar nešto veće zapremine trebalo bi da doprinesu sveukupnom uživanju u vožnji daleko od asfaltiranih puteva.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,348FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
110PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se