June 24, 2021
NaslovnaMoto GaražaNajbitnija oprema za svakodnevnu vožnju motociklom

Najbitnija oprema za svakodnevnu vožnju motociklom

-

Jedna bitna stvar koju neki motociklisti često zapostavljaju je zaštitna oprema. U ovom tekst podsetićemo se koja je to najbitnija oprema za svakodnevnu vožnju motociklom.

Velika većina motociklista pravi grešku tako što prvo skuplja novac za kupovinu motocikla, pa onda opremu od onoga šta ostane u novčaniku. Često zaboravljamo da nas upravo jakna, pantalone, rukavice i naravno kaciga čuvaju prvenstveno od lakših, ali često i od težih povreda.  

U ovo tekstu opisaćemo komade opreme za koje smatramo da su neophodni za svakodnevnu vožnju, nezavisno od toga šta slovo zakona kaže.

KACIGA 

Na prvo mesto svakako stavljamo kacigu koja glavu čuva! Po gradu često možemo videti da neko vozi motocikl ili skuter bez kacige. To je zaista velika greška jer predstavlja nepotrebno dodatno izlaganje riziku od povrede prilikom pada. Prvo da krenemo od najbanalnije stvari zbog koje treba nositi kacigu. Svaki tip kacige (full face, jet, flip up) poseduje vizir, a zašto je vizir bitan objasniću vam na praktičnom primeru. 

Najbitnija oprema za svakodnevnu vožnju motociklom

Kad vozite motocikl postoji velika šansa da vam neki insekt uleti u oko, što može da vas omete u vožnji. Druga stvar zbog koje MORATE nositi kacigu je činjenica da je glava najosetljiviji deo tela i često je na udaru prilikom padom. Nezgodan pad sa bicikle vam može ugroziti život, ukoliko padnete nezgodno i glavom udarite u nešto. A zamislite tek posledicu potencijalnog pada sa daleko veće brzine kojom se kreće motocikl u odnosu na bicikl.  

Danas kacige više zaista nisu skupe i već za nekih 12.000 dinara možete nabaviti sasvim solidnu kacigu koja je CE homologovana i koja će vas čuvati.  

Čak iako posedujete neku stariju kacigu, imajte na umu da proizvođači preporučuju zamenu kaciga posle 5 godina, a u slučaju da je kaciga doživela udarac potrebno je momentalno zameniti. 

JAKNA 

Drugi bitan komad opreme je jakna. Jakne za motocikliste napravljene od izdržljivih materijala otpornih na cepanje prilikom klizanja po nekoj podlozi. Osim toga, gotovo sve jakne danas se proizvode sa protektorima na leđima, ramenima i laktovima.  

Danas na tržištu možete pronaći jakne predviđene za letnje vreme, zimu, kišu, kao i kombinovane jakne sa postavom koja može skidati i po potrebi vratiti nazad.  

Veoma je važno da znate i da vas neka kožna jakna koja nije predviđena za motocikle neće zaštiti u slučaju pada, najviše zbog nedostatka protektora, kao i zato što su drugačiji šavovi i tehnologija šivenja. 

PANTALONE 

Prema podacima iz centra za bolesti, kontrolu i prevenciju, motociklisti u 30% slučajeva zadobiju povrede nogu prilikom pada i zato ih je bitno zaštititi. Naročito su česte posekotine i ogrebotine prilikom pada motocikliste koji nije nosio odgovarajuće pantalone. Pantalone su kao i jakne napravljene od materijala otpornih na kidanje, a takođe sadrže protektore na kolenima i ojačanja kod kukova. 

Još jedan benefit je taj što pantalone i jakna često mogu da se spoje putem rajferšlusa ili dugmadi. To je veoma dobro u slučaju da ako dođe do pada, jakna se neće podići i ostaviti telo nezaštićenim, a i pantalone će ostati na svom mestu. 

RUKAVICE 

Rukavice smo možda trebali staviti odmah posle jakne, ali šta je tu je. Prva refleksna stvar koju svaki vozač radi prilikom pada je da postavlja ruke da se zaštiti. Tu na udar odmah dolaze dlanovi i prsti koji u dodiru sa asfaltom momentalno ostaju bez kože, a neretko dolazi i do povrede zgloba. 

Najbitnija oprema za svakodnevnu vožnju motociklom

Postoje razni tipovi rukavica koji uglavnom štite kožu od ogrebotina, a kvalitetnije rukavice imaju ojačanja u vidu slajdera od plastike ili titanijuma koji štite od povreda. Rukavice takođe fiksiraju i zglob kako prilikom pada ne bi došlo do preloma ili dislokacije. 

OBUĆA 

Najbezbednija obuća su čizme predviđene za motocikliste, ali je poželjno makar imati patike koje su takođe napravljene za vožnju motocikla. Moto obuća se razlikuje od klasične obuće najviše po tome što je izrađena od čvršćih materijala, a poseduje i ojačanja na bitnim mestima.  

Kod duboke obuće dobra stvar je ta da štiti članak od izvrtanja, iskakanja iz mesta i od udara.  

Najbitnija oprema za svakodnevnu vožnju motociklom

Čuvajte sebe i poštujte sebe! 

Pored sve opreme bitno je da poštujete saobraćajne propise i da nosite opremu stalno. Oprema pomaže da se spasite težih povreda, ali zapamtite da vas čak ni najbolja i najkvalitetnija oprema ne može učini besmrtnim. Zato poštujte sebe i druge i trudite se da budete primeran vozač, pridržavajte sa saobraćajnih propisa i nosite opremu! 

Tekst ” Najbitnija oprema za svakodnevnu vožnju motociklom ” možete pronaći u broju 5 Bjbikers magazina.

Bjbikers magazin
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
120PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se