NaslovnaMoto SportOtkazana trka 8 sati Suzuke

Otkazana trka 8 sati Suzuke

-

Ljubitelji šampionata izdržljivosti i ove godine ostaće uskraćeni za čuvenu trku 8 sati Suzuke. Zbog pogoršavanja zdravstvene situacije u Japanu organizatori su doneli odluku da trka 8 sati Suzuke bude otkazana. Tako će finale šampionata izdržljivosti biti premeštno u Češku na stazu Most.

Ove sezone šampionat izdržljivosti bio je zanimljiv i gotovo sve trke držale su pažnju od početka do kraja. Poslednja trka na stazi Estoril naročito je bila zanimljiva i puna preokreta.

Finale šampionata izdržljivosti trebalo je da se vozi 7. novembra na trci 8 sati Suzuke. Zbog otkazivanje trke na Suzuki, kao i ranije otkazivanje trke 8 sati Ošerslebena organizatori su morali da smisle i ubace još jednu trku kako šampionat ne bi bio osakaćen i kratak.

Ako bi se pomenute trke bez zamene izbacile iz ovogodišnjeg kalendara, to bi značilo da nas u šampionatu očekuje još samo trka Bol d’Or koja se održava 18 – 19. septembra. Zato je odlučeno da se kalendaru doda trka 8 sati Mosta.

Staza Most u Češkoj ove godine prvi put ugostila je i WSBK šampionat pa se na taj način pokazala kao dobra i za šampionat izdržljivosti.

Trka izdržljivosti na stazi Most u istom vikendu ugostiće kako trku motocikala, tako i trku automobila. Na taj način organizatori uspevaju da smanje troškove održavanja šampionata. Organizovanje trka naročito je postalo problematično u finansijskom aspektu zbog zabrane nastupa gledala ili ograničenja njihovog broja. Novac dobijen od ulaznica značio je za staze koje organizuju trke. Kako bi šampionat funkcionisao organizatori prave kompromise sa stazama na kojim se trke organizuju.

Otkazana trka 8 sati Suzuke
Otkazana trka 8 sati Suzuke Foto: www.fimewc.com

Otkazivanjem trke 8 stazi Suzuke ostaćemo uskraćeni i za nastup nekih fabričkih ekipa koje tokom sezone nemamo prilike da vidimo. Kawasaki je prvi najavio odustajanje od učešća fabričke ekipe na poslednjoj trci u sezoni. Kawasaki je planirao da nastupi sa Rejom i Louzom, kao i trećim vozačem čije ime nije bilo objavljeno. Trka 8 sati Suzuke smatra se prestižnom za osvajanjem, naročito među proizvođačima iz Japana. To je još jedan od razloga zbog kojeg je ta trka specifična i ekskluzivna za osvajanje.

Ipak raduje to što će biti održana trka na stazi Most, jer je ovogodišnji šampionat izdržljivosti zaista uzbudljiv i radujemo se svakj održanoj trci.

Za komentare i diskusiju o dešavanjima u motor sportu, možete posetiti našu temu na forumu.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.