NaslovnaMoto SportMotoGPTom Luti odlazi u penziju

Tom Luti odlazi u penziju

-

Verovali ili ne, Tom Luti je jedan od tri vozača sa najdužim stažom u MotoGP padoku. Svoju karijeru započeo je još 2003. godine i sa 311 startovanih trka nalazi se u društvu velikana. Od Lutija samo Valentino Rosi, Loris Kapirosi i Andrea Doviciozo imaju veći broj startova. Svemu dođe kraj pa tako ove sezone Tom Luti vozi svoju poslednju sezonu nakon koje odlazi u penziju.

Svoju GP karijeru Luti je započeo 2003. godine u kategoriji do 125 cm3. To je bila njegova prva sezona u kojoj je osvojio i svoj prvi podijum. Već 2005. godine Luti je postao šampion kategorije do 125 cm3.

Zatim je 2007. godine prešao u kategoriju do 250 cm3 koja je 2010. godine prešla u Moto2 kategoriju. Nije sve išlo glatko za Lutija i u 2013. godini doživeo je težak pad od kojeg se dugo oporavljao. Kada se vratio, bio je prilično konkurentan u Moto2 šampionatu. Njegova najbolja godina u Moto2 šampionatu bila je 2016. kada je osvojio drugo mesto u šampionatu.

Sva je prilika da bi se i 2017. godine odlično plasirao da ga nije zadesio pad u Maleziji, nakon kojeg je morao da pauzira do kraja sezone.

Jedina godina koju je Tom Luti proveo u najjačoj MotoGP kategoriji bila je 2018. godina. Tada mu je timski kolega bio Franko Morbideli. Međutim, EG 0,0 Marc VDS na Hondi nije bila konkurenta i Luti nije imao zapažene rezultate.

Tom Luti odlazi u penziju
Tom Luti tokom sezone u MotoGP kategoriji Foto: i.ytimg.com

Za sledeću sezonu Luti se vraća u Moto2 šampionat i završava na trećem mestu u šampionatu.Rezultati koje je Tom Luti ostvario prošle i ove sezone nisu bili naročito dobri. Zato je Tom Luti prošle nedelje objavio da se odlazi u penziju i da se više neće takmičiti.

Ovde se ne završava Lutijeva karijera, jer će ostati u svetu moto trka kao sportski direktor PrüstelGP ekipe u Moto3 i juniorskom Moto3 šampionatu.

Kada se sve sabere i oduzme može se reći da je Tom Luti imao dobru karijeru sa 65 podijuma i 17 pobeda.

Za komentare i diskusiju o dešavanjima u moto sportu, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.