NaslovnaMoto PutopisiPredlozi za izlete motociklom u Srbiji - Čačansko groblje

Predlozi za izlete motociklom u Srbiji – Čačansko groblje

-

Kad smo se već našli u blizini Ovčarsko – Kablarske klisure, u blizini postoji još jedno znamenito mesto koje valja obići. Kada se primaklo vreme polaska rekoh Darku da mi je pre odlaska za Beograd u planu obilazak još jednog mesta. “Čačansko groblje?” – reče Darko i pogleda me zbunjeno, ali se ponudi da mi i do tamo pravi društvo.

Darko je ponovo vodio pa nisam morao da palim navigaciju, a sama vožnja od kafane do groblja je bila kratka. Po dolasku na groblje u Čačku nalazimo i mesto koje tražim, a koje u poslednje vreme sve češće obilaze strane delegacije.

Veliki rat je bio jedan od najkrvavijih u istoriji i odneo je preko dvadeset miliona života. Izginuli učesnici Prvog svetskog rata u Čačku su u početku bili sahranjivani na dva mesta. Srbi su bili sahranjivani na svom vojničkom groblju koje se nalazilo u okviru gradskog, dok su pripadnici Centralnih sila bili sahranjivani na “Švapskom groblju” koje se nalazilo u blizini bolnice. Na tom groblju se nalazio i mermerni spomenik na kome je pisalo: “Umro je svaki za svoju otadžbinu”. 

Između dva svetska rata 1928. godine čačanske gospođe osnovale su žensku sekciju pod nazivom “Udruženja rezervnih oficira i ratnika”. Članice sekcije su se obavezale da će zbrinjavati ratnike i njihove porodice, proslavljati datume vezane za Prvi svetski rat i boriti se za mir u svetu, uređivati vojnička groblja. Udruženje je posebnu pažnju posvetilo pronalaženju grobova ratnika svih zaraćenih strana izginulih na području čačanskog kraja u ratovima od 1912-1918.

Upravo na nihovu inicijativu i uz pomoć ministarstva pravde, na čačanskom groblju je 1934. napravljena Spomen kosturnica poginulim ratnicima 1912-1918. godine. Iznad kosturnice se nalazi spomenik jedinstven u svetu – Spomenik 4 vere. Na spomeniku piramidalnog oblika napravljenog od plavog kamena, nalaze se obeležja četiri konfesije: pravoslavni krst, katolički krst, islamski polumesec i jevrejska Davidova zvezda. Sahranjivanje je završeno 5. avgusta 1934. godine, simboličnim prenosom posmrtnih ostataka trojice vojnika uz Betovenov “Posmrtni marš”. Spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časka, 23. septembra 1934, uz prisustvo ambasadora Francuske, Engleske, Belgije, Italije, Nemačke, Bugarske, Rumunije i Turske, kao i sveštenika sve četiri vere.

U kosturnici su položeni posmrtni ostaci 914 vojnika. Pored 652 srpska ratnika – večna im slava i hvala, sahranjena su i 262 vojnika Centralnih sila: 65 iz Češke, 61 iz Ugarske, 33 iz Austrije, 14 iz Slovenije, 20 iz Hrvatske, 19 iz Bosne i Hercegovine, 9 iz Vojvodine, 26 iz Nemačke, Bugarske, Italije, Moravske, Galicije i Bukovine, dok za njih još 15 nema podataka o poreklu.

Sedam godina kasnije tokom Drugog svetskog rata, nakon što su zauzeli Čačak, nemci su u pisanoj formi naredili kamenorescu da ukloni Davidovu zvezdu i polumesec, simbole jevrejske i islamske zajednice. Narednih 66 godina spomenik nije obnavljan, sve do 23. septembra 2007. kada je izgled vraćen u prvobitno stanje. Tada je uz prisustvo lokalnih zvaničnika i medija ponovo otkriven, a iste godine je spomen kosturnica proglašena za spomenik kulture. 

Pre par godina je američka ambasada u okviru kampanje “Vi ste svet” snimila spot o ovom mestu. Ovim i ostalim spotovima, kao i celom kampanjom su želeli (kako kažu) da odaju priznanje i izraze zahvalnost za doprinos koji su Srbi dali svetu.

Nadamo se da vam se dopao naš današnji predlog za avanturu motociklom. Takođe, predlažemo da pročitate predloge i putopise koje smo ranije objavljivali. Njih možete pročitati ovde.

Ukoliko želite da vidite još predloga ili da i sami predložite lokalitet koji vredi posetiti, to možete obaviti u našoj temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Boris Pantović
Boris Pantović
Iako je ljubav prema četvorotočkašima porodično nasleđe, strast za motociklima se kod mene pojavila veoma rano i potpuno spontano. Od trenutka kada sam držeći oca za ruku gledao "neverovatne" mašine istočnonemačkog i češkog proizvođača u izlozima Robnih kuća Beograd, pa do dana današnjeg, nije se puno toga promenilo. Maštanja o nekim novim destinacijama, planiranje putovanja i vožnje na motociklu, vremenom su postali sastavni deo mog života...