October 6, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Manji Kur - Dodatno zaoštravanje u šampionatu

WSBK Manji Kur – Dodatno zaoštravanje u šampionatu

-

Manji Kur nikada ne razočara, a tako je bilo i na trkama voženim za vikend. Na obe duge trke dogodile su se situacije bitne za šampionat. To se naročito odnosi na drugu trku kada su se dva rivala dotakla, jedan od njih je pao, a jedan dobio kaznu. Kasnija dešavanja nakon trke cenim da će dodatno zaoštriti ostatak šampionata koji je bodovno sve tesniji.

Nije bilo iznenađenje što je kiša znala da pada tokom trkačkog vikenda i dodatno komplikuje život vozačima. Kvalifikacije su bile neverovatne iz razloga što su Toprak i Rea izvezli identičan najbrži krug. Iako je merenje vremena na 3 decimale, Rea i Toprak su izvezli identičan krug u hiljaditi deo sekunde. Zato su organizatori dodeli poziciju na osnovu prethodno izvezenog brzog kruga i tom prilikom je pol pozicija pripala Reji.

Oštro od prve trke

Prvu trku je Toprak odlično započeo i delovalo je kao da je bio rešen da pobegne od samog početka trke. Odličan start imao je i Skot Reding koji se ispucao na drugu poziciju, odmah isrepd Reje. Rea je prestigao Redinga i želeo je da stisne Topraka, ali je na izlazu iz šikane pred startno ciljni pravac pao.

WSBK Manji Kur
Rea prvu trku završio bez bodova Foto: Kawasaki

Rea je brzo podigao motocikl, ali je morao da se vrati u boks iz kog je nešto kasnije izašao ponovo na stazu, ali nije bilo ni reči od osvajanja bodova.

Toprak je imao otvoren put ka pobedi, skoro. Na jednom od kočenja Toprakova R1 je toliko zaigrala da je uopšte pravo čudo što je ostao na motociklu. Morao je da odustane od ulaska u krivinu i na kraju je završio u šljunku. Taman kada se činilo da neće pasti, dubok šljunak je ipak učinio svoje i Toprak je nešto spustio sebe i R1 u šljunak. Brzo je nastavio trku na začelju kolone i do kraja trke je uspeo da dođe do 11. pozicije.

WSBK Manji Kur
Toprak ispustio šansu da nadoknadi veliki broj bodova na prvoj trci Foto: Yamaha Racing

Nakon Toprakovog izletanja prvu poziciju je nasledio Reding na BMW-u. Njegovo vođstvo trajalo je nekoliko krugova, jer je Bautista polako ulazio u sve bolji ritam. Iako se svojski trudio, Reding nije uspeo da odoli napadima Bautiste i nevoljno je predao prvu poziciju.

Loris Baz je na domaćem terenu neko vreme držao treću poziciju, a onda je proklizao i pao propustivši priliku da se domogne podijuma na domaćem terenu. Rinaldi i Basani, dva rivala za mesto u fabričkoj Ducati ekipi nastavili su duel za treću poziciju sve do trenutka dok Rinaldi nije izleteo sa staze. Basani je na taj način došao do svog prvog podijuma po suvom.

Do kraja trke, Bautista je lagano držao ritam i prvo mesto i na najbolji način je iskoristio kikseve konkurenata.

WSBK Manji Kur
Bautista iskoristio padove konkurenata Foto: Ducati

Toprak bez pardona na sprint trci

Za razliku od prve trke na kojoj je imao odličan start, na superpol trci je Toprak imao očajan start. Bautista, Rea i Reding su zauzeli prve tri vodeće pozicije, a Toprak je iz kruga u krug smanjivao zaostatak sve dok se nije našao na točak od Reje i Bautiste.

Toprak se prvo obračunao sa Rejom, a zatim dva kruga kasnije uspeo je da prestigne i Bautistu. Bautista nije odustao tako lako od prve pozicije i na 2 kruga pre kraja pokušao je uzvrati i pređe u vodeću poziciju. Toprak se dobro branio, a pri jednom od duela je Bautista dotakao Topraka. Usled kontakta Bautista je izgubio krilo sa motocikla što ga je koštalo malo vremena.

Taj kiks je iskoristio Rea i na trenutak je prestigao Bautistu. Zatim se Bautista pribrao i uzvratio Reji i narednih krug i po gledali smo odličnu borbu koja se na kraju završila u Bautistinu korist. Dok su njih dvojica vozili na nož, Toprak je odneo novu pobedu.

Toprak pobedio na sprint trci Foto: Yamaha Racing

Rea srušio Bautistu, Toprak smanjio zaostatak u šampionatu

Na drugoj trci, ista meta isto odstojanje. Bautista, Toprak i Rea započinju svoju privatnu trku i vode svoj privatni šampionat. Pitanje je samo ko će odneti više bodova. Pošto je Bautista izgubio minimalno bodova na prvoj i sprint trci, a pošto je Toprak nadohnadio nešto bodova u odnosu na Bautistu i dosta u odnosu na Reu, Rea je bio taj koji je morao da forsira.

Toprak je prestigao Bautistu i počeo da nameće jak ritam, a Rea gledajući to nije bio najstrpljiviji. Pokušao je da napravi manevar i brzo prestigne Bautistu, što se završilo tako što je Rea udario Bautistu i srušio ga.

Taj duel ne bi bio sporan da Rea nije udario u Bautistu dok je motocikl bio prilično uspravan, to jest Rea još nije ni počeo da ulazi u krivinu. Nakon trke je Bautista izjavio da je razočaran Rejinim potezom i da ga više ne smatra pravim šampionom. Rea je u svoju odbranu izneo da nije imao nameru da udari i sruši Bautistu.

Rea srušio Bautistu na drugoj trci Foto: Kawasaki

Sudije su donele odluku da kazne Reu sa dugim krugom zbog neodgovorne vožnje. Ta kazna je Reu koštala podijuma, ali Bautista nije bio zadovoljan kaznom, jer je zbog tog manevra ostao bez bodova na drugoj trci.

Toprak je profitirao u toj situaciji, jer je već bio na vodećoj poziciji i samo je tokom trke održavao tempo vozeći ka drugoj pobedi u trkačkom vikendu. Ipak, Toprak je morao da se dobro oznoji za pobedu. Basani i Rinaldi su žarko želeli da dođu do pobede i Toprak je uspeo da ih slomi tek na 8 krugova pre kraja trke. Pobedom na drugoj trci i padom Bautiste, te lošijim plasmanom Reje, Toprak je prešao na drugu poziciju u generalnom plasmanu i smanjio je zaostatak na 30 bodova za Bautistom.

100. pobeda za Yamahu u WSBK šampionatu Foto: Yamaha Racing

Na drugoj i trećoj poziciji završila su dva Ducatijeva vozača. Rinaldi se trudi da ne pusti Topraka iz vida, ali je pogrešio na jednom kočenju i na kratko je izleteo van staze. Srećom, taj izlet ga nije puno koštao i uspeo je da se vrati na drugu poziciju.

Treće mesto i još jedan podijum osvojio je Basani. Basani se dobar deo trke borio sa Toprakom i Rinaldijem, sve do momenta dok nije ušao u probleme sa gumama.

Rinaldi, Toprak i Basani na drugoj trci Foto: Ducati

Supersport duel između Agertera i Baladasarija

Kao što u WSBK kategoriji Toprak, Bautista i Rea imaju svoj privatni šampionat, tako u WSS šampionat svoju posebnu borbu imaju Agerter i Baldasari.

Na prvoj trci je Baldasari dao sve od sebe da dodatno smanji zaostatak u šampionatu. Na tom putu su mu se isprečili Onču, Karikasulo i Glen Van Stralen. Karikasulo na Panigale-u V2 bio je jak konkurent sve do trenutka dok nije proklizao i pao.

Baldasari se lagano probio i na vodeću poziciju i pažljivo se trudio da je održi, što mu je i pošlo za rukom. Glen van Stralen je uspeo da se izbori za drugu poziciju. Agerter je imao lošiji start i taman kad je došao do treće pozicije i kad se činilo da će trka da se zakomplikuje dogodio se pad Bahatiana Sofoglua zbog kojeg je trka prekinuta na 7 krugova pre kraja.

Budući da je odvezeno 2/3 trke, trka je prekinuta i vozačima je dodeljen maksimalan broj bodova.

WSBK Manji Kur
Baldasari pobednik prve trke Foto: Yamaha Racing

Druga trka je tekla nešto drugačije, jer je Agerter uspeo brže da se probije ka vodećim pozicijama. Ponovo su Baldasari i Karikasulo vodili duel za vodeću poziciju i ponovo je Karikasulo izleteo. Baldasari je vodio dobar deo trke, a Agerter je uradio ono što uvek uradi: tokom prve polovine trke je štedeo gume, a tokom drugog dela je bio brži od ostalih i stigao je Baldasarija.

Nhih dvojica su po ko zna koji put razmenjivali pozicije za prvo mesto. Baldasari nije želeo da popusti, što ga je skupo koštalo u poslednjem krugu kada je pao. Agerter se nakon toga odvezao do pobede, a Karikasulo je podigao motocikl i trku završio na 5. mestu.

Drugu poziciju je nakon pada Baldasarija preuzeo Kluzel. Bio je to emotivni podijum za Kluzela koji na kraju sezone odlazi u penziju. Treće mesto je osvojio Bulega.

Agerter ponovo napravio bodovnu prednost Foto: Yamaha Racing

Incidetn između Reje i Bautiste samo je dodatno zakomplikovao šampionat (na našu sreću). Naredna trka vozi se od 23. septebmra na stazi Katalunja u Španiji. Staza koju Bautista dobro poznaje i staza na kojoj su Toprak i Rea u prošlosti vodili dobre trke.

S obzirom da je šampionat bodovno još neizvesniji, sa nestrpljenjem očekujemo da prođu dve nedelje i da ponovo gledamo beskompromisnu borbu trojice vodećih.

Utiske sa WSBK trkačkog vikenda sa staze Manji Kur možete ostaviti u temi na forumu klikom ovde.

Rezultati trkačkog vikenda:

WSBK Manji Kur
Prva WSBK trka – Manji Kur Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Manji Kur
Superpol trka – Manji Kur Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Manji Kur
Druga WSBK trka – Manji Kur Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Manji Kur
Prva WSS trka – WSBK Manji Kur Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Manji Kur
Druga WSS trka – WSBK Manji Kur Foto/Source: Worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.