NaslovnaMoto GaražaPredlozi za izlete motociklom u Srbiji - Utvrđeni grad Stalać

Predlozi za izlete motociklom u Srbiji – Utvrđeni grad Stalać

-

Utvrđeni grad Stalać podignut je na ogranku Mojsinjske planine, nekih 2,5 km južno od ušća Zapadne i Južne Morave. Grad je nastao još u anatičko doba, ali je u srednjem veku, u doba kneza Lazara, obnovljen i sazidan kao zaštita na ulazu u Zapadno-Moravsku dolinu.

Strateški značaj Stalaća bio je veoma značajan, prvenstvena namena mu je bila da obezbedi kontrolu i odbranu prilaza srpske srednjovekovne prestonice. Stalać je podignut kad i Kruševac, sedamdesetih godina 14. veka. Prvi put se pominje u ravaničkoj povelji Kneza Lazara 1377. godine, potom i 1395. u povelji knjeginje Milice manastiru Sv. Pantelejmonu na Svetoj Gori.

Veliki grad Stalać utvrđen je masivnim bedemom i monumentalnom četvorospratnom donžon kulom, poznatom pod imenom Todorova kula. Ona je štitila Mali grad, najuže gradsko jezgro, naknadno formirano pregrađivanjem južnog dela Velikog grada. Centralno mesto u Malom gradu zauzima palata sa tremom. Na suprotnoj strani od palate, uz same bedeme, razmeštene su zgrade čija je namena bila različita. Mali grad zaštićen je nižim zidom i suvim rovom ispred donžon kule. Kao laik moram da konstatujem da su ovi bedemi kao i njihova debljina među najozbiljnijim koje sam video obilazeći Srbiju. Ostaci kule zaista deluju impresivno. Prema Konstantinu Filozofu, Stalać je razorio turski sultan Musa 1413. godine u svom pohodu prema Kruševcu. Predanje kaže da su Turci ušli u grad prateći guske koje su kroz skriveni otvor na bedemu oko kule izlazile na Moravu.

Međutim, iako utvrđenog grada više nema, legenda o večnoj ljubavi i Stalaću koga mnogi nazivaju “srpskom Veronom” živi i dalje – što kroz pesmu “Smrt vojvode Prijezde”, što kroz priču koja se vekovima prenosi s kolena na koleno. 

Ko su bili ovdašnji Romeo i Julija, barem po načinu na koji su napustili ovaj svet? Zna se samo da se “naša Julija”, koja je rođena i živela mnogo pre one Šekspirove, zvala Jelica, dok je njen suprug u narodnoj pesmi ostao upamćen kao vojvoda Prijezda, a u pričama koje se prenose s kolena na koleno Todor. Otud i naziv kule – Todorova kula ili kula Todora od Stalaća. U pesmi koju je zabeležio Vuk Stefanović Karadžić, vojvoda Prijezda i njegova verna ljuba Jelica, nakon što su Turci osvojili Stalać, zajedno su skočili sa Todorove kule u Moravu koja je nekada proticala ispod same kule.

Kula Todora od Stalaća danas predstavlja kulturno dobro od velikog značaja. Iako sam nailazio na podatke da već poodavno postoje planovi za obnovu celokupne tvrđave, dalje od toga se nije odmaklo, što je prava šteta. Recimo da se obnovljene tvrđave u Golupcu i Ramu ubrajaju među najposećenije lokalitete u Srbiji. Nadam se da će nadležni to prepoznati, jer ovo mesto zaista ima potencijala.

Nadamo se da vam se dopao naš današnji predlog za avanturu motociklom. Takođe, predlažemo da pročitate predloge i putopise koje smo ranije objavljivali. Njih možete pročitati ovde.

Ukoliko želite da vidite još predloga ili da i sami predložite lokalitet koji vredi posetiti, to možete obaviti u našoj temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Boris Pantović
Boris Pantović
Iako je ljubav prema četvorotočkašima porodično nasleđe, strast za motociklima se kod mene pojavila veoma rano i potpuno spontano. Od trenutka kada sam držeći oca za ruku gledao "neverovatne" mašine istočnonemačkog i češkog proizvođača u izlozima Robnih kuća Beograd, pa do dana današnjeg, nije se puno toga promenilo. Maštanja o nekim novim destinacijama, planiranje putovanja i vožnje na motociklu, vremenom su postali sastavni deo mog života...