NaslovnaMoto SportPredstavljamo detalje Moto2 Triumph agregata

Predstavljamo detalje Moto2 Triumph agregata

-

Ove godine u Moto2 šampionatu dogodiće se drastične promene. Sve motocikle na startnoj postavi pogoniće novi Triumph-ov agregat umesto dosadašnjeg Hondinog agregata. Da biste spremno da dočekali novu sezonu, predstavićemo vam detalje novog Moto2 agregata.

U junu 2017. godine izdato je zvanično saopštenje da će od 2019. godine Triumphovi agregati zameniti Hondine u Moto2 šampionatu. Honda nije produžila ugovor kao zvaničnog dobavljača agregata za Moto2 šampionat iz prostog razloga što je model CBR600RR otišao u istoriju i ne proizvodi se više, a samim tim je prestala i proizvodnja agregata i rezervnih delova za agregate.

Neko vreme je DORNA, organizator šampionata tražila prikladnog dobavljača novih agregata i izbor je pao na britanski Triumph.

Triumph

Triumph se odlučio da upotrebi agregat iz modela Street Triple RS. Ovaj model pokreće trocilindrični agregat zapremine 765 cm³ i isporučuje 121 KS pri 11.750 O/min. Sama snaga izražena u KS nije ono što je privlačno na ovom agregatu. Opšte je poznata rečenica jednog entuzijaiste iz auto industrije koji je izjavio: “Konjska snaga prodaje automobil, a obrtni moment pobeđuje na trkama.” Glavna prednost Triumphovog agregata u odnosu na Hondin agregat je veći obrtni moment.

Serijski agregat Honde CBR600RR ima maksimalni obrtni moment od 66 NM pri 11.250 O/min, dok Triumphov serijski agregat modela Speed Triple RS isporučuje 77 NM pri 11.000 O/min. Dakle, Triumhov agregat ima dobru osnovu da “poteže” od nižih obrtaja u odnosu na Hondin agregat koji je morao konstantno da se drži u visokom broju obrtaja da bi dosegao maksimum svoje snage.

Moto 2 Trimuph motocikl

Svakako, Triumphov serijski agregat nije dovoljno snažan za trke, te su u Triumphu napravili razne modifikacije u i na samom agregatu da bi ga učinili snažnijim i izdržljivijim. Triumphov najteži zadatak biće pouzdantost jer je Hondi upravo to bio najjači adut.

Triumph je za početak na agregatu za Moto2 šampionat ubacio drugačije klipove, klipnjače i radilicu. Zidovi unutar cilindra presvučeni su nikasilom radi smanjenja trenja. Na glavi agregata izmenjeni su usisni i izduvni portovi radi boljeg protoka gasova i goriva. Ventili koji se nalaze na serijskom agregatu zamenjeni su titanijumskim, a promenjene su i opruge koje su čvršće i otpornije na napore prilikom dostizanja visokog broja obrtaja. Kompresioni odnos je veći u odnosu na serijski agregat. Injektori su izmenjeni iz razloga što je redizajniranom agregatu potrebno više goriva u odnosu na serijski agregat.

Što se menjača tiče, on je prilagođen trkačkoj stazi. Prvi i drugi stepen prenosa su drastično izmenjeni dok su ostali stepeni prenosa pretrpeli manje promene, a ugrađeno je i proklizavajuće kvačilo.

Bočni poklopci agregata su redizajnirani da bi se smanjila širina samog agregata kako bi bio kompaktniji.

Agregat Moto2

Što se elektronike tiče, svi timovi će morati da koriste jedinstveni Magneti Marelli ECU. DORNA je želela da novi ECU bude sličniji onom koji se koristi u MotoGP šampionatu iz razloga da bi mladi vozači koji dolaze iz Moto2 u MotoGP šampionat imali više iskustva sa podešavanjem elektronike. U ovoj sezoni ECU neće imati opciju kontrole propinjanja na zadnji točak, a neće biti ni kontrole proklizavanja. Ove opcije možda će biti omogućene u toku sezone u zavisnosti od procena tehničke komisije.

Prema podacima iz Triumph-a, agregat za Moto2 šampionat bi trebalo da isporučuje nešto preko 140 KS. Glavna razlika između Hondinog i Triumphovog agregata biće ta što Triumphov agregat isporučuje snagu u većem rasponu obrtaja u odnosu na Hondin.

Triumph agregat

Glavno poređenje agregata može da bude urađeno samo merenjem vremena na stazi. Krajem novembra prošle godine vožen je prvi zvanični Moto2 test sa Triumphovim agregatima. Najbrže vreme na testu postigao je Luka Marini koji je izvezao krug za 1:41,524. Ako ovo vreme uporedimo sa najbržim kvalifikacionim krugom od 1:41,925 koje je u maju odvezao Lorenco Baldasari sa Hondinim agregatom, možemo zaključiti da je Triumphov agregat po performansama već bolji od Hondinog.

Jedina stvar koju Triumph treba da dokaže je pouzdanost jer se na prste jedne ruke može nabrojati koliko je Hondinih agregata ispustilo dušu u periodu od devet godina za vreme kojih su korišteni agregati iz CBR 600RR. Triumph-ov testni tim je u toku razvoja agregata odvezao preko 2.500 krugova u trkačkom ritmu da bi testirao pouzdanost komponenti koje su korištene u agregatu.

Ostaje nam još samo da sačekamo početak sezone da vidimo kako će se agregati pokazati u realnim uslovima, to jest na trkačkoj stazi.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.