September 30, 2020
Naslovna Moto Sport Predstavljamo: šampionski motocikl Martina Vugrineca

Predstavljamo: šampionski motocikl Martina Vugrineca

-

Predstavljamo za vas šampionski motocikl Martina Vugrineca sa kojim je osvojio Alpe Adria šampionat u sezoni 2017. godine i u kategoriji 600 supersport 2018. godine.

Martin Vugrinec trenutno je jedan od najtalentovanijih vozača na Balkanu. Martin se trenutno takmiči u  Nemačkom IDM prvenstvu, a do sada je prošao kroz mnoge šampionate. Martin je i jedini sa naših prostora koji se takmičio u Red Bull Rookies šampionatu u okviru MotoGP šampionata. 

šampionski motocikl Martina Vugrineca

Iz razgovora sa članovima Martinovog tima saznali smo da je ovaj motocikl spreman po pravilima IDM šampionata i supersport 600 kategorije. Jedina razlika u pravilniku između IDM i Alpe Adria šampionata odnosi se na to što u Alpe Adria šampionatu nije dozvoljen dodatni hladnjak rashladne tečnosti. 

Motocikl sa kojim se Martin takmičio bio je Kavasaki ZX6R iz 2017. godine. 

Agregat motocikla je u skoro u potpunosti nadograđen KRT kitom i na motociklu je napravljena kompletna revizija mašine po standardima nemačkih motosport tunera. Unutrašnje komponente poput klipova, klipnjača, bregaste osovine i sve čašice i podizači ventila zamenjene su onim koji iz KRT kita. Ležajevi na radilici dodatno su hemijski obrađeni. 

šampionski motocikl Martina Vugrineca

Iz KRT kita ugrađen je i kompletan set dihtunga (uključujući i trkački KRT dihtung glave). Ubačene su i nove lamele kvačila kao i nove potisne ploče kvačila. 

Akrapovič EVO titanijumski izduv zahvalan je za još bolje performanse ovog trkačkog motocikla. 

Tunerske obrade na agregatu odrađene su u okvirima pravilnika prvenstava na kojima je motocikl vožen. Podešavanja elektronike i mapiranje ECU –a odrađena su specijalno za ovaj motocikl. Sve ove izmene urađene su u „KME engineering“ radionici, a izmene su radila dva stručnjaka (Tomas Kubiak i Markus Ešenbaher).  

Posle revizije, agregat je razrađen i sa njime je odvežen trkački vikend Alpe Adria šampionata na stazi Ošersleben. 

Motorno ulje koje je upotrebljavano u ovom agregatu je vrhunsko ulje koje se koristi na trkama. U toku trke korišteno je ELF HTX3835 5w30, dok je na treninzima korišteno IPONE Katana 10-40 ulje. 

Naravno, trkački motocikl ne čini samo agregat, pa tako u Vugrinecovom timu nisu štedeli ni na ostalim komponentama.  Prednja viljuška i zadnji amortizer su marke Ohlins. Zadnji TTX amortizer je vrhunski, a napred je ubačen Ohlins FKR kit koji se koristi i u Moto2 šampionatu. Neizostavna stvar je i Ohlins amortizer upravljača. 

šampionski motocikl Martina Vugrineca

Za kočenje su zadužene Brembo „Oro“ kočioni diskovi,  Venhili čelična kočiona creva i TRW karbonske pločice.  

Od elektronskih pomagala tu je KRT trkačka instalacija i KRT trkački ECU. Ovaj Kavasaki ZX6R poseduje i trkačke električne prekidače (mape, svetlo za kišu, On/Off i sl.), GP svetlo za kišu, Li-ion akumulator koji je ekstra lagan. 

Martin Vugrinec

Martin je vozio ovaj motocikl “obuven” u Dunlop D213GP gume. 

Zapravo, na ovom motociklu nema šta nije zamenjeno ili dorađeno u cilju uštede na težini i pružanja što boljih performansi. Da ne bi detaljno opisivali svaku dodatnu stavku, izlistaćemo spisak komponenti koje ovaj ZX6R poseduje:  

Poluge kvačila i prednje kočnice sa sistemom za štelovanje u vožnji kao i štitnik kočnice, PP tuning  aluminijumska zaštita dekle agregata, K&N filter vazduha, JaniRace karbonska zaštita šasije i zadnje viljuške, štitnik lanca, karbonski zadnji blatobran, karbonski usisnik vazduha, trkačko sediše, ekstra lagani trkački oklopi izrađeni od aviofibera, specijalno modifikovani usis u šasiji izrađen od kompozitnih smola, AFAM lanac, JT Sprockets lančanici, „MAC Radiators“ dodatni hladnjak rashladne tečnosti, Storm gripovi na rezervoaru, HF-racing filter ulja, titanijumski vijci sa mogućnošću osiguranja na prednjim kočionim čeljustima. 

Martin Vugrinec

Verovali ili ne, ovaj spisak opreme nije kompletan jer smo sigurno propustili još neke „sitnice“ koje na trkačkoj stazi donose dragocene stotinke i hiljaditinke. 

Vugrinecov Kavasaki ZX6R predstavljen u ovom tekstu predstavlja pravu trkačku zver kojem nije ostalo mnogo komponenti sa serijskog motocikla. Posle svih ovih prepravki snaga agregat na zadnjem točku iznosi 124,5 PS, dok je maksimalni obrtni moment 63,18 Nm. 

Tekst o Martinovom šampionskom motociklu možete pročitati i u broju 5 Bjbikers časopisa.  

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,363FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
112PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se