April 13, 2021
NaslovnaMoto GaražaPrvi put na trkačkoj stazi

Prvi put na trkačkoj stazi

-

Celog života sam gledao preko tv-a i uživo profesionalne trkače kako voze na trčakoj stazi i neprestano sam se pitao: „ kakav je osećaj voziti na trkačkoj stazi?“. Mogu ponosno da kažem da sam i ja konačno prvi put vozio na trkačkoj stazi. 

Pre određenog perioda dobio sam priliku da testiram Yamahu Niken. Poklopile su se kockice da sa istim motociklom izađem i na stazu da probam motocikla, ali i svoje mogućnosti. Trkačka staza bila je Navak, na kojoj organizacija trackday.rs organizuje vožnje na stazi. 

U okviru track day-a pored redovnih termina postoji i takozvana intro grupa. Ta grupa je namenjena početnicima na moto stazi, tj. za one koji nikad nisu vozili na ovoj ili drugim stazama. Idealno za mene, pomislih. 

Tako sam se obreo na stazi i čekao strpljivo svoj prvi izlazak na Navak stazu. Konfiguraciju staze sam manje – više već znao, budući da sam ranije kao gledalac posećivao track day ovde. Pored toga, na YouTube-u sam gledao i snimke vožnji na ovoj stazi čisto kako bih stekao neko osnovno znanje o putanja, markerima kočenja, itd. 

Najbolji osećaj u mom iskustvu vožnje motocikala bio je upravo trenutak kada su redari dali odobrenje da uđem na stazu. Taj osećaj slobode i uzbuđenja jednostavno ne mogu da vam opišem. Trema više nije bila prisutna i samo sam se prepustio stazi i njenim krivinama.  

Prvobitni cilj da ne forsiram od samog početka i da se opustim malo je propao. Međutim adrenalin je odradio svoje i malo sam požurio, ali posle par kasnih kočenja i odlazaka široko nateralo me je da malo usporim. U narednim krugovima polako sam učio stazu i sticao osećaj prolaska kroz krivine. 

Slobodno mogu da kažem da vožnja van staze ne može da se poredi sa onom na stazi! Taj osećaj da može opušteno da se vozi i da se sva pažnja usmeri samo na osećaj sa motociklom i krivinama dao mi je veliku dozu opuštenosti, te sam uživao u svakom ubrzanju, kočenju i prolasku kroz krivine. 

Prvi put na trkačkoj stazi
Prvi put na trkačkoj stazi

Osim uživanja, vožnja na stazi pomogla mi je da ispitam i neke granice motocikla, poput krajnjih granica sposobnosti kočenja motociklom, ali sam takođe uvideo i u kojim segmentima vožnje sam slab i na čemu treba da radim. 

Termin u intro grupi u trajanju od pola sata bio mi je sasvim dovoljan za prvi put, jer naredni put ću se zasigurno potruditi da vozim u poludnevnim terminima.  

Doživljaj staze Navak  

Iskoristiću priliku da opišem i moj doživljaj staze Navak. Pre vožnje na stazi, još jednom sam pažljivo prostudirao stazu krivinu po krivinu kao i putanje koje bi trebalo da pratim kroz svaku krivinu kako bi moja prva vožnja ličila na nešto. Sama staza dužine je 2.950 metara i sastoji se od (ako se ne varam) nekih 14 krivina, koje su lepo konfigurisane. 

Meni se kod ove staze sviđa što je prilično tečna. Jedina krivina sa kojom nisam uspeo da se “pomirim” tokom moje prve vožnje bila je prva krivina u koju se ulazi posle jakog kočenja posle startno – ciljnog pravca. 

Izlaz iz prve krivine već pruža lep osećaj i odmah po izlazu iz prve krivne, morate da se prebacite blago u levu stranu, a zatim se prolazi kroz prvu šikanu. Prolazak kroz prvu šikanu pružio mi je lep osećaj. Iz šikane se “ispucavate” i držite pun gas do sledeće krivine koja prvo ide blago u desno i zahteva da malo pređete preko ivičnjaka kako biste imali bolji izlaz u narednu desnu krivinu. Ova krivina je još jedna od krivina u kojoj sam zaista uživao, ali sam bogami pomalo i strepeo jer sam morao da držim kočnice do duboko u krivinu. 

Zatim ide jedan lep deo kroz dugu desnu krivinu koju sam u mom slučaju prošao sa gotovo potpuno otvorenm gasom. Posle izlaza iz ove krivine sledi naglo kočenje za jednu oštriju desnu krivinu. Ova krivina je još jedan dobar test osećaja na kočnicama jer posle prolaska kroz teme krivine morate da vučete motocik na desno, kako biste se lepo pripremili sa sledeću dugačku levu krivni. Duga leva krivina, vodi ka oštrom temenu krivne i potrebno je kočiti pod nagibom, što je u mom slučaju takođe bilo veoma uzbudljivo. 

Prvi put na trkačkoj stazi
Prvi put na trkačkoj stazi

Nakon izlaska iz ove krivine sledi prolazak kroz brzu levu krivinu i pripreme za prolazak kroz dugu desnu krivinu. Iskreno, iako je jako lep osećaj prolaska kroz ove krivine, nekako nisam uspeo lepo da prođem kroz ovaj deo staze. Ali je zato izlazak iz duge desne krivine fantastičan jer izlazite pod punim gasom i posle izaska sledi kratak pravac. Ukoliko se lepo namestite na izlazak iz pretgodno opisane dugačke desne krivine, možete postići lepe maksimalne brzine na kratkom pravcu.

Prvi put na trkačkoj stazi
Prvi put na trkačkoj stazi

Posle kratkog pravca dolazimo do kočenja koje vodi kroz kratku šikanu. Još jednom, prelep je osećaj kada prebacujete motocikl sa desne u levu, pa ponovo u desnu stranu dok prolazite kroz šikanu. Ovde nisam imao predaha, jer nakon nameštanja putanje sledi još jedno naglo ispucavanje na startno – ciljni pravac. Kroz šikanu je takođ bio lep osećaj kaka sa dobro odvrnutim gasom blago prođete preko ivičnjaka na izlazu is šikane. 

Posle završetka vožnje na stazi i sumiranje sopstvenih misli uz kafu, jednostavno sam se osećao mnogo opuštenije i nisam više osećao potrebu da malo zavrnem gas u saobraćaju. Vožnja na stazi ima dodatni benefit jer vam kasnije brža vožnja u saobraćaju nije više toliko zanimljiva i jednostavno želite da se vratite ponovo na stazu. Tek mi je tad postalo jasnije zašto su mnogi vozači sportskih motocikala jednostavno prestali iste motocikle da voze u saobraćaju i potpuno su se preorijentisali na vožnju na stazi. 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se