NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha Niken na testu - trotočkaš sa dušom dvotočkaša!

Yamaha Niken na testu – trotočkaš sa dušom dvotočkaša!

-

Yamaha Niken izazvala je podeljena mišljenja među ljubiteljima motocikala. Moramo priznati da je i nas zaintrigiralo kako se Yamaha Niken ponaša i da li su tačne tvrdnje da se zaista vozi i ponaša kao pravi motocikl. Tako je Bjbikers redakcija u saradnji sa zvaničnim uvoznikom Yamahe za Srbiju, firmom Plattner Motors dobila Niken na 5 dana kako bi napravila kvalitetan test. Naš test obuhvatio je kako vožnju u saobraćaju, tako i vožnju na trkačkoj stazi. Za početak možemo reći da je Niken pružio više nego što smo očekivali. Prenosimo vam naše utiske nakon preveženih preko 1000 km na ovom motociklu.

Moramo skrenuti pažnju da se u ovom tekstu nećemo mnogo baviti tehničkim detaljima Nikena, već ćemo provući samo one podatke koji su relevantni za test. Ukoliko vas zanima više tehničkih detalja, predlažemo da pročitate naš tekst predstavljanja Yamahe Niken, koji možete pročitati ovde.

Test Yamaha Niken
Bjbikers test: Yamaha Niken Foto: Aleksandar Vesić

Vodi me iz grada…

Niken smo pokupili u prodajnom salonu Yamahe u Novom Sadu. Budući da sam Niken za početak vozio prema Zrenjaninu i Kikindi, to je značilo da moram da prođem ceo grad. Čim sam krenuo sa parkinga, malo sam osetio težinu motocikla, ali ništa spektakularno, sve u granicama normale. Niken je na papiru sa svojih 263 kg malo teži motocikl i ta težina oseća se samo prilikom manevrisanja u mestu.

Pri vožnji kroz Novi Sad, upao sam u gradsku gužvu i nije mi preostajalo ništa osim da strpljivo čekam izlazak iz grada. Provlačenje između automobila i kamiona nije bilo opcija jer je Niken nešto širi. Teoretski sam se mogao provlačiti, ali je postajao rizik da oštetim ili ogrebem motocikl koji smo dobili na test, tako da sam se strpljivo izvlačio iz gužve.

Dok sam čekao na semaforima, prebacio sam instrument tablu da mi prikazuje temperaturu agregata jer je bilo izuzetno toplo. CP3 agregat prema svemu sudeći dobro podnosi stani – kreni situacije, jer mi se ventilator niti jednog trenutka nije uključio. Jedino sam osetio malo toplote od auspuha koji se nalazi tik iza desnog stopala.

Kontačno, po izlasku iz grada i dodavanju gasa, Niken pokazuje za šta je pravljen. To svakako nije grad, već vožnja van grada. Prvo što sam primetio je odličan odziv na gas u rasponu od 3.000 – 7.000 O/min. Trocilindrični agregat zapremine 847 cm3 sa svojih 115 KS sasvim se lepo ponaša u svakom stepenu prenosa. Identičan agregat koristi i MT-09, koji je jedan najprodavanijih Yamahin naked motocikla. Od samog početka, pa do kraja testa nisam primetio nikakve vibracije agregata.

Bjbikers test: Yamaha Niken Foto: Bjbikers

Druga stvar koja me je izuzetno obradovala je kvik šifter koji funkcioniše od 4.000 O/min. Kad sam se dohvatio praznog puta i prvih krivina, u početku sam bojažljivo prolazio kroz krivine. Jednostavno, iako sam dosta čitao i gledao o Nikenu i njegovom ponašanju kroz krivine, na početku nisam imao potpuno poverenje i sam sam bio pomalo skeptičan. Međutim već posle prvih par krivina sam u sebi pomislio „ pa ovo uopšte nije loše“. Inicijalan ulazak u krivinu mi je u početku bio malo čudan, ali kad se Niken počne spuštati u krivinu, a zatim i držanje putanje su veoma dobri.

Od Novog Sada do Zrenjanina, vožnja je protekla u bolje upoznavanju i sticanju osećaja sa Nikenom. U Zrenjaninu sam stao kako bih sipao pun rezervoar goriva kako bih malo pratio potrošnju u realnoj vožnji na otvorenim putevima kao i putevima kroz naseljena mesta. Samo da spomenem da je rezervoar zapremine 18 litara i da se rezerva uključuje kada u rezervoaru ostane oko 4 litre goriva. Na instrument tabli mogu da se prate trenutna i prosečna potrošnja goriva, ali sam želeo da se uverim da je sve tačno tako kako piše.

Neravnine na putu. Koje neravnine?

Mislim da ne treba da spominjem u kakvom su stanju naši putevi. A to da putevi nisu sjajni nisam baš ni osećao puno. Ogibljenje na Nikenu fabrički je podešeno nešto mekše, tako da sam neravnine jedva osetio. Osim većih rupa, dok nisam naučio da ih izbegnem.

Namerno sam napisao „dok ih nisam naučio izbeći“ iz prostog razloga jer je mom mozgu trebalo neko vreme da shvati da ne vozi jednotražno vozilo sa dva točka. Kad sam pokušavao da „opkoračim“ rupu sa prednjim točkovima, zadnji točak je pogađao rupu. Tako da sam posle nekog vremena shvatio da je jedini način da se rupa potpuno zaobiđe.

test: Yamaha Niken
Bjbikers test: Yamaha Niken Foto: Bjbikers

Za divno čudo, iako je ogibljenje mekše podešeno čak i sa saputnikom nisam imao potrebe da podešavam ogibljenje. Sa saputnikom nisam primetio da je Niken ponašao premekano. Ruku na srce, put sa suvozačem trajao je oko 150 km, ali o vožnji sa suvozačem ćemo nešto kasnije.

Inače, Niken ima mogućnost podešavanja ogibljenja, tako da ko voli nešto tvrđe podešen motocikl ne mora da se brine oko toga.

Položaj sedenja, udobnost i zaštita od vetra

Položaj sedenja vozača prilično je normalan. Budući da sam visok oko 187 cm, nisam imao nikakvih problema da se smestim na Niken, koji po svojim gabaritima spada u veće motocikle. Noge su u normalnom položaju kao i položaj ruku na upravljaču.

Imao sam dužu vožnju u trajanju od oko 2 časa i 30 minuta i pravio sam samo pauzu za dosipanje goriva u trajanju od 5 minuta. Na tom putu nisam osetio znake umora. Sedište je šire i bar meni je bilo udobno jer mi se zadnjica nije bunila u ovom vremenskom intervalu puta.

test: Yamaha Niken
Bjbikers test: Yamaha Niken Foto: Aleksandar Vesić

Prednost širine Nikena ogleda se u dobroj zaštiti od vetra u predelu nogu. Delovalo mi je da na Nikenu mogu da provedem sate, ali imam zamerku na zaštitu od vetra. Fabrički vetrobran mi nije bio dovoljan i vetar mi je udarao u predelu tek iznad vrata. Nevolja po Niken i mene bila je u tome što nam vreme na testu nije išlo na ruku pa su vetrovi bili prilično jaki. Na auto-putu pri brzini od 130 km/h, morao sam da se malo sakrivam ispod vetrobrana. Sva sreća te postoji mogućnost ugradnje većeg vetrobrana. Mada, neko ko je za oko 10 cm niži od mene, verovatno neće toliko osetiti udare vetra.

Na retrovizore je potrebno malo vremena privići se. Retrovizori daju dobru preglednost, sa tim što se u retrovizoru malo vide poluge kočnice i kvačila, ali osim toga preglednost je sasvim dobra.

U vožnji po noći, skoro čista desetka

Obožavam noćnu vožnju i tokom testa sam prešao sigurno oko 300 km u noćnim uslovima. LED svetla su odlična. Svetla dobru pokrivaju i kada se krećete kroz krivinu. Kratka svetla osvetljavaju prilično lepo i gotovo da nema potrebe za prebacivanjem da duga svetla. Međutim, primetio sam da je par vozača iz suprotnog smera ablendovala da im smetaju i kratka svetla. Tako da bi svetlosni snop mogao da se spusti samo još malo niže, ali ni ovako nije strašno.

test: Yamaha Niken
plava lampica umela je u početku da iritira pri vožnji pod dugim svetlima

Što se tiče vožnje pod dugačkim svetlima. Sve je odlično, snop svetla osvetljava u nedogled daleko. Ono što je mene iritiralo na pri vožnji pod dugim svetlima je plava lampica koja označava da su duga svetla uključena. Lamica toliko jako svetli da me je u početku iritirala, a kasnije sam se malo privikao. Samo da je intenzitet lampice slabiji, ocenio bih vožnju u noćnim uslovima sa desetkom. Ovako, ocena je 8,5.

test: Yamaha Niken
Bjbikers test: Yamaha Niken Foto: Aleksandar Vesić

Još jedna stvar koju bih voleo da je Yamaha ugradila na Niken, a koja se tiče noćne vožnje su svetla u dugmićima. Naime, na dok se nisam navikao na sve dugmiće (za kratko i dugo svetlo, kretanje kroz meni, itd) bilo mi je teško da iz prve noću pogodim pravo dugme. Pun pogodak bi bio da su dugmići osvetljeni, ali to je svakako zanemarljiva zamerka.

Vožnja sa suvozačem

Pošto je Yamaha Nikne okarakterisana kao sportski tourer, to znači nam treba i komentar suvozača. Spomenuh ranije već da sam prešao oko 150 km sa suvozačem. Iskren da budem, u vožnji nisam osetio težinu suvozača.

Po pitanju udobnosti, suvozač nije našao neke veće zamerke. Međutim po pitanju zaštite od vetra, kritike postoje. Sedište suvozača postavljeno je znatno više u odnosu na sedište vozača i samim tim je glava suvozača u višem položaju od glave vozača. Tako da vetar ume da zasmeta suvozača prilikom vožnje. Pri brzini od oko 80 km/h, vetar ne smeta toliko, tako da je za neke opuštenije vožnje sve ok. Za vožnju na auto-putu ili pri većim brzinama poželjna bi bila bolja zaštita od vetra.

Fantastične kočnice i stabilnost na putu

Dolazimo do najjačih aduta Yamahe Niken, a to su kočnice i stabilnost na putu. Prednji točkovi su prečnika 15 inča i na njima se nalaze dimenzije guma 120/70. Svaki točak ima po jedan kočioni disk prečnika 298 mm, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika takođe 298 mm. Zadnji točak prečnika je 17 inča i gume su u dimenzijama 190/55. Moram da spomenem da je Niken opremljen Bridgestone gumama.

Nissin i Yamaha su odradili fantastičan posao sa kočnicama. Hod poluge prednje kočnice je kratak, ali i pored toga što je kratak, osećaj doziranja je veoma dobar. Na pravolinijskom naglom kočenu, sila kočenja stvarno zadivljuje. Pri tome, ABS pri kočenju prednjem lično ja nisam uspeo da aktiviram. ABS pri kočenju prednjom uspeo je da aktivira drugi vozač kojem sam posle moje vožnje na stazi dao da proba Niken, kako bi mi preneo svoje utiske. On je uspeo da aktivira ABS kočeći prednjom, ali je i on bio oduševljen kočnicama. Jedino sam uspevao da aktiviram ABS na zadnjoj kočnici.

Bjbikers test: Yamaha Niken Foto: Aleksandar Vesić

Dobar osećaj na kočnicama dozvoljavao mi je da na stazi kočim prilično snažno dok je motocikl bio pod nagibom. Tako da sve pohvale Yamahi i Nissinu na odlično obavljenom poslu.

Što se tiče same stabilnosti na putu, tu takođe Niken dobija sve pohvale. Već sam više puta spomenuo da mi vremenski uslovi nisu bili naklonjeni. Na testu su me konstantno pratili jak vetar i kiša i imao sam samo dva dana suvog i sunčanog vremena. Ono što mi je ulilo poverenje u Niken je stabilnost pri prolasku kroz krivine čak i kada duva jak bočni vetar. Tu je težina Nikena dolazila do izražaja i prednji kraj motocikla je bio stabilan i miran. Dobra stvar u tome što Niken ima dva točka napred pokazala se i prilikom prolaska kroz krivine na lošem asfaltu. Kada  jedan točak pogodi neravninu, drugi ostaje maksimalno stabilan.

Odmerena elektronika i veoma dobra stabilnost zadnjeg kraja

Zadnji točak je jednako stabilan poput prednjeg. Pretpostavljam da je dobra stabilnost u korelaciji dobar balans motocikla – dobra zadnja guma – odmerena elektronika. U ovom delu teksta moram se dotaći i elektronskih pomagala.

Yamaha Niken poseduje tri režima vožnje koji su označeni brojevima 1,2 i 3. Prvi režim predstavlja sportski režim sa trenutnom isporukom snage. Drugi režim je sa nešto blažom isporukom snage, dok je režim 3 najblaži i namenjen je vožnji u kišnim uslovima. Između sva tri režima se oseti razlika. Na primer, kada u režimu 1 u potpunosti zavrnem gas, tačno se oseti da agregat daje sve od sebe da isporuči traženu snagu. U režimu 2, već se oseti blaži odziv na gas, dok je u režimu 3 isporuka snage znatno sporija.

Bjbikers test: Yamaha Niken Foto: Aleksandar Vesić

Sva podešavanja obavljaju se preko dugmića na levoj i desnoj strani upravljača. Podešavanje kontrole proklizavanja obavlja se preko tipki na samoj instrument tabli.

Osim režima rada, Niken poseduje i dva nivoa kontrole osetljivosti. Nivo 1 je manje osetljiv, dok je nivo 2 osetljiviji. Iskreno, čak i u vožnji na stazi po kiši koristio sam nivo 1 i čak na tom nivou je teško aktivirati kontrolu proklizavanja.

Kontrolu proklizavanja uspeo sam jedva da aktiviram 2-3 puta i to namerno! Prva dva puta kontrola proklizavanja uključivala se kada sam na nezagrejanoj gumi u prvom stepenu prenosa namerno odvrnuo agresivnije gas. Sve što se dogodilo je to da sam osetio blago „igranje“ zadnjeg kraja i primetio sam da na instrument tabli treperi TC lampica koja obaveštava da kontrola proklizavanja radi svoj posao.

Test vozač na stazi kojeg smo spomenuli pre par redova takođe je jednom uspeo da aktivira kontrolu proklizavanja, na izlazu iz jedne od šikana i to po mokroj stazi. Iz svega priloženog nameće se zaključak da Niken pruža izuzetno dobru kontrolu, možda čak i previše dobru. Kontrola proklizavanja može da se isključi, probao sam i tako da vozim i priijanjanje zadnjeg kraja ostaje izuzetno dobro čak i sa isključenom kontrolom proklizavanja.

Od ostalih pomagala, Niken poseduje već spomenuti ABS, zatim tempomat koji mi je dobro došao pri vožnji na auto-putu, a odmah pored instrument table nalazi se i utičnica za punjač.

Ekonomičan i štedljiv

U saobraćaju sam uglavnom pažljiv vozač koji poštuje sva zakonska ograničenja brzina. Tako sam se i trudio da vozim Niken tokom ovog testa i pažljivo sam pratio potrošnju. Ako se ne varam, prema nekim fabričkim podacima deklarisana potrošnja iznosi oko 5,7 litara.

Bjbikers test: Yamaha Niken Foto: Bjbikers

U prilog Nikenu ide to što prema podacima o trenutnoj potrošnji nisam prelazio deklarisanu potrošnju, osim na auto-putu pri brzini od 130 km/h.

Pažljivo sam pratio i zabeležio sledeću potrošnju pri vožnji u naseljenom mestu, između naseljenih mesta kao i na auto-putu. U svim ovim situacijama vozio sam maksimalnom dozvoljenom brzinom, u stepenu prenosa u kom se Niken nije „bunio“. Dakle, vozio sam ekonomično:

  • U 3. stepenu prenosa pri brzini od 50 km/h (vožnja u naseljenom mestu) Niken je prema trenutnoj potrošnji praćenoj preko instrument table trošio 4,7 l/100 km.
  • U 6. stepenu prenosa pri brzini od 80 km/h (vožnja između naseljenih mesta) Niken je prema trenutnoj potrošnji praćenoj preko instrument table trošio 3,7 l/100 km.
  • U 6. stepenu prenosa pri brzini od 130 km/h (vožnja na auto-putu) ) Niken je prema trenutnoj potrošnji praćenoj preko instrument table trošio između 6,4 i 6,7 l/100 km. Moram da spomenem da je ovde potrošnja zavisila od vetra koji je duvao. Pošto sam na auto-putu u jednom trenutku imao strašne nalete čeonog vetra.

Još jedna stvar koju sam merio preko GPS-a je to da kada instrument tabla prikazuje 50 km/h, Niken zapravo ide 45 km/h. Ovo spada u klasična odstupanja stvarne i izmerene brzine koja se javlja kod gotovo svih vozila.

Oprobali smo se i na trkačkoj stazi

Što se tiče testa putnih motocikala, trudićemo se da uvek isprobamo motocikle i na trkačkoj stazi. Niken je imao tu čast da bude prvi motocikl koji smo testirali i na stazi i to sa dva vozača, kako bi što bolje uspeli da ocenimo Niken. Prvo sam Niken na stazu izvezao ja, a kasnije je nekoliko krugova izvezao i naš Nenad Gavrilović koji ima daleko više iskustva na stazi od mene, pa ću tako na kraju ovog dela teksta izneti i njegova zapažanja.

Ono što bih ja istakao je već spomenuto odlično kočenje, ali i stabilnost. Prolazak kroz krivine i ubrzanje Niken podnosi odlično, bez ikakvih kolebanja. Ubrzanje od 3.000 O/min je prilično solidno. Maksimalna brzina koju sam uspeo da izvučem sa Nikenom iznosi 201 km/h. Nisam koristio šikanu na pravcu i iskoristio sam ceo pravac Navak staze.

Takođe sam u drugom izlasku na stazu imao tu „čast“ da provezem Niken stazom po kiši. Nikakvih problema nisam imao, iako sam vozio u režimu 1 i kontroli proklizavanja na 1. nivou.

Niken i moja malenkost na stazi Navak u kišnim uslovima

Komentar Nenada Gavrilovića takođe je bio upućen na odlične kočnice i stabilnost Nikena kroz krivine.

Nenad Gavrilović ispituje granice Nikena na stazi

Naravno, nismo pokušavali da izvučemo maksimum iz Nikena na trkačkoj stazi, jer svakako Niken nije potpuno sportski motocikl. Mada svako ko želi da poseti stazu sa Nikenom, zasigurno će uživati kao što sam i ja uživao.

Uvek uočljivi

Još jedna od prednosti Nikena je ta što ste uvek uočljivi. Primetio sam da su me svi vozači automobila iz sporednih ulica uvek uočili na vreme i nisam imao nijednu rizičnu situaciju. Druga stvar je da su se zaista svi okretali za Nikenom i uvek izaziva veliku pažnju upravo zbog svoje neobičnosti.

Gde god smo se parkirali, uvek smo privkuli pažnju

Da li vredi i da li se zaista ponaša kao motocikl?

Jedno od najčešćiš pitanja koje sam dobio, bilo je: „da li se ponaša kao motocikl?“ Moj odgovor je: apsolutno da. Yamahi je pošlo sa rukom da naprave motocikl sa tri točka koji se ponaša identično kao dvotočkaš. Bilo da skrećete kroz krivinu ili se krećete cik – cak po putu, Niken apsolutno reaguje kao dvotočkaš.

U vožnji pruža daleko veću sigurnost i stabilnost. Dva točka napred jednostavno ulivaju veće samopouzdanje vozaču. Povratni osećaj sa motocikla je takođe dobar. Prednji kraj sluša, zadnji takođe. Niken je udoban i intuitivan. Tu i tamo ima par zamerki na zaštitu od vetra i još nekih sitnica, kao što i svaki motocikl ima. Ubrzanje i snagu sa odlično odmereni za ovaj motocikl.

Posle pređenih oko 1.200 km, moja neka ocena je da je Niken odličan motocikl za vozače koji nisu sigurni na konvencionalnom dvotočkašu, kao i za one vozače koji ulaze u svet motocikala i žele da putuju, ali se pomalo plaše. Tokom tih nekoliko dana vožnje Nikena, zaista sam uživao i moram da priznam da mi je bilo pomalo žao što se rastajem sa njim, iz prostog razloga što sam zaista vozio totalno opušteno.

U svakom slučaju, Yamaha je odradila dobar posao i svi koji su skeptični prema Nikenu imam da poručim samo da mu treba dati šansu, dobro je nekad probati nešto novo.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.