NaslovnaMoto GaražaPutem svile do Mongolije – Velimir Bato Bjelanović

Putem svile do Mongolije – Velimir Bato Bjelanović

-

Velimir Bato Bjelanović veliki je zaljubljenik u prirodu i motociklizam. Strast ka ove dve stvari spojio je u jednu predivnu celinu – putovanje motociklom po raznim bespućima. Ranije ste na našem sajtu i forumu mogli da pročitate njegov putopis u kojem je opisivao njegovu avanturu Afrike i nazad. To nije Batin jedini veći podvig, samo ih do sada, na žalost, nije toliko pretakao u reči. Jedan od njegovih najvećih podviga dogodio se prošle godine kada je Bato otišao put Mongolije, naravno, motociklom. Ceo svoj put pretočio je u knjigu koja nosi naziv “Putem svile do Mongolije”. 

Putopis – knjiga “Putem svile do Mongolije” opisuje Batinu avanturu dugu 21.400 km i 44 dana. Na svom putu Bato je prošao kroz Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kazahstan, Mongoliju i Belorusiju. 

Tokom svog puta prošao je kroz razne zanimljive, ali i opasne situacije. Prešao je Pamir, prošao kroz “tunel smrti”, ali i umalo doživeo da se sudari sa ogromnim orlom. Doživeo je da na gotovo samom početku putovanja carinik padne sa njegovog motocikla, ali i da na putu kroz Sibir umalo ostane bez goriva. 

Osim toga što je knjiga prepuna avantura, knjiga “Putem svile do Mongolije” može da posluži i kao udžbenik, jer je Bato zaista egzaktno opisao sve gradove, države, planine i uopšte sva mesta kroz koja je prošao. Tako je čitaoca približio svim mestima i bespućima kroz koje je prošao, a takođe nam je približio i život koji ljudi žive u svim mestima kroz koje je prošao. 

Putem svile do Mongolije – Velimir Bato Bjelanović
Putem svile do Mongolije – Velimir Bato Bjelanović

Uz sve to, u knjizi možete pronaći i neke rečenice koje će vas naterati da se zamislite na životom. Za kraj ću izdvojiti samo jednu rečenicu koja je meni lično zaparala mozak: “Nisu nam potrebni skupoceni satovi, ako nemamo vremena za sebe.” 

U saradnji sa Batom, BJBikers redakcija rešila je da ovim putem svim zainteresovanim zaljubljenicima u avanture motociklom ponudi da kupe knjigu – putopis “Putem svile do Mongolije”.  

Više informacija o kupovini knjige možete pronaći ovde. 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.