NaslovnaMoto GaražaRashladna tečnost za motocikle - sve što je potrebno da znate

Rashladna tečnost za motocikle – sve što je potrebno da znate

-

Rashladna tečnost za motocikle obavlja veoma važan posao za pravilno fukncionisanje agregata. Kupovina same rashladne tečnosti ne predstavlja nikakvu posebnu nauku, ali nije na odmet da se ponešto zna o rashladnoj tečnosti.

Rashladnu tečnost koriste svi agregati koji umesto samo vazduha za hlađenje koriste tečnost koja cirkuliše kroz rashladni sistem. Svaki rashladni sistem uglavnom se sastoji od nekoliko bitnih komponenti poput hladnjaka, rezervoara za rashladnu tečnost, vodene pumpe, creva i ventilatora. Da bi se u svakom trenutku obezbedilo optimalno hlađenje agregata potrebna je rashladna tečnost koja kruži kroz sistem zahvaljujući pumpi za vodu, mada postoje rashladni sistemi koji funkcionišu po principu „hladno dole, vruće gore“, ali su ovo retki sistemi te ih nećemo uzimati u obzir.

Da se vratimo rashladnoj tečnosti. U prodavnicama možemo naći čitav niz raznih rashladnih tečnosti, raznih tipova, boja itd. U ovom tekstu objasnićemo najčešće tipove rashladnih tečnosti koje se koriste.

Kada se spomene rashladna tečnost prva asocijacija je antifriz. To je zato što se antifriz koristi u 99% slučajeva.

Antifriz

Antifriz je u stvari aditiv koji snižava tačku mržnjenja i povećava tačku ključanja. Rashladna tečnost koja se nalazi u gotovo svim vozilima je u stvari mešavina vode i koncentrisanog antifriza u određenom odnosu. Koliki će taj odnos da bude zavisi od proizvođača, ali se uglavnom ide sa odnosom 50:50. Danas postoje i već gotovi miksevi antifriza i vode koji su spremni za momentalnu upotrebu. Ovaj tip antifriza uglavnom nosi oznaku PREMIXED ili READY TO USE. Ukoliko antifriz na ambalaži nema ovu oznaku to je uglavnom znak da je taj antifriz potrebno pomešati sa vodom u određenom odnosu i taj odnos je obično naznačen na ambalaži.

Antifriz često dolazi u raznim bojama. U većini slučajeva boja je slobodan izbor proizvođača, ali ne bi trebalo mešati antifrize različitih boja jer može da se desi da su različitog hemijskog sastava te mogu međusobno reagovati. 

Rashladna tečnost

Pored uloge da sprečava zamrzavanje antifriz ima i ulogu podmazivanja celokupnog rashladnog sistema kao i zaštitu od korozije unutar sistema. Obična voda deluje korozivno na određene metale, pa može izazvati oštećenja vodene pumpe i hladnjaka. Uloga antifriza je da spreči da dođe do tih oštećenja. 

U zavisnosti od načina antikorozivne zaštite, postoje dva tipa antifriza: 

  1. Neorganski antifriz sa oznakom IAT. Neorganski antifriz je tradicionalni antifriz koji koristi neorganske aditive. Neorganski antifriz deluje tako što stvara tanak film preko svih metala i tako ga štiti od korozije. Jedina mana ovog tipa antifriza je što je rok trajanja kraći i uglavnom se preporučuje zamena na svake dve godine. 
  1. Organski antifriz OAT. Organski antifriz deluje drugačije od neorganskog i napravljen je na bazi silikata. Aluminijum i obojeni metali čak i uz veoma malo vlage lako formiraju korozivni sloj u prisustvu vlage. OAT rashladne tečnosti sprečava da dođe do korozije. Pozitivna karakteristika OAT antifriza je ta što je njegov rok trajanja znatno duži u odnosu na IAT antifrize. OAT antifriz može da traje i do pet godina. Negativna strana je što se ne sme primenjivati na određenoj grupi metala (žutim metalima). 

Ono što nismo spomenuli kod sastava je to da se antifriz uglavnom sastoji od metanola ili etilen glikola, a može da sadrži i druga jedinjenja alkohola. Alkohol je dobar za snižavanje tačke mržnjenja. Međutim malo ljudi zna da antifriz zapravo može da se zapali upravo zbog sadržaja alkohola. Ukoliko sipate antifriz dok je agregat vruć, imajte na umu da ako dođe do prosipanja antifriza preko auspuha ili drugih vrućih komponenti može doći do zapaljenja antifriza. Nevolja je u tome što antifriz često gori gotovo nevidljivim plamenom te je teže na vreme uočiti ukoliko dođe do požara. Vodite računa da agregat ne bude vruć da ne bi došlo do požara.  

Antifriz za motor

Spomenuli smo već da se antifriz meša sa vodom u određenom procentu. Za mešanje antifriza i vode preporučljivo je da koristite destilovanu vodu. Destilovana voda za razliku od drugih tipova vode (voda sa česme, flaširana, izvorska, itd.) gotovo da nema mineralnih materija. Mineralne materije mogu da izazovu koroziju, te je iz tog razloga poželjno koristiti upravo destilovanu vodu.  

Ukoliko vam se pak na putu i dogodi neka havarija neće doći do oštećenja ni ukoliko sipate bilo koju vodu. Naravno, čim dođete kući ili do prvog servisa potrebno je ispustiti tečnost koju ste sipali, zatim isprati sistem i sipati antifriz. 

Ukoliko ste kupili motocikl i niste sigurni kada je poslednji put menjana rashladna tečnost, kao i da li još “radi posao” postoji način da se proveri da li je rashladna tečnost još uvek u dobrom stanju. Provera se obavlja tako što se kupe testeri koji se zatim umoče sa rashladnom tečnosti iz vašeg motocikla. U dodiru sa rashladnom tečnosti tester menja boju. Na pakovanju testera je naznačeno koja boja pokazuje da je rashladna tečnost još uvek u dobrom stanju.

Tester za antifriz

Svaki proizvođač motocikala preporučuje određeni tip antifriz. Da bi ste bili sigurni koji tip antifriza ide u vaš motocikl, pročitajte uputstvo za održavanje motocikla. 

Preventivno proveravajte nivo rashladne tečnosti pre svakog dužeg putovanja jer je pored ulja rashladna tečnost ta koja je zadužena za stabilan rad agregata vašeg motocikla. 

Izbacili smo 6. digitalni broj Bjbikers magazina u kom se između ostalih tekstova nalazi i tekst o Rashladnoj tečnosti. 6. broj Bjbikers magazina možete pregledati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.