NaslovnaMoto PutopisiSicilija 2023 u sastavu 4-1

Sicilija 2023 u sastavu 4-1

-

Italija, lepi putevi, lepo vreme i prelepi pejzaži i gradovi. Naš član zeljko.petrović okupio je ekipicu koja se uputila na sam jug Italije na Siciliju. Sicilija 2023 u sastavu 4-1 je lepo druženje, avantura i vožnja lepim predelima. Uživajte!


Pozdrav svima,

pokušaću u narednom periodu da prenesem bar deo utisaka sa ture koja će nam svima ostati kao životna uspomena. Meni možda za nijansu više nego drugima ako uzmemo u obzir činjenicu da sam spram 50 godina životnog života, u ovom bajkerskom pravi zelembać. Ovo mi je treća sezona vožnje i eto, ukazala mi se prilika da odvozam ovu neverovatnu turu.

Sama vožnja je priča za sebe, ali činjenica da se u društvu ljudi sa kojima mi je ovo tek druga sezona zajedničke, povremene vožnje, za ovoliki broj dana i pređenih kilometara ni u jednom trenutku nije osetila trunka neprijatnosti, nervoze, bilo kakve sputanosti, već nas je celim putem pratio ludački smeh, raspoloženje i  zezanje po svim mogućim temama je na mene ostavila, čini mi se možda i veći utisak od samog puta…

Ekipa koja je iz Srbije krenula u ovu avanturu je:

Ljuba – BMW R1250GS

Najstariji član naše ekipe.

Čovek u sedmoj deceniji živora koji mnogima od nas može i treba da bude uzor.

Zašto se ovo -1 u naslovu teme odnosi na njega objasniću kasnije, ali kad bolje razmislim uz njega bi bilo prikladnije da ide +1-1+1-1 itd… videćete zbog čega.. :)

Siniša – BMW R1200GS

Siške, legenda.

Čovek koji nas je celim putem uveseljavao svojim neverovatnim smislom za humor. Čovek koji je voljom da se i pored ludačkog umora koji nas je pratio celim putem, uspevao da nađe onaj zatureni atom snage koji fali da se ipak obidje i to što smo mislili da preskočimo, doprineo da ovaj put bude kompletan.

Petar – Yamaha Super Tenere 1200

Petar ili kako ga Sinišin sin oslovljava čika Petere je čovek koji se pobrinuo oko svega vezano za organizaciju ovog putovanja.  Siniša je često umeo da kaže: ” Samo se opustiš i ne pališ mozak…”

Suvišno bi bilo dodati išta na to…

Ja, moja malenkost, gušter zelembać ove vožnje – BMW R1250RT

Čovek koji je na ovoj turi mnogo naučio, napredovao i učvrstio prijateljstvo sa gore pomenutom ekipom.

Ideja se rodila početkom godine… prvo je to išlo bombastično, sve može, krećemo… posle je tema malo splasnula i negde pred početak marta ponovo zalećemo i to žestoko do te mere da je krenula kupovina novih guma i već 02.03 stižu prvi komadi što Michelin, što ostalih svetskih brendova…

Jedan po jedan “obuvamo” mašine i vršimo pripreme za put od skoro 4000km, koji po planu započinjemo 20.04.2023

Nastaviće se, pošto me druga ekipa koja ne razume bajkerski živor, ali odlično razume i podržava kafanu, zove na pivo… moram prekinuti iz opravdanih razloga.

Kreću finalne pripreme, dogovori tokom kojih nam je onako neopaženo kroz uši prošla informacija da je Ljuba već bukirao povratnu kartu za trajket…

Ispostavilo se da će nam to kasnije kreirati tok putovanja

Posle nekoliko dana pri pokušaju da i mi kupimo karte vidim da je nemoguće uklopiti putovanje istim trajektom od Drača do Barija.

Nešto nam se ni predlog Ljubinog druga, italijana Marka nije uklopio u naše želje, pa Ljuba menja plan i umesto da njih trojica krenu iz Beograda, pokupe mene usput, on odluči da krene dan ranije, da prespava u CG, pa da se sledeći dan nadjemo u Draču, ručamo, svako na svoj trajekt i u Bariju posle doručka da se pozdravimo i svako na svoju stranu.

Ljuba je iz Barija planirao da direktno ode na trajekt za Siciliju i tako sa Markom nastavi putovanje, a mi da predjemo u Napulj i zapadnom obalom Italije na jug…

(Ljuba -1)

Nije nam drago ovo razbijanje u strelce, ali šta da se radi…

Inače, info za buduće avanturiste, povratna karta za trajekt Drač – Bari je 200e (Motor + putnik).

Nas trojica smo za 600e dobili četvorokrevetnu kabinu, sa kupatilom, pogledom na more i rezervacijom da nam ne ubace nikog drugog od putnika, znači da budemo sami u četvorokrevetnoj kabini.

Četvrti krevet je idealan za prtljag i garderobu

E, da…  bitna stvar je da je pri povratku moguće menjati datum putovanja, samo je važno taj dan doći ranije na šalter. Nama su besplatno promenili karte.

Dani pred polazak prolaze sporo, noćne more… kao deca pred ekskurziju… nikad dočekati

Dan pred polazak, tačnije veče, Ljuba nas je obradovao promenom plana i najavio da ipak krećemo zajedno.

Beograd, Lazarevac – spavanje na Zlatiboru

(Ljuba +1)

20.04.2023

Dočekasmo, preživesmo

Petar više nije imao živce da čeka Sinišu koji je i to jutro nešto imao da obavi po pitanju posla, tako da prvi stiže kod mene i tu uz kaficu čekamo Ljubu i Sišketa

Dan, kao što se vidi na slici prelep. Sunčano, vedro… poručeno…

Kome se učini da na stolu nije kafa 100% ga zeza očni pritisak

Posle pola sata stiže nam Ljuba. Siniša nam je javio da je u nameri da što manje kasni, krenuo auto-putem, ali je u Lajkovcu video da je izlaz blokiran.

Krenuli smo polako pa smo se našli na Rudniku, gde je gore pomenuti gospodin već stigao da spakuje porciju sa kremom… (Palačinke – prim.aut).

Slike polaska iz Lazarevca nemam… shvatili da Ljubin Iphone jede slike 

Ljuba sumnja da nas “mali” nije ni slikao

… a kako smo ispoziralii

Već posle Rudnika počinje da se oblača i negde posle Restorana Plaza u Medjuvršju imamo mokar asfalt i prvu pauzu.

Mi mali običnu vodu, a ovi stariji nešto drugo…

Nastavljamo dalje i u mestu Gugalj nas hvata kiša.

Ono, kad te tera da se kalkulišeš – isplati li se oblačiti kišno odelo… i onda u sekundi dobiješ odgovor

Ja sam inače na ovaj put krenuo u meš odelu, poneo sam podlejere, ali odelo pošto je od platna ne trpi ni minut kiše.

Sreća nas je poslužila, i baš tu gde smo stali da se presvučemo, bila je neka radionica pa nas je ovaj dobar čovek primio unutra… i nas i motore…

Kaže da je ranije i on vozio…  hvalaa

Sreća, kiša nije dugo padala i nastavili smo brzo i bez presvlačenja…

Sledeća stanica nam je bila kafana Pego u Šljivovici. Tu smo stigli nešto pre 17h.

Sve za preporuku… rakija, jagnjetina.. brukaa što bi rekao jedan moj drug…

Siniša je popravio šećer sa baklavama koje su vrhunski ukusne… i onako…  baš pune  safta (to je bilo jedino što je pitao.. kao odbio bi da nisu…):oda2:

Otkrovenje dana i potvrda pouke da se uči od starijih je što smo poslušali Ljubu i probali mladi luk uz jagnjetinu.

Svi smo to probali prvi put u životu.

Razvalili smo se od klope… ali bukvalno…

Kažu da je najbitnije da se ne podrigne usput…

Ja moju kacigu nisam ni zatvarao do Zlatibora… otkud znam… omaćiće se…

Na Zlatibor smo stigli oko 19h, smestili motore, mi se smestili, rakiju takodje i u varoš na pivo i muziku.

Nastavak putopisa Sicilija 2023 u sastavu 4-1 možete pročitati u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.