NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoStartuje EICMA 2021 sajam motocikala

Startuje EICMA 2021 sajam motocikala

-

Nakon godinu dana odsustva zbog globalne pandemije, EICMA sajam motocikala ove godine ponovo otvara svoja vrata za izlagače i posetioce. Danas, 23. novembra EICMA 2021 sajam motocikala je i zvanično počeo i trajaće do 28. novembra. Već tokom prepodneva imali smo prilike da vidmo nekoliko zanimljivih noviteta za sledeću sezonu.

Današnji, tj. prvi dan sajma rezervisan je samo za novinarske ekipe. Drugi dan sajma je takođe rezervisan za novinare i uvoznike koji dolaze da na sajmu naprave dogovore sa predstavnicima određenih marki motocikala, opreme, itd.

Ove godine će EICMA 2021 sajam motocikala biti nešto skromniji jer su određeni proizvođači preskočili učešće na ovogodišnjem sajmu. BMW je rešio da preskoči EICMA i Intermot sajam. Ducati takođe neće predstaviti svoje motocikle na ovogodišnjem sajmu, već će predstavljanja novih modela uraditi online. KTM (samim tim i Husqvarna i GAS GAS) takođe neće učestvovati na ovogodišnjem izdanju EICMA sajma motocikala.

Od većih proizvođača imaćemo prilike da vidimo Honda, Kawasaki, Suzuki i Yamaha novitete iz Japana. Od proizvođača iz Evrope na sajmu će biti prisutni Triumph, MV Agusta, Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio, Vespa i Bimota. CFMOTO će takođe uzeti učešće na sajmu. Osim proizvođača motocikala, ECIMA sajam motocikala uvek posete mnogi proizvođači opreme za motocikle i vozače.

Već predstavljeno nekoliko noviteta

Danas smo već imali prilike da vidimo neke novitete. U prvom redu valja izdvojiti MV Agustu sa Lucky Explorer izdanjima Adventure motocikala. MV Agusta je izbacila 5.5 Lucky Explorer i 9.5 Lucky Explorer motocikle.

MV Agusta 5.5 Lucky Explorer poseduje agregat radne zapremine od 551 cm3 namenjen vozačima sa A2 kategorijom i maksimalnom snagom od 35 kW.

EICMA 2021 sajam motocikala
MV Agusta 5.5 Lucky Explorer

Veći i snažniji adventure motocikl iz MV Aguste nosi oznaku 9.5 Lucky Explorer i poseduje agregat radne zapremine od 931 cm3 i maksimalnu snagu od 123 KS.

EICMA 2021 sajam motocikala
MV Agusta 9.5 Lucky Explorer Foto: MV Agusta

Honda nam je predstavila novi CBR1000RR-R i CBR1000RR-R SP. Agregat je blago unapređen, a najveće promene dolaze na polju šasije. Fireblade serija slavi 30 godina postojanja, pa je u tu čast Honda predstavila i grafike slične onima koje je nosio CBR900R Fireblade.

Honda CBR1000RR SP Fireblade Foto: Honda Motor Europe Ltd.

Moto Guzzi je EICMA 2021 sajam motocikala oplemenio sa modelom V100 Mandelo. Moto Guzzi je do sada u ponudi imao motocikle koji tehnološki nisu bili toliko savremeni. V100 Mandelo menja stvari iz korena jer nudi znatno više u odnosu na prethodne modele. Pokreće ga V2 agregat radne zapremine od 1.042 cm3 i isporučuje 113 KS.

U delimično retro izgled odlično su upakovani jednoruka zadnja viljuška i oklopi koji se lepo uklapaju u siluetu motocikla. V100 Manelo može da se pohvali i aktivnom aerodinamikom. Aktivna aerodinamika nalazi se u vidu krilaca koja su integrisana na bočnim stranama motocikla i pomeraju se u zavisnosti od brzine kretanja i otpora vetra. Na taj način se omogućava bolja zaštita od vetra.

Moto Guzzi V100 Foto: Piaggio Press

Danas je tek prvi dan sajma, te nisu još svi proizvođači prikazali svoje novitete za narednu sezonu. U narednim danima očekuje nas još noviteta, a i Ducati je za 25. novembar zakazao predstavljanje verovatnog novog V4R.

U svakom slučaju, potrudićemo se da vam u narednim danima detaljno predstavimo sve novitete koji će biti otkriveni na ovogodišnjem EICMA sajmu motocikala.

Novosti i komentare oko EICMA 2021 sajma motocikala možete pogledati i u našoj temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.