NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Mandalika - Toprak i Yamaha osvojili WSBK šampionat!

WSBK Mandalika – Toprak i Yamaha osvojili WSBK šampionat!

-

Prethodnih nedelja smo sa nestrpljenjem čekali poslednji trkački vikend i konačni obračun za titulu. Nova staza Mandalika u WSBK šampionatu ispunila je i prevazišla sva očekivanja. Doduše, jedini problem predstavljalo je nestabilno vreme i obilne padavine koje su uticale na tok trkačkog vikenda. Bez obzira na to, gledali smo odlične WSBK trke, a dobili smo i novog šampiona.

Petak su vozači iskoristili da nauče novu stazu na kojoj niko do sad nije vozio. Na prvom treningu dominirao je Toprak Razgatlioglu, dok je Reja zbog problema sa motociklom dobar deo treninga proveo u boksu. Nakon drugog treninga situacija je bila drugačija i već se moglo pretpostaviti da ćemo imati dobru trku.

U subotu na kvalifikacija ubedljivo najbolje vreme izvezao je Toprak osvojivši pol poziciju ispred Reje i Redinga.

WSBK Mandalika
Toprak na svoj način slavi pol poziciju Foto: Yamaha Racing

Međutim, dok su vozači bili na startu i dok su čekali sam početak trke vreme je rešilo da upropasti sve. Jak pljusak i monsun poplavili su stazu i pobrinuli su se da prva trka bude prvo pomerena, a posle je donešena odluka da se prva trka ni neće voziti u Subotu.

Posle razmatranja situacije donešena je odluka o novom rasporedu trkačkog vikenda. Prva trka koja je trebala da se vozi u Subotu prebačena je na Nedelju. Superpol trka je izbačena iz rasporeda, tako da su WSBK vozači imali dve trke normalne dužine.

Potop u subotu pred prvu trku Foto: Ducati

Šampionska vožnja Topraka i pobeda za Reju

Ni u Nedelju prva trka nije prošla bez napetosti. Dok su vozači ponovo stajali na startu, par kapi kiše odložile su početak trke. Srećom, ovog puta start je bio pomeren samo za nekoliko minuta. Zatim su vozači pušteni da odvezu jedan formacijski krug. Tokom formacijskog kruga videlo se da je jedan sektor staze mokar, dok su ostali sektori suvi. Po povratku na start, vozačima je bilo dozvoljeno da promene gume. Gotovo svi vozači ostali su na slikovima i trka je konačno počela.

Ono što smo imali prilike da gledamo tokom 20 krugova trke bilo je pravo uživanje. Toprak, Rej, Reding i Basani vozili su bez ikakvih kalkulacija. Rej, Toprak i Reding menjali su se na vodećoj poziciji. Toprak niti jednog trenutka nije vozio rezervisano. U jednom trenutku je Toprak probao da napravio prednost, ali je tom prilikom umalo pao i morao je da siđe sa staze.

Nakon tog trenutka, Toprak je bio na trećoj poziciji, dok su se Rej i Reding borili za prvo mesto. Samo nekoliko krugova trebalo je da se Toprak sabere i da počne da mota Redinga za drugu poziciju. Kada je prestigao Redinga, Toprak je pokušao da stigne i Reju. Koliko je Toprak forsirao, govori i podatak da je u pretposlednjem krugu izvezao najbrži krug trke. Međutim, ponestalo mu je krugova i morao je da se zadovolji drugom pozicijom.

WSBK Mandalika
Reji pobeda, Topraku šampionska titula Foto: Kawasaki racing

Iako je Rej došao do pobede, Toprakova druga pozicija značila je da je osvojio titulu WSBK šampiona. Toprak je treći najmlađi vozač u istoriji WSBK šampionata koji je osvojio titulu. Takođe, ovo je tek druga titula za Yamahu u WSBK šampionatu. Pre Topraka, Yamahi je titulu doneo Ben Spies.

Foto: Yamaha Racing

Pored toga što je Toprak uzeo titulu, Yamaha je osvojila titulu konstruktora, a fabrička Yamaha ekipa okitila se titulom najbolje ekipe. Takoreći, ove sezone osvojili su sve što se može osvojiti u WSBK šampionatu.

Kišna, skraćena druga trka

Supersport trka je odvežena u suvim uslovima, ali WSBK vozači ponovo nisu imali sreće. Jak pljusak pred drugu WSBK trku na stazi Mandalika pomerio je početak druge trke. Ipak, vreme se smilovalo i kad su se uslovi poboljšali, sa zakašnjenjem od preko sat vremena počela je i druga trka. Zbog kasnijeg starta, trka je skraćena na samo 12 krugova.

Trka je vožena u potpuno vlažnim uslovima i bila je to jedna od onih pravih kišnih trka. Kao i po običaju, Toprak, Rej i Reding poveli su trku i izdvojili se kao vodeća ekipa. Basani je dugo bio u vodećoj grupi, ali je nakon kontakta sa Van der Markom pao izgubivši priliku da se bori za još jedan podijum u ovoj sezoni.

WSBK Mandalika
Foto: Kawasaki Racing

Kako je trka odmicala, Van der Mark je počeo da stiže vodeću grupu. Naravno, Toprak, Rej i Reding ponovo su se borili i prestizali na sve moguće načine. U jednom trenutku Toprak više nije uspevao da isprati ritam Redinga i Reje.

Do kraja trke, Van de Mark je uspeo da prestigne Topraka i da se popne na podijum. Što se pitanja pobednika tiče, tu je Reja uspeo da se odupre Redingu. Iako je izgubio titulu, Rej je sa ove dve pobede uradio sve što je mogao na poslednjem trkačkom vikendu.

Rej i Reding najbrži u kišnim uslovima Foto: Kawasaki

Reding je osvojio treće mesto u šampionatu i Ducati napušta sa dobrim učinkom, jer je u prošloj sezoni bio drugi u generalnom plasmanu.

Van der Mark osvojio treće mesto Foto: BMW Motorrad

Odlične supersport trke

Vozači u WSS kategoriji imali su nešto više sreće sa vremenom. Obe trke održane su na vreme, ali uslovi nisu bili idealni.

Tokom prve trke kiša je blago navlažila stazu, ali su uglavnom svi vozači ostali na slikovima. Na vodećim pozicijama smenjivali su se Gonzalers, De Rosa, Karikasulo, Onču i Agerter. Najsnalažljivi je bio Rafael De Rosa koji je konačno uspeo da zabeleži svoju prvu pobedu u Supersport šampionatu. De Rosu je u poslednjem krugu bukvalno progonio Agerter, ali je De Rosa ipak uspeo da se odbrani i pobedi. Zahvaljujući pobedi De Rose, Kawasaki je došao i do svoje prve pobede u ovoj sezoni.

De Rosa (3) došao do svoje prve pobede Foto: Kawasaki

Druga trka je možda bila i najbolja supersport trka u ovoj sezoni. Vodeću grupu činili su Onču, Karikasulo, Gonzales, De Rosa, Niki Tuli i Agerter. Gonzales je imao pad i na taj način se oprostio od Supersport šampionata jer sledeće godine prelazi u Moto2.

U poslednjim krugovima, vodećim vozačim pridružio se u Kluzel koji je imao fantastičan ritam. Kluzel, Karikasulo i Agerter su u poslednjoj krivini pokušali da se izbore za pobedu. Došlo je do kontakta i malo guranja, a kao pobednik obračuna i trke izašao je Kluzel.

Tuli je malo zaostajao za prvom trojicom, ali je iskoristio njihovo guranje i dobro je izašao iz poslednje krivine. Zahvaljujući dobrom izlazu Tuli je uspeo da osvoji drugo mesto, dok je treća pozicija otišla Agerteru.

Kluzel pobedio na poslednjoj trci Foto: Yamaha Racing

Trkom na stazi Mandalika završena je sezona. Sada možemo reći da je ovo bila jedna od najzanimljivijih sezona u istoriji WSBK šampionata. Dogodine nas čekaju neka nova lica u WSBK šampionatu. Čaz Dejvis, Leon Haslam i verovatno Tom Sajks odlaze iz WSBK šampionata. Zato nam dolaze neka nova lica poput Iker Lekuone, Ćavi Vierhea i Hafiz Sjarina.

U supersport šampionatu nas čekaju velike promene u pogledu tehničkih karakteristika motocikala. Tako ćemo videti debitovanje Panigale V2, MV Aguste F3 800, Kawasaki Ninja 650 modela i ko zna još kakva nam iznenađenja ostali proizvođači prirede.

Uskoro nas očekuje i prvi WSBK test pred sledeću sezonu, a o dešavanjima na testu ćete biti obavešteni.

Nadamo se da ste uživali u WSBK trci na stazi Mandalika i u ovoj odličnoj sezoni. Za komentare i diskusiju sa ove trke možete posetiti našu temu na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Mandalika
WSBK Mandalika Foto/Source: WSBK.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Mandalika
WSBK Mandalika Foto/Source: WSBK.com

Rezultati prve WSS trke:

WSBK Mandalika
WSBK Mandalika Foto/Source: WSBK.com

Rezultati druge WSS trke:

WSBK Mandalika
WSBK Mandalika Foto/Source: WSBK.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.