NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoDebitovao novi Benelli TRK800

Debitovao novi Benelli TRK800

-

Kada je Benelli izbacio TRK502 i TRK502X, brzo je oduševio i pridobio veliki broj kupaca. Jednostavan, jeftin i pouzdan motocikl brzo se uvukao pod kožu čak i najvećim skepticima. Međutim i Benelli je shvatio da se od stare slave ne može živeti, pa su u poslednjih par meseci radili na novom TRK modelu sa snažnijim agregatom. Juče je na EICMA 2021 sajmu motocikala i zvanično predstavljen novi TRK800 koji sada ulazi u segment ozbiljne konkurencije kada su u pitanju adventure i putni motocikli.

Kada je u pitanju novi TRK800, Benelli je napravio unapređenja na svim poljima. TRK502 serija je generalno bila dobar motocikl. Čak se i nešto manja snaga nije činila kao veliki hendikep, bar što se tiče TRK502X verzije koju je BJBikers redakcija imala prilike da testira.

Prema tehničkim karakteristikama, TRK800 je otišao za lestvicu iznad TRK502 serije jer je unapređen gotovo svaki segment motocikla. Doduše, prema nekim informacijama u ponudi će biti dve specifikacije TRK800. Specifikacija koju ćemo danas predstaviti je zaista savremena i sa komponentama vrhunskih proizvođača, dok će druga verzija imati komponenta niže specifikacije, što će se u krajnjoj meri odraziti i na cenu.

Benelli TRK800
Foto: Benelli Q.J.

Veći i snažniji agregat

Benelli je zadržao dvocilindrični redni agregat sa dve bregaste osovine u glavi, sa tim što je radna zapremina porasla na 754 cm3. Da bi ispratili povećanje snage i prečnik tela gasa porastao je na 43 mm. Dolazimo da najbitnijeg dela i maksimalne snage koja sada iznosi respektabilnih 76,2 KS na 8.500 O/min uz maksimalni obrtni moment od 67 Nm na 6.500 O/min.

Pohvalno je to što su maksimalna snaga i obrtni moment dostupni na relativno niskim obrtajima. Što znači da agregat neće morati da se vozi u visoke obrtaje da bi se izvukao maksimum iz njega.

Na novom TRK800 uz šestostepeni menjač upareno je i proklizavajuće kvačilo, što je veliki plus.

Benelli TRK800
Foto: Benelli Q.J.

Ogibljenje na visokom nivou

Po pitanju šasije, Benelli je rešio da upotrebi cevastu šasiju, sa ojačanjima u vidu čeličnih ploča. Verzija koju možete videti na slikama oslanja se na potpuno podesivoj Marzocchi obrnutoj prednjoj viljušci sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 170 mm. Zadnji amortizer nudi podešavanje povrata i predopterećenja opruge. Sam zadnji amortizer ima hod od 53 mm, dok hod zadnje točka iznosi 171 mm.

Budući da je Marzocchi ogibljenje nešto skuplje za ugradnju, pretpostavka je da će u ponudi biti verzija sa prednjom viljuškom nekog drugog (manje skupog) proizovđača.

Benelli TRK800
Foto: Benelli Q.J.

Po pitanju kočnica je slična situacija. Na verziji koja koristi Marzocchi ogibljenje nalaze se i radijalno postavljene Brembo četvoroklipne kočione čeljusti i dva polu-plutajuća diska prečnika 320 mm, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 260 mm i dvoklipna kočiona čeljust. Situacija sa kočnicama je ista kao i sa ogibljenjem, odnosno na drugoj verziji nižih specifikacija verovatno će biti montirane Benelli radijalne četvoroklipne kočione čeljusti.

To što će verzija nižih specifikacija imati ogibljenje i kočnice drugog proizvođača ne mora nužno da znači da će i performanse motocikla drastično opasti. Kočnice i ogibljenje koje je koristio TRK502X pokazale su kao više nego dobre.

Što se samih dimenzija tiče, TRK800 nije mali motocikl. Visina sedišta nalazi se na 834 mm. Visina motocikla od tla iznosi 211 mm, a međuosovinsko rastojanje 1.528 mm.

Jedna stvar koja nije išla u prilog na TRK502 bila je težina. Benelli TRK800 nije otišao na dijetu i skidanje kilograma, pa tako suva masa motocikla iznosi 226 kg. Na tu težinu treba dodati i gorivo, ulje i rashladnu tečnost. Kad smo kod goriva pohvalna je zapremina rezervoara od čak 22 litre.

Točkovi su dimenzija tipičnih za adventure motocikl. Napred i nazad se nalaze žbičane felne izrađene od aluminijumske legure. Treba napomenuti da su felne tubeles tipa. Gume koje TRK800 nosi su u dimenzijama 10/80 R 19 M/C 59V napred i 150/70 R 17 M/C 69V.

Naglasak na udobnosti i praktičnosti

Oprema i detalji koji su oduševljali na TRK502 modelima prenose se i na TRK800. Štitnici ruku, podesivi vetrobran, široko sedište, prednji kraj motocikla koji dobro štiti od vetra, štitnik kartera kao i centralni štender su neki od detalja koji doprinose udobnosti i praktičnosti.

Unapređenje je dobila i LED svetlosna grupa u koju su sad uključena i DRL svetla.

Instrument tabla je nova i nju čini TFT ekran u boji dijagonale 7″. Od elektronskih pomagala Benelli TRK800 poseduje ABS, što je sasvim dovoljno.

Dizajn TRK800 u tragovima podseća na TRK502, sa tim što je prema nekom subjektivnom mišljenju TRK800 lepši i ima agresivnije crte. Prednji kraj je sličan kao na TRK502, sa tim što se ostatak motocikla razlikuje. Osvežavajuća je i narandžastso – siva boja u kojoj je TRK800 predstavljen.

Benelli TRK800
Foto: Benelli Q.J.

Benelli se potrudio da TRK800 učini još boljim paketom i čini se da je u tome uspeo. Jedini strah je cena. Budući da u ovoj radnoj zapremini TRK800 ulazi u duel sa Yamaha Tenere 700 i drugim motociklima iz ove kategorije, biće potreba prihvatljiva cena da bi ostali konkurentni. Ukoliko Benelli uspe da zadrži nižu cenu, nema sumnje da će TRK800 ostvariti veliki uspeh jer prema specifikacijama ne zaostaje za konkurencijom.

Što se cene i dostupnosti tiče, Benelli još nije izbacio cenu za novi TRK800. Najavljeno je da će TRK800 biti dostupan u drugoj polovini 2022. godine.

Za komentare i diskusiju o novom Benelli TRK800 možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.