October 22, 2021
NaslovnaMoto GaražaStiže nova, lakša Honda CRF450R za 2021. godinu

Stiže nova, lakša Honda CRF450R za 2021. godinu

-

Popularna Honda CRF450R uvek je bila zanimljiv izbor za mnoge off road vozače, a za sledeću godinu ovaj model potpuno je redizajniran. Kada kažem potpuno redizajniran to zaista znači da je svaka bitna stavka počev od agregata, preko šasije do točkova unapređena kako bi CRF450R bio još kompetentnija mašina.

Svoje ideje oko unapređenja Honda je uradila u saradnji sa Tim Gejserom, čovekom koji predvodi HRC ekipu i uz pomoć kojeg su 2019. godine osvojili titulu sa CRF450RW fabričkim motociklom. Prva CRF450R predstavljena je 2002. godine, a od tada je iz godine u godinu doživljavala razvoj i držala korak sa tehnologijom. Poslednje ažuriranje tehnologije izvršeno je na prošlogodišnjem modelu sa ugradnjom HSTC sistema, što je Hondin naziv za kontrolu proklizavanja (Honda Selectable Torque Control).

Unapređenja agregata sa fokusom na podizanje snage na nižim obrtajima

Uvek me je nerviralo što se u off road segmentu ne iznose zvanični podaci o snazi agregata, a isti je slučaj i sa CRF450R. Za ovu godinu agregat nije dobio generalno unapređenje snage. Poslednje povećanje snage CRF450R dobio je 2019. godine i to za 1,8 kW i 2 Nm obrtnog momenta. Prošle godine ovaj model dobio je već pomenuti HSTC sistem. Agregat je i dalje jednocilindrični, vodeno hlađeni četvorotaktni sa jednom bregastom osovinom.

Za sledeću godinu u Hondi su rešili da na CRF450R unaprede isporuku snage na niskim i srednjim obrtajima. U Hondi tvrde da su do 5.000 O/min dobili povećanje snage od 0,6 kW. Do tog povećanja došlo se ugradnjom “air-boxa” znatno veće zapremine. Na prošloj generaciji modela zapremina je iznosila 1,9 litara, a sada iznosi 4,1 litru. Istom “air-boxu” sada je lakše pristupiti sa bočne strane, što olakšava čišćenje filtera. Iz “air-boxa” vazduh odlazi u nova, redizanirana tela gasa prečnika 46 mm. Telo gasa je manje mase u odnosu na ono ugrađeno u prošlogodišnji model.

Ugao pod kojim injektori raspršuju gorivo takođe je drugači. Osim toga sistem za dekompresiju takođe je nov i premešten je sa desne strane bregaste osovine na levu stranu, što omogućuje efikasniji rad na nižim obrtajima.

Najveća promena na agregatu dolazi sa izudvnog sistema koji je potpuno redizajniran i lakši za 1,24 kg. Sa trkačkog motocikla Tim Gajsera prebačeno je hidrauličko kvačilo koje je za 10% lakše u odnosu na prethodno. Broj lamela u kvačilu povećan je sa 7 na 8, a dodata je još jedna frikciona opruga koja povećava izdržljivost.

Lakša i agilnija šasija

Honda CRF450R za 2020. godinu nije dobila nikakva unapređenja, ali je zato za 2021. godinu Honda rešila da potpuno redizajnira šasiju. Šasija je sada uža i čvršća. Težina šasije sada iznosi 8,4 kg, što je za 700 gr manje u odnosu na prethodnu verziju. Uštede na težini izvršene su i na pod-ramu koji je sada lakši za 320 gr. Ako vam se ove promene čine malim i mizernim, verujte mi na reč da je u svetu trkanja svaki gram bitan, tako da ove uštede u težini uopšte nisu zanemariljive.

Što se krutosti šasije tiče, torziona krutost je ostala ista, ali je zato lateralna krutost smanjena za 20%. Smanjenje lateralne krutosti trebalo bi da omogući veću brzinu prolaska kroz krivine, ali i da poboljša prijanjanje točkova sa podlogom, kao i da omogući preciznije upravljanje motociklom.

Honda CRF450R za 2021
Foto: Honda Press

Ogibljenje je takođe preuzeto sa trka. Napred se nalazi Showa obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 49 mm. Ova verzija prednje viljuške dolazi direktno iz Showa fabričkog japanskog MX šampionata. Hod prednjeg točka na ovoj viljušci povećan je za 5 mm i sada iznosi 310 mm, dok je krutost viljuške u predelu trokuta povećana. U zadnjem amortizeru sada se nalazi veći glavni klip unutar ventila koji omogućava bržu reakciju amortizera i poboljšava upijanje neravnina. Opruga zadnjeg amortizera napravljena je od veoma laganog čelika te je i na tom delu napravljena ušteda od čak 300 gr.


Predlažemo da pročitate:
Test Honda Africa Twin


Međuosovinsko rastojanje sada je za nijansu kraće i iznosi 1.481 mm, a klirens je povećan za 8 mm i iznosi 336 mm. Sva smanjenja težine dovela su do toga da Honda CRF450R teži 105,4 kg, što je za 2 kg lakše u odnosu na prethodnu verziju.

Rezervoar zapremine 6,3 litara izrađen je od titanijuma kako bi bio što izdržljiviji, a i kako bi se uštedelo na težini.

Za zaustavljanje zadužena je kočiona čeljust sa klipovima prečnika 30 i 27 mm, koje stiskaju disk prečnika 260 mm. Pozadi se nalazi jednoklipna kočiona čeljust sa diskom prečnika 240 mm.

Honda CRF450R za 2021
2021 Honda CRF450R Foto: Honda Press

Elektronski paket sa svim potrebnim pomagalima

Revolucija elektronskih pomagala ne zaobilazi ni off road segment motocikala. Tako je i Honda CRF450R opremljena pored već pomenute HSTC kontrole proklizavanja nalazi se još nekoliko pomagala. Valja napomenuti da HSTC funkcioniše nešto drugačije u odnosu na ostale sisteme kontrole proklizavanja, time što direktno retardita tajming paljenja i na taj način smanjuje isporuku snage agregata.

Elektronski paket nudi tri nivoa intervencije kontrole proklizavanja. U režimu 1 snaga se blago seče pri detektovanju proklizavanja, dok režim 3 reaguje oštrije i brže. Režim 2 je kompromis između režima 3 i 1.

Honda CRF450R poseduje i “launch control” sistem startovanja motocikla, stavku koja je od naročitog značaja na trkačkoj stazi. Kontrola startovanja takođe nudi tri režima startovanja

  • Prvi režim je na 8.250 O/min i namenjen je startovima u blatnjavim uslovima ili za manje iskusne vozače.
  • Drugi režim je na 8.500 O/min i namenje je startovima u suvljim uslovima kao i vozačima sa nešto više iskustva.
  • Treći režim startuje na 9.500 O/min i namenjen je startovima u suvim uslovima podloge, kao i veoma iskusnim vozačima.

Režimi se odabiraju pritiskom na start dugme. Držanjem dugmeta prelazi se sa režima na režim. Jedan treptaj LED indikatora znači da ste u prvom režimu, dva treptaja da ste u drugom i tri treptaja da se kontrola startovanja nalazi u trećem režimu.

Od elektronskih pomagala CRF450R poseduje i tri režima vožnje i isporuke snage. Ovaj sistem Honda zove EMSB (Engine Mode Select Button). Svaki režim nudi drugačiji odziv na gas. Režim 1 je standardni sa umerenom isporukom snage. Režim 2 je uglađena isporuka snage, dok je u režimu 3 isporuka snage agresivna.

Honda CRF450R za 2021
HONDA CRF450R Foto: Honda Press

Na novoj generaciji CRF450R-a, kontrole i dugmadi za odabir funkcija i podešavanja izmenjeni su tako da se indikator kontrole startovanja, upozorenje za EFI, EMSB dugme i i LED indikatori nalaze na levoj strani upravljača, dok je HSTC takođe pripojen ovim komandama.

Honda je izgleda definitivno rešila da maksimalno unapredi CRF450R za sledeću godinu i time je možda najavila da namerava da se još više nametne kao jak konkurent, kako na takmičenjima tako i u prodaji. Smanjenje težine i unapređenja na agregatu svakako će im pomoći da budu još konkurentniji.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
122PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se