NaslovnaMoto GaražaAGV K5S - Bezbedna, lagana i udobna kaciga

AGV K5S – Bezbedna, lagana i udobna kaciga

-

Osim što se trudimo da redovno testiramo nove motocikle, sa vremena na vreme uspevamo da testiramo i nešto od opreme. Budući da je moja prethodna kaciga Astone GT900 zasluženo penzionisana, ponovio sam se novom kacigom. Radi se o AGV K5S kacigi, te ću vam danas preneti svoje dosadašnje iskustvo sa ovom kacigom.

Situacije poput testova i popriličan broj kilometara koji prolazim, kao i česte posete trkačkoj stazi naterale su me da potražim kacigu koja će zadovoljiti sve potrebe. Naravno, za sve ovo što sam opisao bile bi mi potrebne najmanje dve kacige. Međutim, mislim da sam našao kacigu koja je uspela da pokrije moje potrebe i za sad se nisam pokajao. Moj izbor je pao na AGV K5S. Bilo je i drugih kaciga u opticaju, ali mi je K5S nekako najviše zapala za oko.

Prvo bezbednost, pa sve ostalo

Osnovna namena kacige je bezbednost. Stoga sam prvo gledao da kaciga zadovoljava uslove Sharp testa. AGV K5S na Sharp testu kotira se veoma dobro, sa četiri od pet zvezdica.

Naredna stvar koja mi je bila bitna je da kaciga bude u kategoriji nešto lakših kaciga. Školjka je izrađena od kombinacije karbona i fiberglasa, što je omogućilo da kaciga ima težinu od 1,39 kg. Osim male težine, izrada školjke od karbona uliva i malo više sigurnosti u samu kacigu. Mala težina kacige ima prednost i u slučaju da dođe do pada ili udesa. Teža kaciga sa sobom povlači više inercije ako dođe do udara te teži da izazove povrede vrata. Ako vam se čini da je 100 gr mala razlika, zapravo je istina da svaki gram znači.

Foto: Bjbikers.com

U odeljak bezbednosti ubaciću i to da se kaciga vezuje preko “D” kopče, što je još jedan plus za bezbednost. Ukoliko ste ranije nosili kacige koje nemaju “D” kopču, biće vam potrebno nekoliko vezivanja i odvezivanja kacige da se naviknete na ovaj sistem.

Odlična udobnost i ventilacija

Kaciga AGV K5S poseduje otvore za ventilaciju na bradi, zatim dva otvora iznad vizira i na potiljku se nalazi “izduvni” otvor za ventilaciju. Primetio sam da ventilacija odlično odrađuje svoj posao. To se naročito primeti kada vozite sa zatvorenim gornjim otvorima. Kada ih otvorite, bukvalno osetite kako u unutrašnjost kacige počinje da prodire vazduh. Jedinu zamerku na gornje otvore za ventilaciju imam na to što ih je malo teško otvoriti u vožnji sa rukavicama.

Budući da sam vozio po kiši i hladnijem vremenu, kada se otvori za ventilaciju zatvore u samoj unutrašnjosti kacige stvori se prijatna temperatura. Već kad smo kod hladnijeg vremena, nisam imao problema sa maglenjem vizira, ali o viziru ću pričati nešto kasnije.

AGV K5S
AGV K5S tokom jednog od testova Foto: Bjbikers.com

Što se udobnosti kacige tiče, nemam nikakvih zamerki. Ipak ono što me je najviše pozitivno iznenadilo je materijal od koje je unutrašnjost kacige izrađena. Obrazina i deo postave na temenu glave izrađeni su od materijala koji upija vlagu, a uz to je i antibakterijski. U praksi to znači da se znoj jako brzo upije i da nema onog neprijatnog mirisa znoja iz kacige. Nije pohvalno što ću reći, ali unutrašnjost kacige nisam prao od kako sam je kupio. Unutrašnjost se lako vadi za potrebe pranja, ali ovaj materijal odlično odrađuje posao. Materijal je sam po sebi prijatan, što poboljšava utisak udobnosti. Kacigu sam znao da nosim po 2 časa bez skidanja, u izuzetno toplim uslovima.

Prijatan antibakterijski materijal koji upija vlagu Foto: Bjbikers.com

Vizir otporan na grebanje, naočare su mogle biti za nijansu bolje

Vidno polje na AGV K5S kacigi je dosta veliko tako da sa preglednošću do sad nisam imao nikakvih problema. Vizir je pripremljen za pin-lock koji se kupuje zasebno i ne dolazi sa kacigom. Valja spomenuti da se u specifikacija navodi da je sam vizir otporan na magljenje. Iako sam vozio u hladnim uslovima zaista nisam primetio da vizir magli, mada ćemo videti kako će se pokazati u kasnu jesen.

Ono što je takođe pohvalno kod vizira je i to što je otporan na grebanje i UV zrake. To bi u praksi trebalo da produži sam vek trajanja vizira. Vizir se lako skida i montira zahvaljujući patentu koji omogćava brzu zamenu vizira.

Foto: Bjbikers.com

Naočare vrlo retko koristim, ali iskreno, mogle su biti bolje. Naočare su prilično tanke, verovatno radi uštede materijala. Kada se gleda kroz naočare imam utisak da nekako nije prirodan osećaj i kao da ne pružaju realnu sliku. Ne mogu da nađem reči da objasnim to, ali bih naveo kao zamerku. Osim toga, mehanizam za podizanje i spuštanje naočara radi odlično. Dugme, tj. polugica se nalazi sa leve strane, na delu iza mehanizma za skidanje vizira. Dugme je dosta lako pronaći u vožnji i obaviti proceduru podizanja i spuštanja vizira.

Oblik kacige doprinosi bezbednosti

Iako na prvi pogled oblik kacige govori o tome da je sam oblik diktirala aerodinamika. To je donekle tačno. Međutim, bočne strane kaciga kriju još jednu tajnu koja se tiče bezbednosti. U AGV-u su dizajnirali ovaj oblik kaciga radi iz jednog razloga: ovaj oblik kaciga dolazi sa trkačke stazi i sličan oblik ima i Pista GP kaciga koja se koristi u MotoGP šampionatu. E, česta je pojava da pri pomeranju glave prilikom pada vozač kacigom udari u ključnu kost i na taj način izazove prelom. Da bi to sprečili, AGV je dizajnirao ovaj oblik kacige, kako bi još više povećao bezbednost.

Foto: Bjbikers.com

Dovoljan izbor veličina, DOT i ECE homologacije

AGV K5S dolazi u sledećim veličinama: XS (53-54 cm), SM (55-56 cm), MS (57 cm), ML (58 cm), LG (59-60 cm), XL (61-62 cm), 2XL (63-64 cm). Što se boja i grafika tiče, tu je izbor veliki. Konkretno moja kaciga sa slike je u “Thunder” grafikama. Od homologacija K5S poseduje one najbitnije DOT i ECE sertifikate koji potvrđuju da je kaciga prošla sve testove. Da napomenem da je kaciga kupljena kod ovlašćenog uvoznika za AGV i Dainese za Srbiju.

AGV K5S čuva moju glavu i na trkačkoj stazi

Za kraj bih rekao da sam generalno zadovoljan ovom kacigom. Uspeo sam da objedinim i uklopim moje potrebe. Kacigu nosim svakodnevno, u svim uslovima vožnje već oko 3 meseca. Preporučio bih svima koji se dvoume između sport i touring kacie, kao i vozačima koji poput mene sa vremena na vreme posete trkačku stazu. Cena ove kacige kreće se oko 48.000 din.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.