September 24, 2021
NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaSuzuki GSX-R 1300 Hayabusa - Legenda o kojoj se i dalje priča

Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa – Legenda o kojoj se i dalje priča

-

Teško da postoji prepoznatljiviji motocikl nego što je Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa. Hayabusa je i danas vizuelno karakterističan motocikl kojem nijedan drugi nije ni sličan. Možete li da zamislite tek kakav vizuelni efekat je imao kada se pojavio 1999. godine? Ipak, Hayabusa se nije proslavila samo svojim izgledom, već neverovatnim performansama i agregatom koji su učinili da dugo caruje kao najbrži serijski motocikl na svetu. Ako ni zbog čega drugog, makar zbog toga zaslužuje priču na našem magazinu.

Kao što sam već spomenuo, Hayabusa je ugledala svelost dana 1999. godine. Malo je reći da su svi ostali zapanjeni moćnim izgledom Hayabuse. Inače, ime “Hayabusa” nije slučajno odabrano – u prevodu sa japanskog znači sivi soko. Ptica koja je cenjena zbog svoje velike brzine kojom se sa velikih visina spušta ka plenu.

U tom periodu kao vodeći motocikli smatrali su se Kawasaki ZZR1100 i prethodni kralj brzine, moćna Honda CBR 1100 XX. Međutim, Hayabusa je prosto bacila u senku oba konkurentska modela i uspostavila dominaciju koja će trajati decenijama.

Prva generacija Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa modela

Povodom nastanka Hayabusa modela, glavni na projektu, gospodin Joširua je svojevremeno izjavio: “Koncept ovog motocikla bilo je da stvorimo nešto što će ostaviti veliki utisak sa svojom superiornom aerodinamikom, a koji će uz to biti i najsnažniji legalni motocikl. Kako bih privukao pažnju, napravio sam jedinstven dizajn. Morao je da bude ultimativni motocikl, legalan za put sa najvećim performansama u odnosu na bilo koji drugi serijski motocikl.

Sa svojim, za to doba ogromnim, agregatom radne zapremine od 1.298 cm3 i snagom od 175 KS na 9.800 O/min izazivala je strahopoštovanje kod svih vozača. Iako ta snaga danas ne deluje toliko strašno, treba uzeti u obzir da je obrtni moment iznosio 138 Nm pri 7.000 O/min, što je i danas više od većine sportskih motocikala.

Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa
Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa

Snažan agregat upakovan je u šasiju sa dvostrukim gredama, a kompletna Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa oslanjala se napred na potpuno podesivu obrnutu prednju viljušku. Specijalno za potrebe Hayabusa modela, Bridgestone je razvio specijalne gume koje su mogle da podnesu “maltretiranje” i koje su bile homologovane za veliku maksimalnu brzinu koju je Hayabusa bila u stanju da postigne. Ovako moćan motor zaustavljale su tada takođe moćne šestoklipne kočione čeljusti i diskovi prečnika 320 mm napred i jedan disk prečnika 240 mm sa dvoklipnom kočionom čeljusti pozadi.

Pored toga što Hayabusa izgleda kao masivan motocikl, ona sa svojih 217 kg suve težine uopšte nije bila teška, ako se uzme u obzir da se radi o 1999. godini i agregatu od 1.298 cm3.

Šlag na torti bio je izgled koji je zapravo diktiran aerodinamikom. Za postizanje velikih brzina moralo se misliti i na aerodinamiku kako bi otpor bio sveden na minimum. Takođe se moralo voditi računa da prednji kraj ima dovoljnu potisnu silu na prednjem kraju kako se slučajno usled vetra prednji točak ne bi podigao od asfalta.

Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa
Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa

Uz malo doterivanja, dobio se karakterističan i do tad neviđen izgled koji je Hayabusa koristila do svoje poslednje generacije. Masivni oklopi na prednjem kraju i nešto manje oklopa na zadnjem kraju učinili su da Hayabusa ima oblik suze gledajući sa strane. Napred je dominirao far u središtu oklopa, kao i dva usisnika za vazduha koja su napajala agregat daleko potrebnim kiseonikom preko “ram-air” sistema.

Prva generacija “hvalila” se maksimalnom deklarisanom brzinom od 306 km/h, što je učinilo da Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa tada postane zvanično najbrži serijski motocikl na svetu.

Ubrzo je Hayabusa postala popularna i za prerade, te su tako neke radionice napravile i turbo verziju koja je hvatala nezamislivih 400 km/h.

Druga generacija tek 2008. godine

Na drugu generaciju čekalo se čak do 2008. godine, kada je Hayabusa doživela par promena. Doduše, moramo da se vratimo u 2001. godinu, kada je zbog konvencije i dogovora između proizvođača motocikala maksimalna brzina da brzinomeru morala da bude ograničena na 299 km/h. Iako je samo na papirima brzina bila ograničena na 299 km/h, nezvanično je Hayabusa i dalje jurila preko 300 km/h.

U septembru 2007. godine, na stazi Salzburgring predstavljena je druga generacija Suzuki GSX-R 1000 Hayabusa modela. Radna zapremina agregata porasla je na 1.340 cm3, a deklarisana snaga popela se na 195,7 KS pri 9.800 O/min. Obrtni moment takođe je drastično skočio na čak 155 Nm na 7.200 O/min. Osim povećanja radne zapremine, kompletan agregat pretrpeo je redizajn tokom kojeg je redukovana težina gotovo svake komponente, što je doprinelo da agregat bude daleko eksplozivniji.

Promene su izvršene i na izduvnom sistemu, kao i na ECU. Razlog za te promene je pooštravanje emisionih standarda, koji će na kraju i presuditi ovom legendarnom motociklu.

Dotadašnje kočnice zamenjene su i za 2008. godinu Hayabusa je zaustavljana sa diskovima prečnika 310 mm i četvoroklipnim kočionim čeljustima napred, kao i jednim diskom prečnika 260 mm i jednoklipnom kočionom čeljusti pozadi. Kayaba prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm je takođe bila novina i unapređenje na polju upravljanja.

Suzuku GSX-R 1300R za 2008. godinu dobio je i tri režima vožnje, indikator stepena prenosa i digitalni brzinomer. Što se dizajna tiče, Hayabusa je izgledala mišićavije sa više oklopa napred kao i nešto višim vetrobranom.

Joširua je povodom dizajna nove generacije izjavio da je otputovao u SAD i posećivao moto klubove i prisustvovao na njihovim žurkama da bi video kakve promene su vlasnici vršili na njihovim Hayabusa motociklima, a zatim je na osnovu tih zapažanja dizajnirao novu Hayabusu.

Foto: www.overdrive.in

Inače, Joširua je bio zadužen i prilikom dizajna i razvoja modela poput SV650, TL1000R, Bandit 400 i RF600R.

Polako “zapuštanje” Hayabuse

Nakon tog poslednjeg redizajna, Hayabusa nije dobijala neke veće promene. Vremenom su ugrađene Brembo monoblok kočnice, tu i tamo je doživela i sitne kozmetičke izmene. Međutim, sve stroži emisioni standardi i pojavljivanje Kawasaki H2 turbo modela učinili da Hayabusa polako postane zapostavljen motocikl od strane Suzuki kompanije.

Posle 2008. godine, na mnogim tržištima iz naziva modela izbačena je oznaka “GSX-R 1300” i zadržano je samo ime Hayabusa. Razlog za to je što Suzuki nije želeo da meša oznaku Hayabuse i tadašnje sportske uzdanice GSX-R 1000.

Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa 2018. godine

Tačku na proizvodnju Hayabusa modela donele su najave EURO5 emisionog standarda. Suzuki je krajem 2018. godine najavio da do daljnjeg obustavlja proizvodnju Hayabusa motocikala.

Nova nada?

Možda ipak nije sve izgubljeno. Pre par nedelja najavljeno je da će u narednom periodu Suzuki izbaciti novu verziju Hayabusa modela. Šta nas tačno očekuje, ostaje nam da vidimo.

Suzuki Hayabusa je, u svakom slučaju, ostavila velik trag u istoriji motociklizma i nema ljubitelja motocikla na svetu koji nije poželeo makar da proba ovaj legendardni motocikl. Ne mogu mnogi motocikli da se pohvale činjenicom da su godinama držali renome najbržeg serijskog motocikla na svetu, ali Hayabusa ponosno stoji iza ove činjenice.

Do tada, pročitajte mišljenje naših forumaša o ovom motociklu:

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/132160-suzuki-hayabusa-informacije/


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
121PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se