NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSuzuki SV650 - Najpotcenjeniji motocikl na tržištu

Suzuki SV650 – Najpotcenjeniji motocikl na tržištu

-

Stupilo je doba modernih naked motocikala i u toj gunguli nekako je sa radara nestao jedan motocikl koji je i dalje u ponudi, ali je debelo potcenjen i bačen u zapećak. Radi se o Suzuki SV650 modelu, koji je ušao u svoju treću deceniju postojanja.

Suzuki je prvi SV650S i SV650N na tržište lansirao 1999. godine. U međuvremenu je S verzija otišla u zaborav, ali je SV650 naked ostao da se proizvodi do dana današnjeg. U moru naked motocikala srednje radne zapremine koje pokreću redni agregati, SV650 se izdvaja sa svojim živahnim V2 agreatom.

Jedini naked u klasi sa V2 agregatom

Pomenuti V2 agregat je već zaštitni znak Suzukija, jer se osim u SV modelima, isti taj agregat koristio i koristi u V-Strom 650 modelu. Iz iskustva znam da su ti agregati izdržljivi. Poznati su primerci V-Strom 650 modela koji su prebacili i 150.000 km.

Elem, V2 agregat koji pokreće SV650 ima radnu zapreminu od 645 cm³ i isporučuje maksimalnu snagu od 75 KS (65 kW) na 8.500 i maksimalni obrtni moment 64 Nm na 8.100 O/Min.

Suzuki SV650
Foto: Suzuki

Pored toga što je izdržljiv, SV650 spada u najstartnije motocikle, a i potrošnja mu se kreće oko 5 litara na 100 km.

Lagan, upravljiv

Cevasta šasija krasi SV650 već decenijama u nazad i za svakodnevnu vožnju se pokazala kao dobitna kombinacija. Uparena je sa teleskopskom viljuškom koja nema podešavanje, ali solidno obavlja posao.

Dva diska prečnika 290 mm napred stiskaju Tokico četvoroklipne kočione čeljusti koje su nekad davno zaustavljale i GSX-R 750. Kočnice na novijim generacijama SV650 modela su ozbiljan napredak u poređenju sa onim koje su ranije koristili, a koje još uvek možete pronaći na V-Strom 650 modelu.

Visina sedišta postavljena je na 785 mm od tla i uz ukupnu masu od 198 kg SV650 jeste dobra opcija za početnike. Zbog svog V2 agregata nije širok i lako je manevrisati njime kako po gradu tako i na vijugavim putevima van grada. Upravljač je postavlje uspravno, nije preširok ni preuzak tako da ne zamara pri dugoj vožnji, a omogućava dobro manevrisanje.

Foto: Suzuki

Rezervoar zapremine 14,5 litara pruža dobru autonomiju, ali i lepo štiti noge od vetra i pruža uporište za noge pri agresivnijoj vožnji.

Nema moderne elektronike

Suzuki SV650 je motocikl stare škole. Osim ABS-a neće pronaći druga elektronska pomagala, koja mu realno ni ne trebaju. Monohromatska digitalna instrument tabla pruža sve potrebne informacije. Prema današnjim trendovima je zaostala i verovali ili ne to je jedan od glavnih razloga zašto se odustaje od kupovine SV650 modela.

Suzuki SV650
Foto: Suzuki

Jedina možda realna zamerka je to što ne poseduje LED far, ali i sa ovim farom sasvim dobro osvetljava put u noćnoj vožnji.

Trenutna cena za SV650 u firmi Euro Sumar (zvaničnom uvozniku za Suzuki) iznosi 7.100 EUR, a moguće je dati učešće od 2.130 EUR i ostatak iznosa plaćati u mesečnim ratama od 76 EUR mesečno. Servisni intervali su na 6.000 km.

Suzuki SV650 je zaista dobra kupovina i taj motocikl će se dugo voziti, jer je zaista jedna izdržljiva i zanimljiva sprava.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.