NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeZontes 350T - Ekonomični avanturista

Zontes 350T – Ekonomični avanturista

-

Od ove godine počeli smo da se družimo sa motociklima i skuterima iz Zontesa. Firma Autopromet pored QJMOTOR marke počela je da uvozi i sve popuparniji Zontes. Prvi Zontes motocikl koji smo imali prilike da testiramo je 350T iz Adventure segmenta koji ima pregršt opreme i mali, ali sposoban i ekonomičan agregat.

Novi proizvođač, novi zadatak upoznavanja sa njihovom filozofijom pravljenja motocikala. U slučaju Zontesa to znači mnogo opreme koja u paketu dolazi kao standardna i neka zanimljiva tehnička rešenja koja imaju smisla i doprinose udobnosti i bezbednosti.

Kao bi se što bolje upoznati sa 350T modelom, napravili smo oko 1.100 – 1.200 km, što je neka standardna kilometraža za naše testove. Ako se dobro sećate, pre samo nekoliko nedelja, pre ovih velikih vrućina, pratio nas je kišan period. Upravo je upoznavanje počelo po jakoj kiši koja me je pratila dobri 60 – 70 km puta, kao i narednih dana.

Zontes 350T

Elem, vreme je bilo takvo i tu se ništa nije mogli promeniti, osim što je Zontes 350T testiran i u tim, vlažnim uslovima.

Iznenađujuće konstantan jednocilindraš, sa nešto vibracija

Zontes 350T pokreće jednocilindrični, vodeno hlađeni agregat radne zapremine od 348 cm3 sa dve bregaste osovine i 4 ventila. Proučavajući agregat na papiru, pre same vožnje, očekivao sam da agregat neće imati snage na niskim obrtajima i da će tek od 5.000 – 6.000 O/Min biti upotrebljiv. Međutim, realnost je nešto drugačija.

Isporuka snaga je solidna već od oko 3.500 – 4.000 O/Min i nastavlja se sve do nešto ispod 10.000 O/Min. Svu snagu i maksimalni obrtni moment (29 kW i 39,3 KS na 9.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 32,8 Nm na 7.500 O/Min) uspe da iskoristi do kraja, zahvaljujući dobro raspoređenoim odnosima u menjaču kao i finalnom prenosu.

Maksimalna brzina koju postiže iznosi ravno 160 km/h po satu i na skali obrtomera se izvuku svi obrtaji, što govori u prilog tome da je prenos odlično pogođen. Na 400 metara je Zontes 350T sposoban da uhvati 110 km/h, sasvim respekatiblnu brzinu sa obzirom na namenu i masu motocikla, kao i veliki čeoni otpor vetru.

Zontes 350T

U vožnji na auto – putu brzina od 120 – 130 km/h se održava bez većih problema, negde na polovini gasa. Ukoliko pretičete na otvorenom putu i imate suvozača, a želite da što pre preteknete vozilo, potrebno je spustiti stepen prenosa naniže, kako bi se dobilo na ubrzanju. U svakom slučaju, snaga koju isporučuje je sasvim respekatbilna i nije previše stidljiv.

Potrošnja goriva je druga stvar koja me je oduševila na 350T. Postoje dva režima vožnje (Eco i Sport). U zavisnossti od promene režima, izgleda da se menja mapa isporuke goriva. Deklarisana potrošnja u Eco režimu iznosi svega 3,2 litre na 100/km, a u Sport režimu se potrošnja penje na 3,8 litara na 100/km. U praksi je potrošnja manje – više identična deklarisanim.

Toj potrošnji dodajte zapreminu rezervoara od 19 litara i dobija se autonomija od preko 500 km!

Jedina mana koja se može uputiti ovom agregatu su vibracije, koje su izraženije na većim obrtajima. To je jedina stavka koju Zontes nije uspeo da ispegla na ovom jednocilindrašu, ali mi se javlja da će i to u budućnosti uspeti da svedu na najmanju moguću meru.

Lepa sitnica koja doprinosi bezbednosti su i prigušivači izrađeni od materijala koji se ne pregrevaju ni tokom dugog rada agregata. Npr. posle duže vožnje možete dodirnuti prigušivače i nećete se momentalo ispeći. Lepa sitnica…

Zontes 350T

Dobra zaštita od vetra, solidna udobnost

Zontes je 350T predodredio vozaču i njegovoj udobnosti. Za ponašanje na putu zadužena je obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm i zadnji amortizer, bez mogućnosti podešavanja.

Prednja viljuška lepo pliva na neravninama i nije previše mekana. Na naglim kočenjima nešto brže ponire, ali zadnji točak i u tim situacijama zadržava stabilnost. Generalno 350T ima nešto višu siluetu, ali nije previsok jer je visina sedišta postavljena na 830 mm od tla.

Na motociklu sedi uspravno, bez prevelikog zamora i tokom dužih vožnji. Upravljač je širok i uspravan tako da je i upravljivost na dobrom nivou. Štitnici ruku, podesiv vetrobran i širi prednji deo motocikla dobro štite od vetra i od kiše. Sedište spada u srednje tvrdo, može se između sat i po do dva bez pauze.

Zontes 350T

Što se kočnica tiče, napred se nalazi radijalno postavljena J.Juan kočiona čeljust i disk prečnika 320 mm, dok je pozadi disk prečnika 260 mm. Zaustavni put sa 80 km/h iznosio je 27 metara. Rezultati testa zaustavnog puta bi možda bili još bolji, ali visina motocikla dodatno doprinosi inerciji.

Budući da ima rezervoar zapremine 19 litara, crash barove u standardnoj opremi i štitnike ruku, ukupna masa sa svim tečnostima od 196 kg nije prevelika.

Sve na dugme

Zontes očigledno naginje ka modernim tehnologijama. TFT instrument tabla je potpuno kolorizovana i nudi 4 različita prikaza ekrana, povezivanje sa pametnim telefonom, navigaciju, podešavanje osvetljenosti ekrana, itd.

Zontes 350T

Otvaranje poklopca čepa rezervoara za gorivo, spuštanje i podizanje vetrobrana obavlja se putem dugmića na upravljaču. Takođe, Zontes 350T poseduje i “keyless” sistem. Dovoljno je kratko stisnusti crveno dugme za kontakt i instrument tabla se uključuje i motocikl je spreman za pokretanje. Dužim držanjem crvenog dugmeta, instrument tabla se isključuje i zaključaće se i upravljač kada se gurne u levu stranu. Ukoliko se udaljite sa ključem, Zontes 350T će prvo neko vreme da pišti kada je ostavljen na kontaktu, a po napuštanju dometa ključa samostalno će se isključiti.

Kompletna svetlosna grupa urađena je u LED tehnologiji i kako duga, tako i kratka svetla su bez zamerki. Još jedna od sitnica koja ume da znači u mraku i koja je prijatna su pozadinska osvetljenja dugmadi, u ovom slučaju u crvenoj boji.

Povoljan, sposoban i štedljiv

Zontes 350T je stvoren za one koji žele motocikl na A2 kategoriju, koji nije skup, ali koji je štedljiv i sposoban da se uputi na dalja putovanja. Pomenuti crash barovi i štitnici ruku su samo dodatni plus koji ulazi u cenu od 5.190 EUR koliko je potrebno izdvojiti za Zontes 350T. Zontes daje i garanciju od 3 godine ili 24.000 km na 350T, tako da možete bezbrižno da se vozite.

Sve u svemu, neka konačna ocena za 350T iznosila bi prilično visokih 8/10.

Za utiske o Zontes 350T možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoje iskustvo ili zapažanje.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.