NaslovnaMoto GaražaSuzuki V-Strom 650 i SV650 - Trenutno najpovoljnije iz Japana?

Suzuki V-Strom 650 i SV650 – Trenutno najpovoljnije iz Japana?

-

Tržište motocikala i cene istih u poslednjih par godina počele su nekontrolisano da rastu, bilo je da reč o proizvođačima iz Evrope ili Japana. Jedino proizvođači iz Kine za sad drže koliko – toliko normalnu cenu. Ipak, postoji par motocikala koji još uvek nisu papreno skupi, a dolaze iz Japana – reč je o V-Strom 650 i SV650 koji decenijama odolevaju zubu vremena.

Nije tajna da su cene motocikala u poslednjih par godina otišle visoko i da je naročito konkurencija iz Japana počela pomalo da zaostaje u trci sa konkurencijom, naročito kada su u pitanju proizvođači iz Kine koji odlične motocikle sa dosta opreme prodaju po značajno nižim cenama.

Ipak se i dalje može pronaći par motocikala japanskih proizvođača koji nisu preskupi, a koji još uvek pružaju sve što vam je potrebno, naročito ako niste preterano zahtevan vozač i ne tražite sve elektronske novine koje danas krase dobar deo motocikala.

Suzuki V-Strom 650 – Bestseller

V-Strom 650 predstavljen je 2004. godine. Od kako je izašao na tržište izašlo je samo tri generacije neprevaziđenog stroma. Treća i poslednja generacija predstavljena je 2017. godine. Estetske promene su uglavnom izvršene na trećoj generaciji, a suština je ostala istina. Udoban motocikl sa neuništivim agregatom.

V2 agregat koji je Suzuki napravio i predstavio 1999. godine pokazao se neuništivim. Autor ovog teksta poseduje jedan SV650 upravo iz 1999. godine. Taj SV650 se još uvek vozi i to ni manje ni više nego na stazi, a agregat je prebacio 63.000 km, a i dalje je zdrav.

Dakle, V2 agregat radne zapremine od 645 cc istiskuje nešto preko 70 KS. Dovoljno snage, ali ono što ga krasi je snaga na nižim obrtajima, mala potrošnja i već pomenuta pouzdanost.

Druga dobra stvar koju V-Strom 650 ima je izuzetna udobnost, velika autonomija i jeftino održavanje. Poslednja generacija dobila je i kontrolu proklizavanja sa dva nivoa osetljivost, čisto da se ostane u korak sa konkurencijom. Realnost je da V-Strom 650 pruža toliko mehaničkog prianjanja na zadnjem točku da mu kontrola proklizavanja gotovo ni ne treba, ali neka, lepo je imati za svaki slučaj.

Suzuki V-Strom 650 i SV650 - Trenutno najpovoljnije iz Japana?
Nikad prevaziđen i jedan od povoljnijih V-Strom 650 Foto: Suzuki

Kao mane V-Strom 650 modela moglo bi se navesti ogbiljenje bez podešavanja, koje je fabrički mekše. Iskusni vozači V-Strom 650 modela su i to rešili ubacivanjem tvrđih opruga. Druga takoreći mana, su dvoklipne plivajuće čeljusti koje Suzuki koristi od 1999. godine. Da se ne lažemo, te kočnice i dan danas solidno rade posao na motociklu kao što je V-Strom 650. Dokaz za to je da prilično slične kočnice koristi i najnovija Honda Transalp.

Jedna stvar koja ne prati korak sa konkurencijom je svetlosna grupa koja nije u LED tehnologiji, već su u pitanju halogen sijalice.

Za kraj dolazimo i do cene, koja u firmi Euro Sumar (zvaničnog uvoznika za Suzuki) za V-Strom 650 iznosi 8.250 EUR. Ukoliko želite V-Strom 650 sa žbičanim točkovima, za V-Strom 650X potrebno je izdvojiti 8.850 EUR.

SV650 – jedan od najstartnijih naked motocikala

Suzuki SV650 gazi svoju treću deceniju postojanja, sa unapređenjima naravno. Počeo je sa cevastom šasijom, da bi Suzuki na par godina koristio šasiju sa gredama, da bi se u nekom momentu opet vratio na prelepu cevastu šasiju koja pruža dovoljno krutosti i upravljivosti.

Stvar koju verovatno niste znali je da je SV650 agregat koji ima neverovatno ubrzanje na do 400 metara. Ubrzanje koje postidi i sportske motocikle veće radne zapremine. Krivcu za odlično ubrzanje su V2 agregat identičan onom koji koristi V-Strom 650, ali i šasija koja u sprezi sa ogibljenjem pruža odlična mehanički grip.

Kao dokaz odličnog ubrzanja, ostavljam video stranih novinara koji su upoređivali ubrzanje koje SV650 poseduje:

Zašto SV650 nije prodavaniji?

Isto pitanje sam pitao prodavce u Euro Sumar-u i odgovor bi bio sledeći: “uđu kupcu, bace pogled, specifikacija motocikla odlična, ali kad vide da je instrument tabla nije savremena, da nema povezivanja sa pametnim telefonom, kao i da nema LED svetla, odustaju. Jednostavno retro dizajn izgleda da ne prolazi više i pored toga što je SV650 odličan i lep.”

Dakle, sa svoje 74 KS, masom sa svim tečnostima od svega 193 kg, sedištem na 785 mm, lepim izgledom i velikom pouzdanošću kao i cenom od 7.300 EUR, SV650 je odličan izbor za sve vozače, od početnika do iskusnih.

Ukoliko tražite motocikle proizvedene u Japanu, koji ne koštaju previše, Suzuki V-Strom 650 je odličan putni motocikl, dok je SV650 više nego dobar motocikl za mlađu populaciju ili vozače koji jednostavno žele naked motocikl.

Suzuki V-Strom 650 i SV650 - Trenutno najpovoljnije iz Japana?
Zauvek lep i brz – SV650 Foto: Suzuki

Više informacija o cenama i dostupnosti V-Strom 650 i SV650 motocikala možete pronaći u Euro Sumar salonu u Beogradu na adresi Vojisvlava Ilića 145.

Ukoliko posedujete V-Strom 650 ili SV650, svoje iskustvo možete postaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.