NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSuzuki V-Strom 800DE - Kraj jedne i početak nove ere za V-Strom

Suzuki V-Strom 800DE – Kraj jedne i početak nove ere za V-Strom

-

Suzuki V-Strom 650 suvereno vlada svojom kategorijom već gotovo dve decenije. Testirao sam razne novije i starije motocikle iz te kategorije i mislim da V-Strom 650 spada u najudobnije putne motocikle. Suzuki je za sledeću sezonu spremio zamenu za V-Strom 650 u vidu novog, snažnijeg i modernijeg V-Strom 800DE modela. Hajde da vidimo kako makar na papiru taj novi model izgleda.

Suzuki godinama unazad nije značajnije unapređivao V-Strom 650. Tu i tamo dobijao je neka sitnija unapređenja, ali se u principu radilo o istom motociklu koji hara putevima decenijama unazad i odoleva zubu vremenu. Taj voljeni i neprevaziđeni V-Strom 650 imali smo prilike da testiramo, te utiske sa tog prijatnog testa možete pročitati ovde.

Došlo je vreme da Suzuki podvuče crtu i ili značajnije unapredi V-Strom 650 ili da posegne za čistim listom hartije i iscrta novi, moderniji V-Strom. Suzuki se odlučio za drugu stavku i od praznog lista papira napravio je novi V-Strom 800DE koji već je već u startu podelio ljubitelje V-Stroma na one koji bi mu dali šansu i na one koji nikako ne mogu da svare činjenicu da je V agregat zamenjem rednim dvocilindrašem.

V-Strom bez V agregata

Za slučaj da ste mislili da je u prvim pasusima napravljena greška kada je pomenut redni dvocilindraš, moram da vas razočaram – V-Strom 800 pokretaće redni dvocilindrični agregat radne zapremine 776 cm3 sa dve bregaste osovine i četiri ventila po cilindru. Klipovi unutar agregata imaju dug hod od 70 mm, dok prečnik klipova iznosi 84 mm. Uz ovakav prečnik i hod i raspored paljenja na 270 stepeni Suzuki je želeo da dobije što ravnomernija isporuku snage i što više snage na niskim i srednjim obrtajima.

Sa rasporedom paljenja Suzuki pokušava da imitira ponašanje V2 agregata kako bi se u svakom momentu pulsno isporučivala snaga tako da ne dovodi zadnju gumu u opasnost od proklizavanja. Mana takvog rasporeda paljenja jesu vibracije koje je Suzuki eliminisao ili umanjio ugrađivanjem takozvane Suzuki Cross Balancer tehnologije. Kako navode, to je prvo biaksijalno uravnotežavajuće vratilo. Cilj takvog uravnotežavajućeg vratila za razliku od klasičnog je osim smanjenja vibracija i dobijanje kompaktnijeg i lakšeg agregata.

Suzuki V-Strom 800DE
Biaksijalna uravnotežavajuća vratila (žuta boja) Foto: Suzuki

Kompresioni odnos unutar agregata iznosi ne velikih 12.8:1 što implicira da komponente unutar agregata nisu pod velikim opterećenjem i da će V-Strom 800DE lako podnositi i gorivo od 98 oktana, kao i za nijansu lošija goriva, što je dobra vest za sve koji reše da se odmetnu u avanture i u neke zabačene zemlje.

Napajanje gorivom se naravno vrši preko injektora, a krajnji rezultat agregata je maksimalna snaga od 84,3 KS (62,0 kW) na 8.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 78 Nm na 6.800 O/Min.

Dobra stvar je i veća zapremina ulja koja iznosi 3,9 litara. Doduše, to je deklarisana zapremina kada je agregat potpuno suv. Procena je da će prilikom servisa (zamena ulja i filtera) biti potrebno oko 3,6 – 3,7 litara ulja. Za sada nije poznato koliko iznose servisni intervali.

Konačno podesivo ogibljenje! Kočnice su i dalje slaba tačka

Pošto se radi o potpuno novom agregatu i šasija je morala biti nanovo dizajnirana. Suzuki je za cilj imao stvaranje stabilnog i udobnog motocikla, te su išli na veće međuosovinsko rastojanje, široko postavljen upravljač, respektabilan zaokret upravljača i visoki klirens.

Za te potrebe konstruisana je čelična časija sa gredama i u kombinaciji sa cevastim podramom. Ušteda u težini očigledno nije bila u prvom planu zato što masa V-Strom 800DE sa svim tečnostima iznosi 230 kg. Doduše, treba uzeti u obzir da zapremina rezervoara iznosi 20 litara, što uz deklarisanu potrošnju od 4,4 litre na 100 km teoretski znači autonomiju od preko 400 km.

Da se vratimo na šasiju i konačno podesivo ogibljenje. Ovog puta V-Strom 800DE dobija Showa potpuno podesivo ogibljenje sa prednjom viljuškom postavljenom pod uglom od 22 stepena, i hodom od 220 mm napred i 220 mm pozadi. Ukupan klirens iznosi takođe 220 mm. Sve pohvale za Suzuki da se konačno “otvori” za kvalitetnije ogibljenje jer je to upravo bila jedna od mana na V-Strom 650 modelu.

Suzuki V-Strom 800DE
Foto: Suzuki

Stvar koju nisu ispravili i na kojoj se nisu otvorili su kočnice. Vremešne dvoklipne kočione čeljusti i dalje ostaju zadužene za zaustavljanje, uparene sa dva diska prečnika 310 mm. Da neko ne shvati pogrešno, nisu te kočnice toliko loše, ali im nedostaje snage prilikom kočenja. Poželjno bi bilo da ima četvoroklipne čeljusti poput onih ugrađenih na GSX-8S, jer sa četvoroklipnim čeljustima dobijate veću snagu kočenja i bolji osećaj pri kočenju. Šta je tu je, kočnice su uparene sa ABS sistemom i obavljaće posao solidno, a ostaje nada da će sledeća generacija dobiti nove kočnice.

Pošto smo V-Strom 800DE imali prilike da uživo vidimo na sajmu, deluje da je Suzuki ponovo sve podredio udobnosti. Sedište je široko i urađeno iz komada, a na dodir deluje da će biti jednako udobno kao na V-Strom 650 modelu. Upravljač je postavljen široko, fuzasteri su izrađeni od čelika i presvučeni reljefnom gumom kako bi se sprečilo klizanje nogu sa fuzastera.

Vetrobran je nešto manjih dimenzija i je podesiv u tri visine, a podešavanje se obavlja uz pomoć inbus ključa.

Najviše opreme u klasi

Ono čime će V-Strom 800DE sigurno kupiti mnoge vozače je činjenica da dolazi sa najviše opreme u klasi. Pomenuti podesiv vizir, štitnik kartera, štitnik hladnjaka i štitnici ruku možda deluju kao zanemarljive stavke, ali znaju prilično da koštaju kada ih nema, a želite da ih ugradite. Još da se Suzuki odlučio da ugradi i centralni štender, to bi bio pun pogodak!

Foto: Suzuki

Napokon LED svetla, bogat elektronski paket i kvik šifter u standarnoj opremi

Jedna od stvari koja je nedostajala na V-Strom 650 modelu je LED svetlosna grupa. Iako moram priznati da u odnosu na ostale motocikale koji nisu opremljeni LED svetlima, V-Strom 650 ima prilično dobra svetla. Međutim, teško da mogu da se porede za LED svetlima koje čine razliku u noćnoj vožnji.

Suzuki je poklonio dodatnu pažnju elektronskom paketu ugradivši svoj SIRS (Suzuki Intelligent Ride System) koji se sastoji od niza elektronskih pomagala koje funkcionišu zahvaljuju ride-by-wire sistemu. Na levoj strani upravljača odabira se neki od parametara putem drive mode selektor funkcije koja u principu predstavlja odabir isporuke snage. Postoje režimi A, B i C gde A pruža maksimalnu isporuku snage, B nešto blažu isporuku i C najniži stepen isporuke snage.

Suzuki V-Strom 800DE
Foto: Suzuki

ABS ima dva nivoa osetljivosti. Nivo (Mode) 1 ima minimalnu intervenciju prilikom kočenja i zamišljen je za upotrebu na off road terenima, dok nivo (Mode) 2 ima nešto agresivniju intervenciju i predviđen je za upotrebu na asfaltu. ABS na zadnjem točku može da se isključi za potrebe vožnje na off-road terenima.

Kontrola proklizavanja ima 4 režima i mogućnosti isključivanja. Režimi (Modovi) 1, 2 i 3 redom idu od najosetljivijeg do najmanje osetljivog, dok G režim predstavlja “Gravel” i u tom režimu se paljenje retardira i omogućava blago proklizavanje zadnjeg točka u cilju bolje kontrole motocikla na off-road terenima.

V-Strom 800DE poseduje i “Low RPM Assist” funkciju koja u principu prati broj obrtaja agregata, odabran stepen prenosa i položaj poluge kvačila i na osnovu tih parametara određuje da li pri startovanju iz mesta treba dodati malo obrtaja ili usporiti spuštanje obrtaja. U praksi sam imao prilike da vozim motocikle sa takvim sistemima i olakšavaju kretanje sa semafora kao i polukružna okretanja.

Suzuki V-Strom 800DE
Foto: Suzuki

Stvar koja oduševljava jer dolazi kao deo standardne opreme je kvik šifter koji funkcioniše naviše i naniže. Od svih motocikala u ovoj klasi jedino je CFMOTO 800MT Touring imao tu opciju kao standarni deo opreme. Tako da – sve pohvale za Suzuki. Jedina stvar koja nije spomenuta (jer verovatno nije ugrađena) je tempomat.

Instrument tabla je potpuno kolorizovana i lepo urađena. Na njoj se nalaze zaista sve moguće informacije i mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom, te nema potrebe opisivati stavku po stavku. Sa strane se nalazi priključak za povezivanje sa USB utičnicom za napajanje uređaja.

Suzuki V-Strom 800DE
Foto: Suzuki

Dizajn po uzoru na V-Strom 1050 i zašto V-Strom kad nema V agregat?

Po pitanju dizajna Suzuki nije bio naročito maštovit, već su oklopi skroz urađeni po uzoru na veći V-Strom 1050, čak su i boje slične, ako ne i gotovo iste.

Druga nedoumica koja vam sigurno bode oči od samog naslova teksta je oznaka “V” iako se V-Strom 800DE ne pokreće V agregat. Razlog za ostavljanje “V” oznake u naziv modela Suzuki je opravdao time da V označava pojam “Versatile”, odnosno svestran motocikl. Eto, i to smo vam rešili.

Koliko će da košta?

Cena je trenutno nepoznanica za naše tržište. Čim zvanični uvoznik za Suzuki, firma EuroSumar objavi cene, napravićemo kraći tekstić povodom te informacije kao i podatke o servisnim intervalima.

Činjenica je da je V-Strom 800DE dobio mnoga poboljšanja. Ali će svakako morati ponovo da se dokaže jer je izgubio toliko voljeni i hvaljen V2 agregat. Budući da je novi V-Strom snažniji, verujem da će mu već nakon prve vožnje sve biti oprošteno.

Ukoliko pak i dalje želite V-Strom 650, on će i dogodine ostati u Suzuki ponudi.

Za utiske i komentare povodom V-Strom 800DE modela možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.