NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeSuzuki V-Strom 650 - Kilometri su za njega igra

Suzuki V-Strom 650 – Kilometri su za njega igra

-

“Stefane praštaj, napravio sam preko 1.000 kilometara!” – Tako bih otprilike započeo tekst o testu V-Stroma. Naime, moj drugar i naš član foruma @nafets mi je prilikom jednog od servisa rekao da mi daje njegov Suzuki V-Strom 650 na dva – tri dana ako želim da ga istestiram. Budući da je motor stajao na servisu predviđenom na 12.000 km, rešio sam da iskoristim jedan vikend da okrenem jedan krug i “ubijem” možda 300 – 400 km. Međutim, nisam uspeo da siđem sa V-Stroma i napravio sam preko 1.000 km u rasponu od subote do ponedeljka.

Pre nego što počnem da opisujem (čitaj da se pravdam) zašto sam napravio toliko kilometara, prvo da se dotaknemo nekih tehničkih informacija vezanih za Suzuki V-Strom 650.

Još se sećam trenutka te 2020. godine kada je Suzuki izbacio novu generaciju V-Stroma 1050 i V-Stroma 650. Bio sam pozvan na prezentaciju i tada je naravno sva pažnja bila usmerena na većeg brata V-Strom 1050. Manji, V-Strom 650 mi je tek onako zapao za oko i ni slutio nisam da bi mogao toliko da me oduševi.

Stefan (vlasnik motocikla, dobra duša od čoveka) je Stroma kojeg sam testirao kupio u novembru prošle godine. Pre nego što je došao na servis sa nešto manje od 12.000 km, rekao sam svaka čast što si tako brzo napravio toliko kilometara sa “malim” V-Stromom. Posle ovog testa, bilo mi je sasvim jasno zašto i kako je napravio toliko kilometara.

Suzuki V-Strom 650
Foto: BJBikers

Štedljiv agregat koji se vozi preko dve decenije

Suzuki je u V-Strom 650 ugradio V2 agregat radne zapremine od 645 cm3. Taj agregat je veoma dobro proveren jer ga Suzuki u svojoj gami motocikala (uz manje izmene) koristi već preko dve decenije. Svoju prvu ugradnju ovaj agregat je našao 1999. godine u SV650 modelu. Kasnije, 2003. godine dodali su direktno ubrizgavanja i od tada pa do danas agregat je pretrpeo samo neke manje izmene. Ti agregati su sposobni da izdrže mnogo maltretiranja. To znam iz prve ruke, jer u našoj garaži stoji nekoliko SV650 modela, od kojih se dva aktivno voze na stazi.

Agregat koji pokreće V-Strom 650 isporučuje 71 KS (51,8 kW) na 8.800 O/Min i maksimalni obrtni moment od 69 Nm na 7.700 O/Min.

U vožnji se agregat ponaša sasvim solidno za snagu koju isporučuje. U prva 3 stepena prenosa ima sasvim solidno snage na svim obrtajima i lako se vozi kako po gradu, tako i na otvorenom putu. Promene stepena prenosa su precizne, ali je menjač malo grublji i ima karakterističan zvuk. Sve je to normalno i to tako radi već generacijama.

Da agregat poseduje “samo” 71 KS oseti se tek ako želite da vozite preko 140 km/h. Tada se oseti da otpor vetra pravi problem, ali se ubrzanje (čak i sa suvozačem) sasvim solidno odvija sve do 160 km/h. Maksimalna brzina koju sam tokom testa izvukao iznosila je 185 km/h prema, što je ujedno i maksimalna deklarisana brzina.

Suzuki V-Strom 650
Foto: Suzuki

Ono zbog čega je ovaj agregat takođe dobar je potrošnja, odnosno efikasnost. Prosečna potrošnja tokom testa se kretala oko ili ispod 5 litara na 100 km. Moram napomenuti da sam skoro ceo test odradio sa suvozačem. Na auto – putu pri brzini od 130 km/h, potrošnja se kretala između 6 – 6,4 litara na 100 km. Budući da je rezervoar zapremine 20 litara, između dva točenja goriva je moguće preći lepe distance.

Na manjim brzinama (100 km/h, 80, km/h, 50 km/h) potrošnja se kreće od 3,7 do 5,4 litara.

Prilikom vožnje na brzinama od 100 km/h ili 80 km/h uglavnom sam vozio u 5. i 4. stepenu prenosa, kako ne bih mučio agregat. U višim stepenim prenosima mu ne prija da se vozi ispod 3.500 – 4.000 O/Min. Najveselije se vrti od 5.000 O/Min.

Vibracije od agregata nisam osetio i tu je Suzuki uspeo da odradi dobar posao sa ciklistikom.

Udoban, precizan, nedostaje samo podesivo ogibljenje

Agregat je upakovan u aluminijumsku šasiju sa gredama i smešten je na ogibljenje koje čini da sa 170 mm visine od zemlje i sedištem postavljenim na 835 mm od tla, V-Strom 650 bude prilično visok motocikl. Ništa preterano, ali se visina oseti, međutim to ne sprečava da V-Strom bude prilično agilan u vožnji.

Napred se nalazi teleskopska viljuška sa koja omogućava hod prednjeg točka od 150 mm, dok je zadnji amortizer sa mogućnošću podešavanja predopterećenja i omogućava hod točka od 160 mm.

Celokupna geometrija motocikla je predodređena da vozaču nudi udobnost. Upravljač je široko postavljen i uspravan, tako da ne zamara ruke pri dužim vožnjama, a omogućava dobru upravljivost. Nogostupi su postavljeni tako da noge ne trpe nikakav napor, a širina rezervoara i bočnih plastika vozača dobro štite od vetra. Kad smo kod zaštite od vetra, na ovom primerku se nalazi Puig vizir koji je za 11 cm viši od fabričkog vizira.

Suzuki V-Strom 650
Foto: BJBikers

Stefan mi reče da je fabrički vizir zamenio Puigovim iz razloga što mu je nedostajalo još malo zaštite od vetra, to jest vetar ga je gađao negde u gornji deo kacige.

V-Strom je Stefan opremio i zaštitom vetra za ruke, kreš barovima i grejačima ručica koji su mi dobro došli jedne večeri kada sam se kasno vraćao baš sa druženja sa Stefanom na keju u Novom Sadu.

Suvozačica je takođe pohvalila V-Strom 650 da je izuzetno udoban i ne stvara nikakav napor za suvozača. Sedište je udobno, položaj nogu odličan, a činjenica da je ovaj V-Strom tokom testa posedovao kofer je samo doprinela da utisak o udobnosti suvozača bude još bolji, jer je kofer poslužio kao naslon za leđa.

Što se kočnica tiče, napred se nalaze dvoklipne Tokico kočione čeljusti i diskovi prečnika 310 mm, dok se pozadi nalazi Nissin jednoklipna kočiona čeljust. Iako je reč o dvoklipnoj kočionoj čeljusti kočenje je sasvim solidno. Kočiona pumpa nudi dug hod i tokom celog hoda poluge doziranje kočnice je odlično, tako da lako i precizno omogućava i kočenja u krivini.

Jedina zamerka odlazi na prednje ogibljenje. Daleko od toga da prednja viljuška nije dobra, međutim ne bi bilo na odmet da ima mogućnost podešavanja. U mom konkretnom slučaju je nedostajalo par klikova na sabijanje prednje viljuške, kako bi motor bio upravljiviji. Tokom brzih prebacivanja u krivine u krivinu, kao i pri naglom kočenju se oseti da je prednja viljuška mogla biti malo kruća. To bi se sve lako rešilo sa ubacivanjem podešavanja sabijanja i povrata. Ostaje nada da će Suzuki to rešiti na narednoj generaciji V-Strom 650 modela.

Kada se na papiru pogleda, masa motocikla uopšte nije mala i iznosi 213 kg bez tečnosti. Međutim, u realnosti to izgleda totalno drugačije i Suzuki V-Strom 650 deluje prilično lagan za manevrisanje pri malim brzinama.

Ono što me je naročito obradovalo je to što je Stefan ugradio centralni štender. Tako da se sva održavanja motocikla obavljaju daleko lakše.

Kontrola proklizavanja intuitivna, svetla odlična, ali nepristupačna za podešavanje

Instrument tabla je urađena u analogdno – digitalnom formatu i lepo je pregledna. Noću ne bode oči, a preko dana je vidljiva i pri jako suncu. Obrtomer je u analognom formatu, dok su ostale informacije poput brzine kretanja, odabranog stepena prenosa, ambijentalne temperature, vremena, izabranog stepena kontrole proklizavanja, itd. prikazane u na digitalnom ekranu.

Sa leve strane upravljača se nalaze dugmad pomoću kojih menjate stepen kontrole proklizavanja (ili je isključujete) i možete odabrati jednu od informacija koju želite da vam bude prikazana na donjem ili gornjem delu ekrana. Na donjem je izbor između prikaza trenutne ili prosečne potrošnje goriva, dok u gornjem delu možete odabrati da li želite da vidite parcijalni odometar ili ukupno pređenu distancu motocikla.

Suzuki V-Strom 650
Foto: BJBikers

Nivo goriva se prikazuje putem bargrafa sa 6 crtica. Kada se dođe do poslednje crtice, ista počinje da treperi kao znak da je uključena rezerva goriva i da imate još oko 100 km pre nego što rezervoar potpuno presuši.

V-Strom 650 poseduje kontrolu proklizavanja u sa dva nivoa podešavanja i mogućnosti iskjučivanja. Većinu testa sam bez problema odvezao sa isključenom kontrolom proklizavanja i uključivao sam je samo na jednom šljunkovitom putu kako bih isprobao kako se kontrola proklizavanja ponaša. Iznenadilo me je koliko se kontrola proklizavanja lepo ponaša u smislu da ne prekida agresivno isporuku snage. Oseti se da kontrola proklizavanja uglađeno seče snagu i dozvoljava da se motocikl lepo kreće. Između nivoa 1 i nivoa 2 kontrole proklizavanja se ne oseti prevelika razlika.

Svetla su odlična i dobro osvetljavaju put, ali postoji jedan problem. Kada se stavi suvozač i natovare koferi i kada se zadnji kraj malo spusti, potrebno je malo podesiti farove kako ne bi smetali vozačima koji dolaze iz suprotnog smera.

Pri jednom sumraku sam to pokušao da uradim, jer sam bio ubeđen da je kao na većini motocikala pristupačno prići i podesiti farove. Prevario sam se. Da bi se došlo do podesivača farova, koji se nalaze odmah iza fara, ali duboko ispod plastika i kablova, mislim da nije moguće prići bez alata. Posle 15 minuta zavlačenja ruku i pokušavanja, odustao sam i nastavio da vozim dalje. Možda to nekom deluje kao sitnica, ali je izuzetno bitno da se podešavanje farova uvek izvodi kako bi put bio dobro osvetljen i kako ne bi vozači iz suprotnog smera bili zaslepljeni svetlima.

Suzuki V-Strom 650
Foto: BJBikers

Da li Suzuki i V-Strom 650 drže korak sa konkurencijom?

Priroda posla mi je takva da sam imao prilike da vozim nove motocikle koji mogu da uđu u konkurenciju sa V-Stromom i mogu reći da se V-Strom 650 jako dobro drži u smislu voznih karakteristika i opravdava renome.

Međutim, ono gde ga konkurencija gazi je paket opreme na kojem je Suzuki štedeo. U prvom redu ne bi bilo na odmet da ima podešavanje prednje viljuške i bar da nešto od opreme dolazi u paketu standardne opreme, jer V-Strom 650 iz salona izlazi go kao pištolj.

Stefan je na svom motociklu ugradio već pomenuti viši vizir, zatim štitnike za ruke, kreš barove, aluminijumski štitnik kartera, grejače ručica, nosače kofera, maglenke i kofere. Kod konkurentskih proizvođača neke od ovih stavki dolaze kao paket standardne opreme.

Od dobrih stvari je to je Suzuki V-Strom 650 zaista dobar u svemu što nudi. Agregat je dobar i sasvim solidno povlači, s obzirom na radnu zapreminu i snagu, solidno je upravljiv, kočnice su dobre. Najveći adut mu je udobnost i položaj sedenja i sa njim se opušteno prelaze lepe distance za jedan dan. Ne treba ni spominjati činjenicu da pazi na novčanik, jer je štedljiv u potrošnji goriva. Suzuki V-Strom 650 možda nije fantastičan, ali dobro obavlja posao u svim segmentima vožnje, zato ni ne čudi što sa sa njim prelaze lepe kilometraže.

Ukoliko razmatrate da probate V-Strom 650, pazite se, može vas lako kupiti već na prvoj vožnji!

Još jednom zahvaljujem Stefanu što je imao poverenja da svoj lični motocikl ustupi na duži test u trenutku kada nam uvoznici nisu ponudili tu opciju.

Ukoliko imate iskustva sa V-Strom 650 motocikom, utiske možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.