May 26, 2020
Naslovna Garaža Tehnički pregled za motocikle - na šta obratiti pažnju?

Tehnički pregled za motocikle – na šta obratiti pažnju?

-

Tehnički pregled za motocikle u poslednje vreme postao je prava noćna mora za vlasnike motocikala. Iz tog razloga otišli smo do AMSS “Banat” da porazgovaramo sa čelnim ljudima i pokušamo da saznamo na šta treba obratiti pažnju i koji su najčešći razlozi zbog kojih motocikl ne prolazi tehnički pregled.

Pre svega valja spomenuti da su tehnički pregledi postali stroži i da zaposleni moraju da se pridržavaju strogih pravila. U suprotnom firma koja se bavi tehničkim pregledom rizikuje velike kazne, pa čak i da bude zatvorena. Svako vozilo na tehničkom pregledu slika se iz više uglova i ti podaci čuvaju se u posebnom folderu za svako vozilo, odnosno vezuju se za VIN broj motocikla.

Najvažnija novost u vezi sa tehničkim pregledom je to da svi motocikli na tehnički pregled moraju doći u izvornom stanju, to jest sa svim komponentama sa kojim su izašli iz fabrike. Nikakve prerade ili odstupanja nisu dozvoljena.

Na primer, ukoliko imate kofere na motociklu, njih je potrebno skinuti jer je to dodatna oprema. Isto važi i za dodatni vizir koji poseduju neki motocikli, ili dodatni farovi. Rečeno nam je da nosači kofera i nosači dodatnog vizira mogu ostati na motociklu. Svi ovi dodaci mogu da se ostave na motoru ukoliko postoje odgovarajući atesti i homologacije.

Tehnički pregled za motocikle
Kofere i dodatni vizir uklonite sa motocikle pre tehničkog

Takođe, osoblje na tehničkom pregledu poseduje specifikacije za sve modele motocikala i na osnovu tih podataka pregledaju se i upoređuju sa motociklima koji dolaze na tehnički. Na primer, ukoliko posedujete gume ili diskove koji nisu u fabrički propisanim dimenzijama nećete proći tehnički pregled. Sve to može da ostane na motociklu, ali treba da se dostavi dokumentacija o atestu i homologaciji.

Još jedna veoma bitna stvar na koju nam je skrenuta pažnja je to da svaki motocikl mora da ima blatobran koji ujedno služi kao nosač tablice. To jest, ukoliko je tako izašao iz fabrike, a većina jeste. Vlasnici motocikala često skinu ovaj deo sa motocikla i registarsku tablicu postavljaju na neko drugo mesto.

Tehnički pregled za motocikle
Obratite pažnju na nosač tablice

Ukoliko ste ugradili ksenon sijalice i osvetljenje, a vaš motocikl fabrički nije posedovao ovaj tip osvetljenja, moraćete vratiti svetlosnu grupu u prvobitno stanje. Kako nam je objašnjeno u AMSS, ksenon svetla su smeštena u specijalne uloške koji sprečavaju rasipanje i ne zaslepljuju vozači iz vozila koje dolazi u susret, te se iz tog razloga ne mogu ugraditi same sijalice.

Kad smo već kod svetlosne grupe, valja napomenuti da na vozilima koja su uvežena iz SAD, Engleske i Australije moraće da se prepravlja svetlosna grupa iz par razloga:

  • Prvi razlog je to što pri oborenim svetlima desna strana snopa zraka mora biti duža da osvetljava put uz bankinu, dok je na motociklima iz Engleske i Australije snop zraka usmeren ka levoj strani.
  • Drug razlog je boja pokazivača pravca koja se mora prepraviti na boju AMBER žuto.

Izduvni sistem, odnosno prigušivač u budućnosti moraće da bude identičan onom sa kojim je motocikl napustio fabriku. Ovo se za sad toleriše, ali će se od 2021. godine i ova stavka kontrolisati. Od 2021. godine, svi instrumenti i aprati na tehničkom pregledu biće umreženi sa državnim sistemom i sve će se beležiti tako da “gledanje kroz prste” više neće biti moguće. Od 2021. godine meriće se i buka motocikla, što se za sad još ne radi.

Čest propust zbog kojeg se ne prolazi tehnički je i nepostajanje osvetlenje registarske tablice. Ovo je bitna stvar koju svaki motocikl mora posedovati da bi prošao tehnički pregled!

Što se tiče periodične registracije motocikala, ona je moguća, ali se ne isplati iz razloga što taksa za registraciju ostaje ista bez obzira da li registrujete motocikl na godinu dana ili kraće. Jedina stavka koja je jeftinija je polisa osiguranja čiji iznos se smanjuje ukoliko registrujete motocikl na kraći vremenski period.

U pokušaju da shvatimo zašto su propisi postali ovoliko strogi rečeno nam je da su zakoni i propisi prepisani iz onih koji se primenjuju u EU.

Prilikom registracije motocikla obratite pažnju na stavke koje smo naveli u tekstu i verujemo da nećete imati probleme prilikom obavljanja tehničkog pregleda.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
17,692FanovaLajkuj
1,271PratilacaZaprati
101PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se