January 22, 2022
NaslovnaMoto GaražaTehnički pregled za motocikle - Pravila i uslovi za prolazak

Tehnički pregled za motocikle – Pravila i uslovi za prolazak

-

Nastavljamo da se bavimo pitanjem tehničkog pregleda za motocikle u pokušaju da saznamo koji su najčešći problemi zbog kojih motocikli ne prolaze tehnički pregled. U današnjem tekstu odgovore na naša pitanja daće gospodin Miroslav, vlasnik tehničkog pregleda.

Gospodine Miroslave, hvala Vam što ste nam izašli u susret da objasnimo vlasnicima motocikala šta ih očekuje na tehničkom pregledu. U samom zakonu ima dosta nelogičnosti zbog kojeg se vlasnici često dovode u zabunu.

Priznajem da je jedan od tih zakona i mene doveo do zabune. Reč je o merenju izduvnih gasova kod motocikala. Postoji pravilo koje se odnosi na motocikle sa katalizatorima i na motocikle bez katalizatora.

Da li možete malo detaljnije da nam objasnite više o merenju izduvnih gasova motocikala, tj. da li motocikli mogu da ne prođu tehnički pregled ukoliko emisija štetnih gasova nije prema propisima?

Prilikom vršenja tehničkog pregleda motocikala i mopeda merenje izduvnih gasova se ne vrši, niti je pravilnikom određen dozvoljeni nivo izduvnih gasova za tu kategoriju vozila.

Šta je sa onim vestima da se merenje izduvnih gasova pomera za 2 godine?

Merenje izduvnih gasova se ne pomera za 2 godine. Od 05.07.2021. merenje izduvnih gasova se vrši i utiče na ocenu tehničke ispravnosti vozila. Odložena je obaveza postojanja katalizatora na vozilu na period od 2 godine. Nakon isteka perioda od dve godine, katalizatore će morati da imaju samo ona vozila na kojima je taj uređaj bio fabrički ugrađen.

Sledeća stvar koja je možda i najčešće pitanje je u vezi sa dodatnom opremom sa kojom motocikli izlaze iz fabrike. Konkretno u ovom slučaju mislim na nosače kofera i na kofere. Da li vlasnici moraju da skidaju kofere i nosače pre tehničkog pregleda i kako zakon na to gleda?

Svi tehnički pregledi su dobili obaveštenje od strane MUP-a da nije potrebno skidati kofere.

Često se javlja problem i sa izduvnim sistemima koji su naknadno ugrađeni, a za koje postoji sertifikat. Na primer, ako nekog ugradi Akrapovič, Termignoni ili bilo koji drugi izduvni sistem (za koji poseduje sve papire) da li tako modifikovan motocikl prolazi tehnički pregled?

Ukoliko je uređaj homologovan motocikl će proći tehnički pregled.

Tehnički pregled za motocikle
Tehnički pregled za motocikle Foto: Ducati

Vlasnici starijih motocikala često u farove ugrađuju LED ili druge sijalice koje ne podležu fabričkim specifikacijama. Da li to može da predstavlja problem na tehničkom pregledu?

To predstavlja problem i takav motocikl ne može proći tehnički pregled.

Kako se tumači stavljanje sijalica druge boje od oni koje je fabrika ugradila? U ovom slučaju mislim na sijalice bele boje?

Nijansa kojom svetle sijalice nije od važnosti. Propisano je da na prednjoj strani vozila svetlost koju daju sijalice mora biti bele boje, nijansa nije bitna, čak je normalno i dozvoljeno da to bude ona plavičasta svetlost (smatra se belom). Sa druge strane LED i XENON svetla nisu dozvoljena, osim ukoliko nisu fabrički ugrađena na tom vozilu.

Konkretno, koji su najčešći problemi zbog kojeg motocikli ne ispunjavaju uslove za uspešan prolazak tehničkog pregleda?

Najčešće je to nedostatak uređaja koji su propisani za tu vrstu vozila.

Prerađivanje motocikala je popularno u celom svetu, pa i kod nas. Takvi motocikli se u inostranstvu uglavnom uspešno registruju. Da li kod nas ima šanse da prerađen motocikl zadovolji uslove propisane zakonom? Tj. šta su glavni uslovi koje takav motocikl mora da ispuni da bi ipak prošao na tehničkom pregledu?

Ukoliko je izvršena prepravka na motociklu, isti mora da poseduje uverenje o ispitivanju prepravljenog vozila. Nakon toga su uslovi propisani zakonom ispunjeni i takvo vozilo nesmetano može proći tehnički pregled.

Za kraj bih postavio pitanje koje se tiče mopeda, a prvenstveno mislim na vlasnike Tomos mopeda i motocikala. Da li je potrebno izvršiti neke prepravke da bi takav moped prošao tehnički ili je dovoljno da je moped potpuno tehnički ispravan i da je u fabričkom stanju?

Dovoljno je da je u fabričkom stanju i da prilikom merenja maksimalne brzine vozila ista ne prelazi 45km/h.

Gospodine Miroslave, hvala Vam na odvojenom vremenu i dragocenim odgovorima koji će sigurno značiti vlasnicima motocikala.

Ukoliko imate neku sugestiju ili želite iznesete svoje iskustvo sa tehničkog pregleda, predlažemo da posetite našu temu na forumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
140PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se