April 15, 2021
NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaTomos 175 - Nikada dovršen projekat iz Tomosa

Tomos 175 – Nikada dovršen projekat iz Tomosa

-

Mislim da nema ljubitelja motocikala na našim prostorima koji svoju karijeru nije započeo na nekom od Tomos mopeda ili motocikala. Najrasprostranjeniji modeli bili su APN4, APN6, razne verzije Automatika, zatim ATX, CTX, BT i naravno E90. Međutm sa E90 se završavala svaka dalja priča sa većim kategorijama motocikala. Nakon E90, motociklisti su uglavnom prelazili na MZ i Jawa motocikle koji su u svojoj ponudi imali modele od 125, 175 i 250 cm3. Zato je Tomos započeo razvoj jednog modela o kojem se malo zna, a to je Tomos 175 twin.

Zapravo, imao je ranije Tomos u svojoj ponudi i pravi veliki motocikl radne zapremine od 750 cm3, ali to nije bio Tomosov proizvod, već se radilo o saradnji sa čuvenim Nortonom, koji se u bivšoj Jugoslaviji prodavao pod Tomos patronatom. Tu priču ostavićemo za neki drugi put.

Uvidevši priliku da iskoristi monopol na tržištu, a i kako bi pokušao da se izvadi iz finansijskih problema u koje su upali, Tomos odlučuje da krene u razvoj motocikla od 175 cm3. Sve se to odvija krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Agregat je razvijan na bazi već postojećeg agregata koji je koristio Tomos E90. Zapravo, paralelno su spojena dva agregata od E90, uz prilagođavanje menjača. Manje – više identične radilice, klipnjače i cilindri samo su upakovani u novi blok agregata, sa već spomenutim, drugačijim i robusnijim menjačem. Napajanje gorivom vršeno je preko dva Dell ‘Orto karburatora prečnika 24 mm.

Tomos 175
Agregat koji je pokretao Tomos 175 Foto/Source: twowheelers.tripod.com/

Prema dostupnim tehničkim podacima, agregat je bio sposoban za istiskivanje 22 KS i postizanje brzine od 140 km/h. Međutim, tokom testova pojavili su se razni problemi sa stabilnošću motocikla pri brzinama većim od 100 km/h. Odnosno, na brzinama većim od 100 km/h pojavljivalo se “lelujanje” motocikla.

Za kočenje je bila zadužena disk kočnica, po uzoru na neke konkurentne motocikle. Liveni točkovi upotpunjavali su moderniji dizajn i jednostavnije konstrukcijsko rešenje. Na nekim fotografijama vide se i verzije sa doboš kočnicama, koje očigledno nisu bile dovoljne za zaustavljanje ovog motocikla.

Razni konstrukcijski problem javljali su se tokom testova. Kruže neproverene glasine da je tokom testa u Italiji poginuo jedan od test vozača i da je nakon toga projekat obustavljen.

Par godina se Tomos 175 Twin pojavljivao na raznim sajmovima motocikala i automobila. Na tabli natpisa pisalo je “stiže uskoro”, ali nažalost, Tomos 175 Twin nikad nije otišao dalje od razvojne faze.

Bile su u planu dve verzije, Tomos 175 Touring i 175 Sport.

Suočeni sa konstrukcijskim problemima i nepouzdanošću, kao i lošom finansijskom situacijom i nadiranjem jeftinijih i boljih konkurentskih motocikala, Tomos rešava da obustavi dalji razvoj, a Tomos 175 Twin odlazi u vitrinu iz koje nikad više nije izašao.

Ne zna se tačno koliko je testnih prototipova proizvedeno. Danas se može pronaći nekoliko retkih primeraka kod par kolekcionara koji su uspeli da sačuvaju i iz vela tajnosti izbave ovaj nesuđeni promašaj iz Tomos fabrike. Na video snimku iz priloga možete čuti kako Tomos 175 Twin radi. Vidi se da je imao potencijala, ali je Tomos očigledno u pogrešnom trenutku krenuo sa razvojem. Da je situacije bila malo drugačija, možda bi Tomos 175 i zaživeo, ali ostaje samo da se pitamo: “šta bi bilo, kad bi bilo”.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se