NaslovnaMoto GaražaTriumph Bonneville T120 Bad Ekins specijalno izdanje

Triumph Bonneville T120 Bad Ekins specijalno izdanje

-

Bad Ekins i Stiv MeKvin bili su dobri prijatelji. Ekins je bio profesionalnni trkač, a MekKvin fantastičan glumac. U njihovu čast Triumph je izbacio specijalno izdanje modela Bonneville T120.

Za MekKvina bi ceo svet svakako čuo pošto je bio fantastičan glumac koji je ujedno obožavao motocikle. Njega će život navesti da se upozna sa Bad Ekinsom koji je posedovao radionicu i predstavništvo za Triumph u SAD-u. Ekins je bio i fantastičan trkač koji je malo po malo u svet trkanja uveo i MekKvina, koji je morao da se takmiči pod lažnim imenom i prezimenom, kako producenti ne bi za to saznali.

Stiv MekKvin morao je da otputuje u Evropu kako bi snimio jedan film. U scenariju filma “The Great Escape” pisalo je da motociklom treba da se bukvalno preleti visoka bodljikava oprema. U ono vreme to je bilo teško izvesti motociklom, budući da su motocikli bili poprilično teški i slabašni. Ipak, MekKvin se setio svog prijatelja Ekinsa i predložio producentima da Ekins izvede tu scenu. Ekins je naravno, scenu izveo besprekorno, što ga je kasnije još više proslavilo.

Da ne davimo više oko prošlosti i ovih detalja. Budući da je Ekins celog života bio vezan za Triumph (Triumph je korišten i tokom snimanja filma), u Triumph su rešili da u 2020. godini ponude specijalnu verziju modela Bonneville T120 i T100.

Snažan dvocilindrični agregat

Triumph Bonneville T120 pokreće dvocilinrični vodeno hlađeni agregat radne zapremine 1.200 cm³ i četiri ventila po cilindru. Novina u odnosu na prethodnu generaciju T100, je to što je T120 dobio vodeno hlađenje. Zahvaljujući vodenom hlađenju emisija štetnih gasova smanjena je za 13%, jer je prethodna generacija agregata imala vazdušno hlađeni agregat. Hladnjak je pažljivo spakovan tako da se minimalno vidi kako ne bi narušavao izgled motocikla i agregata.

U Triumph-u su se trudili da agregat bude što pitomiji i da nudi što ravnomerniju isporuku snage na relativno niskom broju obrtaja. Zato su se odlučili za raspored paljenja od 270º.

Tako je dobijen agregat koji isporučuje maksimalnu snagu od 79 KS (59 kW) pri 6.550 O/min. Iako snaga ne deluje tako impozantno, ono što oduševljava je obrtni moment od čak 105 Nm na relativno niskih 3.100 O/min. Ovako velik obrtni moment u praksi bi trebalo da učini Bonneville T120 vrlo laganim i predvidivim u toku vožnje.

Triumph Bonneville T120
Triumph Bonneville T120 Foto: Triumph Press

Potrošnja iznosi samo 4,5 litre na 100 km, a uz servisne intervale predviđene na svaki 16.000 km, čini da Triumph upadne u grupu ekonomičnih motocikala.

Motocikl predviđen za opuštenu vožnju

Ovaj motocikl dizajniran je za prijatnu i opuštenu vožnju. U skladu sa tim projektovana je cevasta šasija od čelika. Šasija je dizajnirana tako da vozaču pruži opušten položaj sedenja kako se ne bi zamarao tokom vožnji.

Ipak, vodilo se računa i o voznim sposobnostima, pa se na Bonneville T120 nalazi solidno ogibljenje u vidu KYB prednje viljuške sa prečnikom štapova od 41 mm i hodom od 120 mm, dok sa pozadi nalaze dva KYB amortizera hoda 120 mm koja nude mogućnost podešavanja predopterećenja.

Budući da Triumph Bonnevill T120 ima popriličnu težinu koja bez svih tečnosti iznosi 224 kg, tu težinu potrebno je bezbedno zaustaviti. Tu na scenu stupaju Nissin kočione čeljusti sa dva klipa napred i dva diska prečnika 310 mm, dok se nazad nalazi jedan disk prečnika 255 mm i Nissin kočiona čeljust sa takođe dva klipa.

Triumph Bonneville T120
Triumph Bonneville T120 Foto: Triumph Press

Stidljivo opremljen elektronikom

Iako Triumph Bonneville T120 zaista izgleda kao da je proizveden krajem sedamdesetih godina prošlog veka, ipak se na ovom modelu nalaze i napredna elektronska pomagala.

Motocikl poseduje ride-by-wire sistem koji je otvorio mogućnost ugradnje kontrole proklizavanja. Konkretno, Bonneville T120 poseduje dva režima vožnje, ali je kontrolu proklizavanja moguće u potpunosti isključiti.

Od pomagala tu je sada neizostavni ABS, koji zaista uliva dodatno samopouzdanje, naročito kada se odmetnete u opuštenu vožnju.

Lično sam veliki ljubitelje analognih satova i to je još jedna od stvari koja mi se izuzetno dopada na ovom motociklu. U dva analogna sata spakovani su brzinomer i obrtomer, a u malim digitalnim ekranima koji se nalaze u središnjem donjem delu satova možete pročitati ostale podatke poput trenutno odabranog stepena prenosa, trenutne i prosečne potrošnje goriva, preostalog goriva u rezervoaru, režima vožnje, indikatora servisa i druge informacije.

Triumph Bonneville T120
Foto: Triumph Press

Od modernijih stvari tu je i LED svetlosna grupa, što u ovom slučaju podrazumeva i DRL svetla koja omogućavaju dobru vidljivost motocikla i tokom dana, kako biste bili uočljivi od strane drugih učesnika u saobraćaju.

Za istinske ljubitelje retro motocikala

Šta još reći o samom dizajnu, osim da je napravljen za istinske ljubitelje retro motocikala koji vole ogoljen izgled, pogled na cilindre koji upadaju u oči, jednostavne siluete motocikla i pogled preko analognih satova.

Triumph je oduvek umeo da napravi motocikle sa dušom, a verujemo i da Bonneville T120 u Bad Ekins specijanom izdanju poseduje dušu i da će usrećiti mnoge vlasnike.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.