NaslovnaMoto GaražaŽbičani ili liveni točkovi - Prednosti i mane

Žbičani ili liveni točkovi – Prednosti i mane

-

Jedna od čestih dilema kod motociklista je da li su bolji žbičani ili liveni točkovi i zašto neki motocikli imaju žbičane, a drugi livene točkove. Kako bi vam neke stvari u vezi vrstom točkova bile jasnije, rešili smo da u ovom tekstu objasnimo prednost i mane ovih točkova.

Točkovi si jedna od najstarijih komponenti koje bilo koje vozilo koristi i pretpostavlja se da je prvi točak nastao u doba neolita pre nekih 12.000 godina. Naravno, od tada su točkovi prešli dalek put razvoja, ali je princip ostao isti, bitno je da se okreće!

U današnje vreme nije bitno da se točak samo okreće, već mora da ispunjava i određene uslove. Tako je sa napredkom tehnologije i razvijanja motocikala napredovao i razvoj točkova. Prvi motocikli bili su opremljeni isključivo žbičanim točkovima, jer je u to vreme to bio najjednostavniji i najpristupačniji način proizvodnje točkova.

Kako je vreme odmicalo, negde sedamdesetih godina prošlog veka na motociklima su polako počeli da bivaju sve zastupljeniji točkovi liveni iz komada. Zašto su liveni točkovi počeli da preuzimaju primat u odnosu na žbičane opisaćemo u daljem tekstu.

Prednosti i mane žbičanog točka

Svaki od ova dva tipa točka ima svoje prednosti i mane. Budući da je žbičani točak stariji, počećemo od njega.

Žbičani točkovi su obavezni za sve enduro, dual sport ili kros motocikle. Takvo pravilo donešeno je iz razloga što žbičani točkovi veoma dobro podnose neravne terene, kamenje i slično. Budući da je felna žbicama povezana za glavčinu, upravo su žbice te koje ublažavaju udarac i time sprečavaju da felna pukne ili da se ulubi. Iako nije retko da se i ove felne oštete ili žbice popuste pa čak i puknu.

Žbičani ili liveni točkovi
Žbičani točkovi ulavnom se koriste na off road motociklima, Žbičani ili liveni točkovi Foto: Mitterbauer H, KTM Press

Upravo u oštećenjima leži još jedna od prednosti žbičanih felni. Ukoliko se felna ošteti ili se žbice popuste, celokupan točak je moguće ponovo reparirati po razumnoj ceni.

Mana žbičanog točka ogleda se u tome što gume koje se montiraju na ove točkove u većini slučajeva nisu tubeless, već standardne spoljašnje sa unutrašnjom gumom. Mada u malom broju slučajeva postoje i žbičane tubeless felne, ali su one mnogo skuplje pa je njihova primena na serijskim motociklima retka.

Još jedna od mani žbičanih felni je ta što ne trpe gume širokog prečnika kao ni veliku snagu motocikla jer će žbice mnogo ranije pući ili se popustiti. Kao još jedna mana može se navesti i to što u toku proizvodnje žbičani točak zahteva da čovek učestvuje u proizvodnji, dok se kod livenih točkova sve odvija robotizovanu što pojeftinjuje proizvodnju, a samim tim i cenu livenog točka.

Prednosti i mane livenog točka

Da pređemo na livene točkove. Za razliku od niza komponenti od kojih se sastoji žbičani točak, kod livenog je situacija totalno drugačija. Liveni točkovi prave se, odnosno liju iz komada. Materijali koji se koriste pri livenju točkova obično su razne legure aluminijuma, ali za potrebe trka mogu se naći i veoma lagani karbonski ili magnezijumski točkovi.

Liveni točkovi daleko su krući od žbičanih što recimo igra bitnu ulogu u vožnji na asfaltu sa niskoprofilnim gumama. Liveni točkovi pružaju bolji povratni osećaj u vožnji, a mogu da ponesu i široke profile guma kao i da podnesu motocikle velike snage.

Žbičani točkovi namenjeni su za upotrebu na asfaltu, Žbičani ili liveni točkovi Foto: KTM Press

Prednost livenih točkova ogleda se i u samoj proizvodnji i ceni same felne. Niža cena i jednostavnost u izradi dolazi iz jednostavne proizvodnje u kojoj se skoro sve obavlja mehaničkim putem. U prednosti možemo ubrojati i mogućnost montiranja tubeless guma.

Mane livenih točkova ugledaju se u tome što ne podnose udarce. Ako dođe do udarca, krivljenja felne ili pucanja, felna se mora zameniti, što često nije jeftino. Postoje majstori koji tvrde da mogu da “ispeglaju” felnu, ali to svakako nije preporuka jer prilikom svakog krivljenja livene felne dolazi do mikroskopskih pukotina koje nisu vidljive golim okom. Ako uzmete u obzir da je felna sa gumom prilično teška, i ako pri tome dodate veliku brzinu okretanja, lako možete zaključiti da nije bezbedno voziti sa bilo kojom felnom koja je čak i minimalno oštećena.

Sve zavisi od namene motocikla

Na kraju krajeva, izbor tipa felne koje će biti upotrebljena zavisi od proizvođača kao i namene motocikala. Ukoliko je motocikl namenjen za off roda, onda motocikl iz fabrike mora izaći sa žbičanim točkovima, dok ako je motocikl namenjen za asfalt, biće uglavnom ugrađene livene felne. Ovo uglavnom kažemo iz razloga što danas nisu retki ni retro motocikli na koje su montirane žbičane felne čisto iz estetskih razloga.

Za kraj, samo da dodamo da je bitno da redovno održavate felne, bilo da su livene ili žbičane. Kod livenih felni dovoljno je da ih redovno prebrišete i pregledate na pojavu eventualnih oštećenja, kao i da održavate propisan pritisak u gumama.

Priprema motocikla za početak sezone
Žbičani ili liveni točkovi Foto: shutterstock

Što se žbičanih felni tiče, sa vremena na vreme treba proveriti da li su se žbice popustile i da li je točak u balansu. Ukoliko primetiti da je točak i najmanje van centra ili da je neka žbica popuštena, odvezite motocikl kod majstora koji reparira točkove kako bi sanirao problem.

Vodite računa o točkovima vašeg motocikla, jer je uajedno sa gumama to jedina stvar koja vas povezuje sa podlogom.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.