NaslovnaMoto GaražaTriumph Thruxton RS - Moderni kafe rejser

Triumph Thruxton RS – Moderni kafe rejser

-

Kafe rejseri polako ponovo postaju sve popularniji. Jedan od možda najstarijih proizvođača kafe rejsera svakako je i Triumph, koji je za 2020. godinu izbacio novi Thruxton RS. Za ovu godinu Thruxton RS dolazi sa nizom poboljšanja i znatno većom snagom.

Verovali ili ne, od kako se ponovo pojavio na tržištu 2004. godine, Thruxton je najprodavaniji Triumph -ov motocikl sa prodatih 16.000 primeraka. Nekako je Triumph među prvim proizvođačima koji je ponovo serijski počeo da proizvodi kafe rejsere. Zbog velike popularnosti ovog modela Triumph-u ne pada na pamet da prekida proizvodnju ovog modela, te nam za ovu godinu stiže Thruxton RS koji je prilično sportski nastrojen.

Znatno snažniji agregat

U odnosu na prethodnu generaciju koja je nosila oznaku Thruxton R, novi Thruxton RS ima za čak 8 KS snažniji agregat, a što je još bitnije agregat ispunjava Euro5 emisioni standard.

Triumph Thruxton RS
Triumph Thruxton RS Foto: Triumph Press

Agregat je i dalje redni dvocilindrični vodeno hlađeni sa radnom zapreminom od 1.200 cm³ i četiri ventila po cilindru. Budući da se radna zapremina nije povećavala, a uz to agregat ispunjava Euro5 emisioni standard, valja opisati na koji način su u Triumph-u došli do povećanja snage.

Unutar samog agregata izvršene su velike promene. Klipovi su sasvim drugačiji i napravljeni su da izdrže jaču kompresiju. Kanali su redizajnirani, a i bregovi bregaste osovine drugačijeg su profila.

Osim ovih izmenama, radilica, kvačilo, alternator, olakšani su što je donelo znatno bolji odziv na gas. Tačnije, u Triumph-u tvrde da su unutrašnje komponente agregata lakše za čak 20%. To bi u praksi trebalo da donese bolje ubrzanje.

Prema deklarisanim podacima, Triumph Thruxton RS ima znatno povoljniji obrtni moment na nižim obrtajima. Maksimaln snaga iznosi 103 KS (77 kW) pri 7.500 O/min, dok maksimalni obrtni moment od 112 Nm isporučuje pri 4.250 O/min. U odnosu na prethodnu generaciju Thruxton RS maksimlani obrtni moment isporučuje za 700 O/min manje u odnosu na prethodnu generaciju, što nije mala razlika. Kad smo već kod broja obrtaja, ovogodišnja verzija Thruxtona RS ima 500 O/min više od prethodnika.

Da bi imao bolji odziv na gas, bili su potrebni i drugačiji auspusi. Redni dvocilindrični agregat ostavio je prostora dizajnerima da naprave po jedan auspuh za svaki cilindar, a svaki od auspuha sa izduvnom granom pruža se i prati siluetu motocikla.

“Mršaviji” Thruxton RS

Nisu samo unutrašnje komponente doživele redizajniranje i skidanje težine. Kompletan motocikl lakši je za šest kilograma. Tako suva težina Thruxtona RS iznosi 197 kg, ako toj težini dodamo rezervoar u koji staje 14,5 litara goriva i ostale tečnosti, dolazimo od težine od oko 220 kg, što i nije puno za ovaj motocikl. Uštede u težini napravljene su zahvaljujući lakšem akumulatoru, ali i moćnim četvoroklipnim Brembo M50 radijalno postavljenim monoblok kočnicama. Pored M50 kočionih čeljusti, napred se nalaze dva diska prečnika 310 mm, dok je pozadi jedan disk prečnika 220 mm, sa Nissin dvoklipnim kočionim čeljustima. ABS se podrazumeva i što se kočenja tiče Thruxton RS je zaista opremljen.

Da bi kafe rejser mogao da nosi taj naziv, prvo mora da se ispune određeni uslovi poput položaja sedenja, položaj upravljača i još nekih sitnica. Triumph je sve to lepo upakovao zahvaljujući šasiji od čeličnih cevi. Šasija se napred oslanja na potpunu podesivu Showa obrnutu BFF (Big Piston Front Fork) viljušku sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 120 mm. Pozadi se nalaze dva podesiva Ohlins amortizera.

Za potpuni kafe rejser užitak Triumph je montirao Metzeler Racetec RR super lepljive gume u dimenzijama 120/70 ZR17 napred i 160/60 ZR17 pozadi. Prema ocenama, ove gume su i više nego dobre i trebalo bi da zaista doprinesu performansama Thruxton-a RS.

Triumph Thruxton RS
Triumph Thruxton RS Foto: Triumph Press

Kafe resjer sa moderno elektronikom

Iako izgledom zaista podseća na stare kafe resjere, Thruxton ipak može da se pohvali modernim elektronskim pomagalima poput odabiru tri režima vožnje (sport, putni i kišni), kontroli proklizavanja koja može da se isključi.

Nabrojana elektronska pomagala nalaze se na ovom motociklu zahvaljujući novoj verziji ride-by-wire sistema.

Ono bez čega retro motocikl ne može da nosi naziv “retro” su analogni satovi. Moramo priznati da je Triumph u analogne satove veoma vešto uklopio i dva mala digitalna ekrana na kojima možete očitati informacije poput odabranog stepena prenosa, podešavanja režima vožnje, preostale autonomije, količine goriva u rezervoaru, odometra, trenutne potrošnje goriva, prosečne potrošnje goriva, sata, prikaza servisnog intervala. Dakle sve što vam je potrebno, a informacije menjate preko dugmadi na upravljaču.

Moderna rešenja dolaze i u vidu LED svetlosne grupe sa takozvanim “daytime” svetlima koja omogućavaju da motocikl bude uočljiviji i u dnevnim uslovima.

Na slikama ste verovatno zapazili da je prikazan Thruxton RS sa i bez prednje maske. To je iz razloga što Triumph nudi mogućnost da Thruxton RS prilagodite prema vašem ukusu. Triumph na raspolaganje kupcu stavlja čak 80 raznih dodataka za ovaj model, tako da svaki kupac može da kreira izgled koji mu se najviše sviđa.

Triumph je sa ovom najnovijom verzijom Thruxtona RS pokazao da ne planira da zapostavlja ovaj segment motocikala. Realno, veliki broj zaljubljenika u dvotočkaše je bar u jednom periodu života poželeo da poseduje neki od kafe rejsera. Cena Triumph -a Thruxton RS kreće se oko 13.000 eura za tržište Evrope.

Uživajte u galeriji sa slikama :


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.