NaslovnaMoto SportDomaći SportTrkama na NAVAK-u završen šampionat Srbije

Trkama na NAVAK-u završen šampionat Srbije

-

Proteklog vikenda na stazi NAVAK održane su poslednje trke za šampionat Srbije. Ujedno su trke bodovane i za BMU šampionat, šampionat Rumunije i šampionat Severne Makedonije, te je pored naših takmičara bio prisutan i veliki broj stranih timova iz Makedonije, Bugarske i Turske.

Trkački vikend započet je u subotu po vlažnoj stazi. Kiša nije imala milosti prema takmičara te je padala celog dana. Srećom u nedelju je vreme bilo lepše i vozači su mogli da daju sve od sebe.

Budući da su kolege iz Moto saveza Srbije detaljno opisale ceo događaj, prenosimo u celosti njihov izveštaj:

Pred sam početak prve trke dana krenuo je pljusak koji je doslovno trajao do kraja trkačkog dana. Među najmlađima, u klasi 300 SSP najbolje se snašao trinaestogodišnji takmičar iz Grčke Konstantinos Mavropoulos, vlasnik rekorda staze u klasi 300 SSP iz maja. Za njim su kroz cilj prošli Mert Konuk i Salih Yigit Teker, obojica iz Turske. Među našim takmičarima, u kišnim uslovima se najbolje snašao Darko Prokin iz ekipe Garage Team, koji je zauzeo četvrto mesto u ukupnom poretku.

šampionat Srbije
Vožena poslednja runda za šampionat Srbije Foto: Marius Dinca

Druga trka dana bila je prava poslastica za gledaoce. Rumunski dvojac – Ionel Pascota i Denis Brasescu Muresan pružili su nam vrhunsku trku, kao da kiša nije ni padala. Nakon niza obilaženja, prvi kroz cilj prošao je Pascota, ispred Brasescua i grčkog takmičara Alexandrosa Papageorgiona koji je kroz cilj prošao kao trećeplairani. Mojsilović Nenad pružio je odličnu partiju i kao najbolje plasirani takmičar iz Srbije prošao je kroz cilj kao četvrtoplasirani.

Najbrži, ali nažalost ne i najbrojniji, izažli su na stazu treći, a dominaciju je pokazao David Božič iz moto kluba Spark, ispred Miloša Mijailovića i bugarskog takmičara Hristiana Hristova Lubomirova.

Makedonski takmičar Hristijan Buzalkovski zabeležio je još jednu pobedu na Navaku, ovog puta u kišnim uslovima, nadmašivši Petrov Nikolaya iz Bugarske i srpskog takmičara Miloša Popovića iz kluba Braća zauvek.

Trkački dan RR discipline zatvorili su takmičari klase 1000 Formula među kojima je Sinisho Kochovski iz Severne Makedonije ovog puta bio najbrži, nadmašivši Tsvetelina Pencheva iz Bugarske i Aleksandra Ivkovića iz Motoland racing tima.

šampionat Srbije
Šampionat Srbije, BMU, Severne Makedonije i Rumunije Foto: Marius Dinca

Dan su zatvorili takmičari moto klasik kategorije, kojih je na iznenađenje svih prisutnih ovog puta bilo znazno više nego obično, a učešće su uzeli takmičari iz Srbije, Hrvatske, Rumunije i Severne Makedonije. Spojeni na osnovu prosečnih vremena po krugu, takmičari više klasa spojeni su u dve divizije, te smo starovremenske motocikle mogli da gledamo u dve trke.

U Diviziji 1, u klasi MK125 Zoran Fabijanović nadmašio je Borka Vranića. U klasi MK50 na startu se našlo čak sedam takmičara, a najbrži među njima bio je Stanko Markotić, ispred Srđana Ostojića i Karolja Kenjereša. U ovoj diviziji vozili su i takmičari klase Old Time, među kojim je bio najbrži Dalibor Teodorović, ispred Milana Novakovića i Damjana Ralića.

Diviziju 2 činilo je četiri klase, a na startu se našlo čak 23 motocikla. Najbrža klasa Open Specijal bila je ujedno i najbrojnija, a makedonski takmičar Sašo Nikolov odneo je pobedu ispred Dalibora Teodorovića i rumunskog takmičara Doana Florin Viorela. U klasi GP50 našlo se šest motora na startu, a najbrži je bio Stanko Markotić, ispred Karolja Kenjereša i Miroslava Čavrgova. U klasi MK250 Goran Dobrić nadmašio je Borisa Stojčevskog i Iosifa Caradiova, dok je Dragan Prokin bio najbrži u MK750, ispred Damjana Ralića i Milana Novakovića.

Drugi dan vožen je u totalno drugačijim uslovima, sunčano vreme i vetar učinili su da se staza prosuši pre prvih treninga, te su sve vožnje vožene u suvim uslovima.

Među najmlađima, u klasi 300 SSP gledali smo odličnu borbu za prvo mesto između Mavropoulusa i Pascote u kojoj je Pascota izvukao deblji kraj i trku je završio padom tri kruga pored staze, ali je rekord u klasi 300 SSP koji je takmičar iz Grčke postavio u maju (1:28,447) ovog puta oborio Patrick Pascota – 1:27,789. Drugi kroz cilj prošao je turski dvojac, Mert i Salih. Darko Prokin zabeležio je još jedno četvrto mesto.

U klasi 600 SSP Strahinja Kovačević odneo je ubedljivu pobedu i na najbolji mogući način je obeležio osvajanje titule. Daleko iz njegovih leđa vođena je borba za drugo mesto u kojoj je kao pobednik izašao Brasescu iz Rumunije, ispred Papageorgiona i Pascote.

Božič je zabeležio još jednu pobedu u klasi 1000 STK, a i iza njegovih leđa vodila se borba za drugo mesto između preostalih takmičara, a kroz cilj kao drugoplasirani prošao je Goran Stojanović iz AMK Zlatibor ispred trećeplasiranog bugarskog takmičara Hristiana Hristova Lubomirova.

Još jednu pobedu zabeležio je makedonac Hristijan Buzalkovski u klasi Formula 600, ispred Bugarina Angela Trakova i Turčina Muamera Karakaya, dok je Miloš Popović osvajanje titule proslavio četvrtim mestom u trci.

Šampionat Srbije, BMU, Severne Makedonije i Rumunije Foto: Marius Dinca

Aleksandar Ivković ovog puta bio je najbrži u klasi 1000 Formula, direktno nadmašivši svog najvećeg konkurenta u BMU Sinishu Kochovskog iz Severne Makedonije, dok je takmičar iz Bosne i Hercegovine, Goran Šalabalija kroz cilj prošao kao trećeplasirani.

Među takmičarima na starovremenskim motociklima, scenario je bio gotovo isti kao i prvog dana, samo su vremenske prilike ovog puta bile naklonjenije trkanju u suvim vremenskim uslovima. Zoran Fabijanović zabeležio je pobedu u klasi MK125, najbrži u klasi MK50 bio je Stanko Markotić, a u klasi Old Time Dalibor Teodorović.

U diviziji 2, najbrži u trci i ujedno u klasi Open Specijal bio je Dalibor Teodorović, u klasi MK750 Dragan Prokin, pobeda u klasi MK250 pripala je Borisu Stojčevskom, a u klasi GP50 Stanku Markotiću.

Rezultate kompletnog trkačkog vikenda takođe možete pronaći na sajtu Moto saveza Srbije. Rezultate RR trka možete videti ovde, a rezultate Moto klasik šampionata ovde.

Ukoliko ste prisustvovali trkama i želite da ostavite svoju utisak, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.