NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakPredstavljen agregat koji će Honda ugraditi u Hornet i Transalp

Predstavljen agregat koji će Honda ugraditi u Hornet i Transalp

-

Uveliko se priča o tome kako Honda priprema nove Hornet i Transalp modele koji bi trebalo da budu predstavljeni već na jesen. U prilog tome da se ne radi o pukim glasinama govori i činjenica da je Honda predstavila agregat koji će pokretati nove Hornet i Transalp modele.

Kao što možete da zaključite iz samog naslova i kratkog uvoda u prethodnom pasusu, Hornet i Transalp će pokretati identičan agregat, razvijan specijalno za Hornet model, a prema svemu sudeći poslužiće i za Transalp.

Dvocilindraši udaraju snažno

Poput većine motocikala srednje radne zapremine i Honda se odlučila da krene stopama ostalih i razvije nov dvocilindrični agregat. Radna zapremina agregata iznosi 755 cm3 i prema prvim podacima isporučivaće 90 KS (67,5 kW) na 9.500 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 75 Nm na 7.250 O/Min.

Zanimljivo je da će se razvod ventila biti preko unicam sistema, koji koristi jednu bregastu za usisne ventile, a ta ista bregasta preko klackalica zadužena je za izduvne ventile. Honda je taj sistem već davno ugradila na CRF450 modelima, a sada primenu pronalazi i na motociklima malo veće radne zapremine.

Unicam sistem je nešto između SOHC (razvod sa jednom bregastom) i DOHC (razvod sa dve bregaste). Ne dozvoljava visok broj obrtaja poput DOHC sistema jer na visokim obrtajima postoji malo “kašnjenje” pri dodiru između bregaste i klakcalice, kao i između klackalice i ventila. Prednost unicam sistema je ta što omogućava veći broj obrtaja u odnosu na SOHC sistem i daje mirniji rad agregata.

Honda Hornet Transalp
Agregat koji je Honda ugrađivati u Transalp i Hornet Foto: 2022 Honda Motor Europe Ltd.

U teoriji, agregati sa unicam sistemom razvoda nisu predviđeni da vrte više od 10.000 O/Min, što dokazuju i podaci da će agregat koji je Honda namenila Transalp i Hornet svoju maksimalnu snagu isporučivati na 9.500 O/Min.

Na razvoju agregata radio je Fujuki Horosava, čovek koji je bio u timu za razvoj nove CBR1000RR-R. Povodom razvoja novog agregat, Horosava je izjavio:

“Hornet je oduvek bio veoma specijalan motocikl za Hondu. Uzbudljiv, odličnih performansi i uvek je bio prepoznatljiv po dobroj upravljivosti.

Pre započinjanja ovog projekta, dugo smo razmišljali i tome kakve performanse želimo da pružimo vozaču. Znali smo da je bitno da zadržimo klasičnu snagu koju Hornet isporučuje na visokim obrtajima i u isto vreme kao Hornet nove generacije, želeli smo da agregat ima snažan obrtni moment od niskih obrtaja do srednjih obrtaja. Naš cilj bio je da dobijemo najlakši i najupravljiviji motocikl, kako bismo svaku vožnju – čak i u gradu – učinili što zadovoljavajućom.

Da bismo dobili takav tip performansi i upravljivosti, znali smo da moramo da razvijemo novi agregat sa kratkim hodom klipa i rasporedom paljenja na radilici od 270 stepeni. Na taj način se dobija snaga na visokim obrtajima i sportski osećaj obrtnog momenta na niskim obrtajima, što je idealno za vožnju u urbanim sredinama i za snažna ubrzanja na izlazima iz krivina na otvorenim putevima.”

Sad ostaje sam da sačekamo zvaničnu prezentaciju kompletnih motocikala i da dočekamo sledeću godinu i prve testne vožnje.

Za komentare i diskusiju o novoj gami Hondinih motocikala, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.