NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeCFMOTO 800MT Touring – Opremljen i naoštren za duga putovanja

CFMOTO 800MT Touring – Opremljen i naoštren za duga putovanja

-

Posle testa CFMOTO 800MT Sport modela sa slabijim paketom opreme, početkom septembra imali smo prilike da testiramo i potpuno opremljen 800MT Touring. U toku testa sam prešao oko 2.000 km u sedlu, od kojih je u jednom danu do oko 500 km. Prilično dobro sam se upoznao sa 800MT serijom generalno, a sa 800MT Touring modelom je bilo za još nijansu udobnije voziti se.

Septembar kao septembar, promenljiv. Od visokih temperatura koje su prelazile i 30° celzijusa, do jakih pljuskova i kiše. Gotovo da je sve uspelo da me snađe, što mi je u jednu ruku bilo drago, jer sam ima priliku da vidim kako se motocikl ponaša i po kiši i da li sva ona dodatna oprema ima smisla.

Prvog dana testa mi je dobro došao putni motocikl sa koferima, da privatno obavim nešto. Taj privatni izlet završio se sa pređenih 500 km za nešto manje od šest časova, što je bila i dobra prilika da se ponovo ispita udobnost.

Pre nego što dođem do udobnosti, samo na kratko ću se osvrnuti na tehničke specifikacije agregata. Neću se puno zadržavati na tehničkim detaljima jer je to sve detaljno obrađeno prilikom testa modela 800MT Sport (utiske sa testa možete pročitati ovde). U suštini su 800MT Sport i 800MT Touring napravljeni na istoj bazi, sa tim što je 800MT Touring znatno bogatiji opremom.

Agregat

CFMOTO 800MT Touring koristi redni dvocilindrični agregat radne zapremine 799 cm3. Sa snagom od 95 KS na 9.000 O/Min i obrtnim momentom od 77 Nm na 6.750 O/Min svaka vožnja i put ne predstavljaju problem. Bilo da ga vozite na auto putu pri brzini od 130 km/h ili vozite regionalnim putevima, snage uvek ima. Čak i ukoliko pretiče u šestom stepenu prenosa sa natovarenim koferima. Od 5.500 O/Min agregat prosto nosi, a ako je potrebno, sa jednim stepenom prenosom niže, preticanja se obavljaju brzo.

Kad smo kod spuštanja stepena prenosa više ili niže, 800MT Touring dolazi sa kvikšifterom koji funkcioniše naviše i naniže. Kvikšifter je dobro podešen. Naniže ili naviše, potrebno je samo odlučno i kratko izvršiti pritisak na polugu menjača i prenos stepena je izvršen. Kod promene stepena prenosa naniže, dodatnoj uglađenosti doprinosi i to što je ugrađeno proklizavajuće kvačilo.

Za promenu stepena prenosa naviše sam znao da će CFMOTO posao odraditi kako treba, ali me interesovalo kako su umapirali promenu stepena naniže. Ispostavilo se da je i to odrađeno kako treba. Samo se potpuno zatvori ručica gasa, stisne se poluga menjača naniže i ECU automatski doda 7-10% među gasa i promena stepena prenosa se izvrši uglađeno, bez ikakvog trzaja.

Kad već spominjem ECU i mape, prilikom preuzimanja motocikla iz firme Guevara (uvoznika za CFMOTO) su mi poručili da će uskoro svi 800MT modeli (sport i touring) dobiti novu mapu rada agregata. Ukoliko ste čitali test 800MT Sport modela mogli ste zapaziti da sam napisao da na 5.500 O/Min agregat ima malu „knedlu“. Upravo zbog te „knedle“ je izrađena nova mapa koja će učiniti isporuku snage linearnijom.

Maksimalna brzina postignuta sa 800MT Touring modelom iznosila je 195 km/h. Moram napomenuti da je agregat možda sposoban i za veću maksimalnu brzinu do oko 200 km/h, ali je ponestalo puta za testiranje maksimalne brzine i budući da sam želeo da ceo test bude što verodostojniji, nisam želeo da skidam kofere pri testu maksimalne brzine. Na kraju je na 190 km/h počeo je blagi „wobling“. Tu je do izražaja došao amortizer upravljača, još jedna stavka koja je deo standardne opreme na 800MT Touring modelu i koja svoj posao obavlja odlično. Lelujanje na brzini od 195 km/h bilo je lagano i moglo se lako kontrolisati, tako da nije bilo neprijatnih iznenađenja.

U zavisnosti od stila vožnje, potrošnja se tokom testa kretala između 5,5 i 6,5 litara na 100 km.

Udoban i komforan

CFMOTO 800MT Touring je gabaritan motocikl. Prednji kraj je dosta širok i vozaču pruža zaštitu za kolena. Vetrobran je podesiv po visini i dobro štiti od vetra, čak i ukoliko ste nešto viši vozač. Štitnici ruku takođe dobro obavljaju posao, naročito u kišnim uslovima koji su me često pratili na putu.

Dosta su mi značili grejači ručica koji su na par nemilosrdnih kiša uspevali da mi održe ruke toplim i delimično suvim. Grejači sedišta suvozača su takođe obavili svoj posao na nižim temperaturama. Iako do sada nisam predavao neki bitniji značaj ovom delu dodatne opreme, u kišovitim i hladnim vremenskim uslovima mi je bilo drago što ih imam.

Sedišta je široko i udobno. Položaj nogu ne zamara, kao ni položaj ruku, tako da bez problema možete odraditi više časova vožnje bez ikakve pauze.

J.Juan kočioni sistem radi perfektno i još jednom moram da pohvalim Maxis gume koje su me prijatno iznenadile u kišnim uslovima.

Prednja viljuška i zadnji amortizer su potpuno podesivi. Što se prednje viljuške tiče, fabrička podešavanja su dobro pogođena, dok je za zadnji amortizer bilo potrebno malo dodati predopterećenja, makar za moju težinu. Bez podešavanja je zadnji kraj bio malo mekši i vukao je balans ka nazad. Par klikova i malo podešavanja rešavaju problem.

Aluminijumski koferi i nosači kofera takođe spadaju u deo opreme za koji je potrebno doplatiti. Tri aluminijumska kofera urađena su kvalitetno. Ni tokom jake kiše nisu propustili niti kap vode, što mi je naročito bilo bitno zbog osetljive opreme koju nosim tokom gotovo svake vožnje. Da bih testirao vodonepropusnost kofera, u perionici sam usmerio mlaz vode ka spoju zatvaranja kofera i izdržao je test.

Od praktičnih stvari koje 800MT Touring poseduje izdvojio bih centralni štender koji bi prema mom mišljenju svaki touring i adventure motocikl trebalo da poseduje, ako ni zbog čega drugog, onda zbog podmazivanja lanca. Budući da je namena touring motocikla prelaženje velikih distanci, to znači da na svakih 500 – 800 km treba podmazivati lanac, što je prilično nezgodno bez centralnog štendera. Mislim da sam tokom testa najmanje 2 puta podmazivao lanac zbog silne kiše koja me je dobro zalivala.

Moderna instrument tabla i odlična LED svetla

Kompletna svetlosna grupa odrađena je u LED tehnologiji. U standardnoj opremi dolaze i maglenke koje dodatno osvetljavaju put i što je bitno, postavljene su tako da ne zaslepljuju vozače koji dolaze iz suprotnog smera.

Kratko i dugo svetlo su takođe odlični. Jedinu zamerku imam zbog položaja podesivača za svetla. Kada je potrebno prilagoditi visinu svetlosnog snopa, potrebno je imati elastične zglobove kako bi se ruka zavukla ispod instrument table i podesila svetlosni snop.

Na instrument tabli imate bukvalno sve informacije i mogućnosti podešavanja. Postoje dva režima vožnje, kišni (Rain) i sport, moguće je povezivanje telefona sa instrument tablom radi puštanja muzike ili obavljanja poziva, kao i upozorenje na poruke, praćenje pritiska u gumama, itd. Takođe postoji mogućnost povezivanja navigacije. Zatim se u meniju nalaze ostala podešavanja poput uključivanja grejača sedišta i grejača ručki, poništavanje pređenog puta, itd.

Sa leve strane upravljača nalaze se kontrole za podešavanje tempomata, koji je danas postao neizostavna stvar na dosta motocikala.

Maksimalna oprema po pristupačnoj ceni

Kada se sve uzme u obzir, nakon pređenih skoro 2.000 km na 800MT Touring i oko 1.500 km sa 800MT Sport verzijom, mogu slobodno reći da je CFMOTO odradio više nego dobar posao sa ovim modelima.

CFMOTO daje 5 godina garancije ili pređenih 75.000 km na agregat. Mislim da se za 10.990 eura isplati uzeti 800MT Touring verziju koja kao što vidite ima bogat paket opreme. Mislim da trenutno na tržištu ne postoji nijedan putni motocikl koji u tom cenovnom rangu nudi toliko opreme.

Da, tačno je da CFMOTO 800MT serija još treba da se dokazuje po pitanju pređene kilometraže, ali takođe mislim da im se bez problema treba dati šansa. Teško da nekog neće kupiti već posle jedne duže vožnje od par stotina kilometara.

Par servisnih informacija:

Cena za CFMOTO 800MT Touring iznosi 10.990 eura.
Garancija je na 5 godina ili na 75.000 pređenih km (zavisi šta se prvo od ta dva dostigne)
Servisni intervali su na 15.000 km (osim prvog servisa na 1.000 km) i cena za servis iznosi oko 120 eura.

Za sve informacije vezane za CFMOTO 800MT Sport možete se interesovati u firmi Guevara koja se nalazi na adresi Ozrenska 68, 11000 Beograd ili možete posetiti njihov sajt klikom ovde.

Za utiske i komentare povodom CFMOTO 800MT Sport i Touring modela, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.