NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeTRW track sinter pločice – Iskustvo iz upotrebe sa staze

TRW track sinter pločice – Iskustvo iz upotrebe sa staze

-

Poznato vam je da osim testova novih motocikala, takođe koristimo priliku da na našim privatnim motociklima testiramo i razne potrošne delove. Tokom prošle sezone vožnje na stazi na Suzuki SV650S montirali smo TRW track sinter pločice, koje nisu preskupe, a hteli smo da vidimo kakav je odnos cene i kvaliteta.

Suzuki SV650S koji koristimo za vožnju na stazi doživeo je razna unapređenja. Budući da fabrički SV650S prve generacije (a i druge) imaju ne baš efikasan kočioni sistem za potrebe vožnje na stazi morali smo unaprediti kočnice.

Kompletno nov kočioni sistem

Serijski SV650S poseduje dva diska i dve dvoklipne kočione čeljusti. Takav kočioni sistem relativno je efikasan za vožnju na ulicu, ali plivajuće čeljusti i samo dva klipa po kočionoj čeljusti nisu dovoljna za vožnju na stazi. Doduše, dovoljni su, ali pošto čeljusti imaju kočione klipove sa samo jedne strane čeljusti, doziranje kočnica i povratni osećaj nisu najbolji.

Zato su za potrebe vožnje na stazi na SV650S ugrađene snažnije kočione čeljusti. Za ovu priliku odabrane su četvoroklipne Tokico kočione čeljusti sa Suzuki GSX-R 750 K2 modela. Pomenute čeljusti ne mogu da se montiraju – „šraf na šraf“ već smo za tu priliku izradili adaptere.

Naravno, prvo su čeljusti potpuno reparirane i sređene, a zatim su montirane nove kočione pločice:

Sledeća stavka u unapređenju kočenja bila su pancirna creva koja su zamenila dotadašnja fabrička gumena. Problem sa gumenim crevima je što imaju tendenciju blagog širenja pod pritiskom i teže se hlade od pancirnih.

Zapravo, zamena standardinh kočionih creva za pancirna su najjeftinije poboljšanje kočnica pošto su promene momentalno osetne. Dobije se bolji osećaj sa kočnicom.

Sledeća promena je izvršena na kočionoj pumpi. Umesto slabašnog aksijalno postavljenog kočionog cilindra montiran je Brembo RCS19.

Realno, za motocikl mase koji SV650S poseduje, možda bi dovoljna bila i Brembo RCS16 kočiona pumpa (oznaka 16 ili 19 označava prečnik kočionog cilindra).

Razlika između track sinter i organskih pločica pri upotrebi na stazi

Za prva dva track day-a na sređenom kočionom sistemu montirane su Kyoto organske pločice. Iako organske pločice nisu namenjene vožnji na stazi, cilj je bio da utvrdimo kako se ponašaju organske pločice i koliko brzo će se potrošiti.

Organske pločice su se pokazale solidno. Izoastaje inicijalni „ugriz“ pri kočenju, kao i pri dubljem kočenju kada je motocikl pod nagibom. Takođe, organske pločice su imale tendenciju pregrevanje posle nekoliko krugova agresivnije vožnje na stazi. U svakom slučaju odrađuju posao i za uličnu vožnju odlično rade posao.

TRW track sinter kočione pločice su sasvim druga priča. Dizajnirane su za vožnju na stazi, kao i za upotrebu na ulici. Metalna komponenta od koje je kočiona pločica urađene su NRS tehnologijom gde je pločica takoreći i kukama utkana za nosač kočione obloge. Stabilna tačka pritiska pri utiskivanju kočione obloge na pločicu omogućava da pločica pruža isti osećaj i da ne dođe do pregrevanja od početka do kraja.

U realnosti i vožnji, to jeste tako. Kočione pločice se nisu pregrevali pri vožnji na stazi. Inicijalni ugriz je jak i pločica pruža identičan osećaj od početka kočenja do kraja. Ono što je možda još najbitnije, prilikom doziranja kočnice kroz krivinu osećaj je jednak i kočiona sila je jednaka.

Naravno, to nije zasluga samo kočionih pločica, već celokupnog kočionog sistema.

Posle tri odvezena trackday termina, što je između 450 – 550 km vožnje na stazi, TRW track sinter pločice potrošile su se oko 70%. S obzirom da je NAVAK kao staza zahtevan za kočenje i da se koči u gotovo svakoj krivini, proglašavamo da se pločice srednje jako troše. Trošenje pločica je u konačnici i najmanje bitna stavka ako se uzmu u obzir performanse koje su za tu cenu više nego odlične.

Set TRW track sinte kočionih pločica za jednu čeljust u firmi Moto Bike iz Kaća košta 4.060 RSD, odnosno 8.120 RSD za obe kočione čeljusti.

Celokupnu ponudu TRW kočionih pločica i proizvoda možete pronaći u online Moto Bike Shopu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.