NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha MT09 2024 - Nikad oštrija i upravljivija

Yamaha MT09 2024 – Nikad oštrija i upravljivija

-

Prošlo je ravno deset godina otkako je izašla prva Yamaha MT09 koja je postala sinonim za upotrebljiv i zabavan naked motocikl. Sada, za 2024. godinu, povodom deset godina postojanja predstavljena je četvrta generacija MT09 koju smo među prvima u Evropi imali prilike da probamo na prezentaciji i testu na ostrvu Lanzarote koje je deo Kanarskih ostrva.

Yamaha sa posebnom emocijom posmatra MT09, je su za deset godina postojanja ovog modela u Evropi prodali 100.000 primeraka, a na globalnom nivou ta cifra iznosi 200.000 jedinica. Šta je to što MT09 čini tako popularnim i šta je Yamaha uradila na 4. generaciji, saznaćete u daljem tekstu.

Dosadašnja MT09 je celokupno gledajući bila više nego odličan motocikl, ali je imala par mana, mahom na polju ogibljenja, ali je i to rešeno za 2024. godinu.

Yamaha MT09 2024
Foto: Yamaha

Master of torque agregat i dalje sjajna tačka MT09

Ako ste se nekad pitali šta bi oznaka “MT” mogla da znači, sada ćemo vam i to otkriti: Master of Torque. Yamaha je još na prvoj generaciji “pogodila” agregat. Trocilindrični redni agregat sa radnom zapreminom od 889 cm poseduje snagu od 117,4 KS na 10.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 93 Nm na 7.000 O/Min.

U vožnji, taj agregat ima možda i najlinearniju isporuku snage za svoju radnu zapreminu i namenu. Bukvalno od niskih obrtaja počinje da vuče lepo, a od oko 6.000 O/Min njegov agregat postaje agresivniji, ali i dalje linearan i predvidiv tako da i kada prednji točak počne da se odlepljuje od asfalta i dalje imate savršenu kontrolu nad motociklom.

Za ovu generaciju agregat je ostao netaknut. Unapređena je samo elektronika sa novom 6-osnom IMU koja je potekla za YZF-R1. Senzori i žiroskopo koji prate pomeranje motocikla po svim osama omogućavaju da uz elektronska pomagala MT09 bude maksimalno zabavan i bezbedan.

Ranije je MT09 imao “kvik šifter” sa funkcijom promene stepena prenosa samo naviše, a za ovu godinu fabrički dolazi sa “kvik šifterom” koji funkcioniše naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Novina na ovom “kvik šifteru” je to da se u stepen prenosa naniže može prebaciti bež puštanja kvačila.

Yamaha MT09 2024
Foto: Yamaha

Dakle, ako ste npr. u preticanju i nekim čudom vam zatreba još snage, dovoljno je da bez puštanja gasa i pritiskanja kvačila samo spustite stepen prenosa niže i da dobijete dodatnu snagu.

Deklarisana potrošnja iznosi 5 litara. Tokom testa smo prešli u danu nešto preko 200 km i pred sam kraj se aktivirala rezerva goriva, što uz zapreminu rezervoara od 14 litara znači da smo potrošili oko 6 ili nešto preko 6 litara na 100 km. Budući da je bilo dosta strani – kreni radi potreba fotografisanja, kao i da nismo bili laki na gasu, potrošnja je više nego dobra za performanse koje agregat pruža.

Unapređeno ogibljenje i konačno odličan povratni osećaj

Gledajući kroz generacije, Yamaha MT09 je imala samo jednu manu: lošiji prednji kraj motocikla koji je znao da uđe u wobling na skoro svakom dodavanju gasa i ne tako precizan povratni osećaj pri inicijalnom ulasku u krivine.

Dobra vest je da je Yamaha uspela da reši sve probleme ili bar da ih svede na minimum. Šasija je ostala nepromenjena, ali su nosači agregata drugačije rešeni, odnosno levi nosač agregata povećaj je sa 3,2 mm na 4 mm, dok je desni povećan sa 3,2 na 6 mm. Povećanje nosača čini da prednji kraj bude malo krući, a da opet šasija zadrži fleksibilnost potrebnu kroz krivine.

Dalje, prednja viljuška je ostala identična i dalje se radi o KYB obrutnoj prednjoj viljušci, potpuno podesivoj sa prečnikom štapova od 41 mm. Razlika za ovu generaciju je u tome što je tvrdoća opruge povećana sa 14 N/mm na 15 N/mm. Tvrđa opruga omogućava bolju potporu na kočenju i nešto bolji odziv povrata. Zatur prednje viljuške smanjen je sa 25 na 24,7 stepeni, a maksimalni ugao zakretanja upravljača povećan je na 32 stepena kako bi se lakše manevrisalo u mestu.

Yamaha MT09 2024
Foto: Yamaha

Ni zadnje ogibljenje nije prošlo bez pretrpljenih promena. Revidirano je kačenje zadnjeg amortizera, a pošto je zadnji amortizer pod drugačijim uglom, fabrički je smanjena sila amortizovanja.

Priča o promeni geometrije se ne završava samo tu, već i na pozicijama upravljača i nogostupa. Nogostupi su pomereni za 30,6 mm ka nazad i za 9,5 mm više, dok je upravljač za 34,4 mm niži i za 1,5 mm ka napred.

Promenama na ogibljenju i na pozicijama upravljača i fuzastera dobilo se pomeranje mase vozača i geometrije ka napred, kako bi se unapredio povratni osećaj, ulazak u krivinu i kako bi se smanjila tendencija da se prednji kraj rastereti pri svakom naglom dodavanju gasa na izlazima iz krivina.

Kako su se promene pokazale u praksi?

Imali smo dovoljno sreće da postojimo toliko da smo 2019. godine testirali prethodnu generaciju. U poređenju sa njom MT09 za 2024. godinu je otišao bar dva koraka napred. Ulazak u krivinu i povratni osećaj su zaista impresivni. Takođe je brzina obaranja u krivinu znatno veća, a MT09 ostaje stabilan i pri brzom prebacivanju iz krivine u krivinu čak i na otvorenom gasu. Upravo je to ono što je najveći napredak u odnosu na prethodnu generaciju i Yamaha je uspela da ispuni zacrtano. MT09 za 2024. godinu je najsposlušniji MT09 ikada napravljen!

Delimična zasluga za odličan povratni osećaj i perfromanse mogu pripasti i novoj Bridgestone S23 gumi koja je debitovala za ovu godinu.

Yamaha MT09 2024
Foto: Yamaha

Jedna zanimljivost je da smo imali tu (ne)sreću da MT09 probamo i u kišnim uslovima. Na ostrvu Lanzarote kiša nije padala nešto preko 4 meseca i baš u drugoj polovini dana je rešila da padne i pokvasi puteve.

To je zapravo bilo dobro da vidimo koliko prianjanja MT09 ima. Ono što možemo reći je da MT09 ima toliko mehaničkog gripa da se kontrola proklizavanja sasvim retko uključivala čak i po kiši u Sport režimu vožnje.

Jaka strana ovog motocikla je i mala masa koja sa svim tečnostima iznosi svega 193 kg što ga u vožnji čini još agilnijim i lakšim za vožnju.

Kočnice dostojne MT09

Da se razumemo, MT09 nikad nije imao loše kočnice, jedino je osećaj doziranja bio nejednak. Yamaha je rešena da MT09 napravi skoro savršenim, te je i kočioni sistem pretrpeo promene. Kočionu pumpu potpisuje Brembo i radi se o radijalno postavljenom glavnom kočionom clindru sa prečnikom od 16 mm. Za poznavaoce Brembo asortimana, radi se o legendarnoj RCS16 kočionoj pumpi. Napred su ostali diskovi prečnika 298 mm i radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti.

Yamaha MT09 2024
Foto: Yamaha

Osećaj doziranja od prvog do poslednjeg milimetra hoda je odličan i to je bilo ono što je potrebno za MT09 koji je precizan motocikl. Sa ovom pumpom nemate osećaj da inicijalno pumpa “zakuca” kočnicu, već je sve lepo i uglađeno, a kočiona sila je prilično jaka.

Komotan položaj sedenja

Sa gore pomenutim promenama u položaju sedenja nije se izgubilo na opuštenom, uspravnom položaju koji se očas posla pomeranjem tela prebaci u sportski. Oblik rezervoara je takođe nešto drugačiji radi pružanja bolje potpore za kolena. Postavljen je za 30 mm niže i za 60 mm je širi, dok je sama zadnja ivica smanjena sa 20 mm na 5 mm.

Sedište je dizajnirano iz 2 dela i anatomski je dobro urađeno. Ruku na srce, nismo imali prilike da vozimo duže od sat vremena bez pauza, tako da neki mora da izostane relevantniji utisak o udobnosti na dužim vožnjama.

Retrovizori imaju veće vidno polje, a zanimljivo je i da su nogostupi suvozača estestki sakriveni i ako se skinu ne primeti se gde im je mesto, kako se ne bi narušavao izgled motocikla.

Mnogo bolja elektronika

Već je gore pomenuto da je MT09 dobila 6-osnu IMU koja je delimično preneta sa R1. Kao što ime kaže, 6-osna merna jedinica (IMU) prati kretanje motocikla u 6 osa i tako kompjuter u svakom momentu zna šta se dešava sa motociklom. To značajno unapređuje ponašanje elektronskih pomagala.

Yamaha MT09 poseduje kontrolu podizanja prednjeg točka (LIF), kontorlu proklizavanja (TCS), kontrolu motornog kočenja (BC) i podešavanje isporuke snage (OWR), kontrolu kočenja (BSR), kontrola bočnog slajdovanja (SCS) i kvik šifter.

Svako od ovih pomagala uglavnom ima podešavanja, gde je nivo 1 najmanje mešanje elektronike i kako se ide ka veće broju, intervencija elektronike se povećava.

Na ovom testu smo imali prilike uglavnom da osetim kako kontrola podizanja prednjeg točka i kontrola proklizavanja funkcionišu. Osećaj je intuitivan, bez prejakog seckanja snage i sve teče fluidno. Elektronika pomaže da se motocikl ne otme kontroli, a da pri tome ne oduzima kontrolu vozaču. Bar je tako na nivou 1. Nivo 2 je već malo reaktivniji, ali i dalje intuitiva, dok viši nivoi zaista sprečavaju bilo kakva gubitak kontrole.

Yamaha MT09 2024
Foto: Yamaha

Poseduje i četiri režima vožnje, sport, street, rain i dva režima vožnje koje možete da podesite prema svojim potrebama. Na sport režimu je isporuka snage maksimalna, a sva elektronska pomagala svedena su na minimu. Street režim je malo manje agresivan, dok se u rain režimu oseti drastičan pad u isporuci snage i elektronska pomagala su na maksimlanoj pozornosti.

TFT intstrument tabla ima četiri pozadine prikaza od koji je jedna sportska i čini se da je preuzeta direktno sa sportske R1. Omogućeno je povezivanje sa pametnim telefonom i prikaz navigacije. Dugmad na upravljaču su novodizajnirana i ergonomski su prilagođeni da su tačno na dohvat palčeva i lako se upravlja svim dugmadima.

Foto: Yamaha

Ukoliko planirate da MT09 vozite i na dužim turama ili auto putu, to je olakšano sa ugrađenim tempomatom.

Svetlosna grupa je u potpunosti u LED tehnologiji. Far je nov, sa strane se nalaze dva kosa LED poziciona svetla, a u sredini je far u kom su smeštena duga i kratka svetla

Foto: Yamaha

Pokazivači pravca imaju automatizovano isključivanja ukoliko sistem detektuje da se prošli 150 metara od uključivanja, kao i ako je prošlo više od 15 sekundi. Stop svetla poseduju funkciju treperenja zadnjih pokazivača pravca i stop svetla u slučaju naglog kočenja.

Najbolja Yamaha MT09 do sad i jedan od najupotrebljivijih nakeda u klasi

Sa izmenama koje su izvršene za 2024. godinu, Yamaha je ponovo vratila MT09 na tron najupotrebljivijh naked motocikala. Trocilindrični agregat sa savršenom isporukom snage, položaj sedenja i dodaci poput vetrobrana i bočnih kofera koji ne narušavaju izgled čine da MT09 može lako da se transformiše u najupotrebljiviji naked. Da istovremeno imate mangupski i zabavan motocikl, a da uz malo promena možete i da putujete sa njim

Jedina mana ostaje nešto jača cena, jer je za MT09 potrebno izdvojiti 11.790 EUR, što nije preskupo kad se pogledaju performanse i kvalitet završne izrade, ali opet jeste nešto jača cena u poređenju sa konkurentskim motociklima.

Kombinacija boja za 2024. godinu je standardna Iconic Blue, zatim Midnight Cyan i Tech Black.

Ukoliko vas zanima novi MT09 ili bilo koji motocikl iz Yamaha ponude, možete posetiti Yamaha Barel salone koji se nalaze na sledećim adresama:

Beograd: Japanska 3a
Novi Sad: Partizanska 64a
Niš: Vojvode Gojka 62

Možete posetiti i Yamaha Barel veb stranicu.

Ovim putem se zahvaljujuemo Yamahi na pozivu na Evropsku prezentaciju MT09 modela.

Za utiske povodom MT09 za 2024 možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.