NaslovnaMoto GaražaUnapređena Honda CB650R za 2021. godinu

Unapređena Honda CB650R za 2021. godinu

-

Četvorocilindrični Naked iz Honde pretrpeo je izmene za sledeću sezonu. Tako će Honda CB650R za 2021. godinu doći sa EURO5 agregatom, unapređenim ogibljenjem i još par sitnica koje bi ovaj popularni motocikl iz Honde trebalo da učini još praktičnijim u svakodnevnoj vožnji.

Kako bi CB650R sledeće godine mogao da se nađe u prodaji u Evropi, Honda je morala da napravi agregat koji će zadovoljiti EURO5 emisioni standard. Kako bi to postigli, izvršili su nekoliko promena unutar agregata.

Agregat redizajniran kako bi zadovoljio EURO5 emisioni standardu

Četvorocilindrični agregat radne zapremine od 649 cm3 za pretpreo je promene na ECU-u jedinici, zatim na bregastim osovinama, usisnim i izduvnim ventilima, izduvnom sistemu, katalizatoru i prigušivača. Sve promene urađene su kako bi CB650R zadovoljio EURO5 emisioni standard.

Napajanje vazduhom vrši se preko dva usisnika, po jedan sa svake strane rezervoara, koji zatim prolaze kroz filter vazudha i “hrane” agregat preko potrebnim vazduhom. Za paljenje smeše zadužene su iridijumske svećice. Prečnik i hod klipa unutar cilindara ostali su isti, odnosno 67mm x 46mm, ali je kompresioni odnos veći i sada iznosi 11.6:1.

Honda CB650R za 2021
Honda CB650R za 2021. godinu Foto: Copyright © 2020 Honda Motor Europe Ltd.

To je to što se tiče promena unutar samog agregata. Maksimalna deklarisana snaga iznosi 70 kW pri 12.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 63 Nm na 8.500 O/min. Postoji i mogućnost ograničenja snage na 35 kW, što zadovoljava kriterijum vožnje sa A2 vozačkom kategorijom.

Potrošnja iznosi oko 5 litara na 100 km, što uz zapreminu rezervoara od 15,4 litre omogućava autonomiju od ko 300 km.

Nova Showa SFF-BP prednja viljuška

“Diamond” čelična šasija ostala je netaknuta, ali su zato velike promene izvšene na ogibljenju. Napred je ugrađena Showa SFF-BP obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm. Glavna odlika SFF-BP viljuške je odvojena funkcija povrata i poniranja. U jednom štapu nalazi se opruga zadužena za povrat, a u drugom štapu cilindar zadužen za poniranje. Glavni benefit ovog tipa viljuške je manja težina i bolje upijanje neravnina. Zadnji amortizer ima mogućnost podešavanja predoterećenja opruge u sedam nivoa, odnosno klikova. Za novo ogibljenje u Hondi su se odlučili jer je na prethodnoj verziji ogibljenje bila slaba tačka. Nadamo se da će sa ovim ogibljenjem to biti ispravljeno.

Honda CB650R od samog početka imala je odlične kočnice koje su zadržane i na modelu za 2021. godinu. Radi se o četvoroklipnim, radijalno postavljenim kočionim čeljustima i talasastim diskovima prečnika 310 mm napred. Nazad se nalazi dvoklipna kočiona čeljust i jedan disk prečnika 240 mm.

Na livenim aluminijumskim felnama montirane su gume u dimenzijama 120/70-ZR17 napred i 180/55-ZR17 nazad.

Honda CB650R za 2021
Foto: Copyright © 2020 Honda Motor Europe Ltd.

Par praktičnih sitnica

Honda se pozabavila i nekim sitnicama kako bi CB650R učinila još praktičnijim. Po pitanju dizajna, dodati su novi, manji bočni paneli koji se bolje uklapaju u ionako minimalistički dizajn. Zadnji blatobran više nije od plastike, već od čelika, a i nosač tablice je drugačijeg dizajna.

Po pitanju praktičnih stvari, Honda je unapredila položaj i čitljivost instrument table. Ispod sedišta je dodat USB punjač C tipa. Položaj upravljača je takođe blago izmenjen i pomeren kao bi upravljanje motociklom bilo lakše.

Generalno gledajući, Honda je poslušala kritike i unapredila najslabije karike u lancu modela CB650R. Ponajviše raduje novo ogibljenje, koje će zasigurno doprineti bolje osećaju i udobnosti prilikom vožnje.

Honda CB650R za 2021
Foto: Copyright © 2020 Honda Motor Europe Ltd.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.