NaslovnaMoto GaražaKvačilo preko sajle ili hidraulično? Prednosti i mane oba sistema

Kvačilo preko sajle ili hidraulično? Prednosti i mane oba sistema

-

Kao što postoji dilema oko toga da li su bolji žbičani ili liveni točkovi, tako se vodi i diskusija da li je bolje kvačilo koje se aktivira preko sajle ili hidraulično. Kako bi obrazložili za i protiv oba sistema, izneću prednosti i mane oba sistema.

Nebrojeno puta sam čuo rečenice na računa kvačila preko sajle: “to je zastareo sistem, bolje je hidraulično”. Zapravo, oba sistema imaju svoje prednosti i mane, a oba sistema imaju svoje primene u različitim sredinama ili uslovima upotrebe motocikla.

Kvačilo preko sajle, jednostavan sistem

Prvo da krenemo od sistema aktiviranja kvačila preko sajle, koje je meni i najdraže, a u daljem tekstu ću pojasniti i zašto. Kvačilo preko sajle aktivira kvačilo jednostavnim principom. Kada pritisnete polugu kvačila, čelična sajla je povezana sa kvačilom i na taj način se kvačilo razdvoji odnosno aktivira i nakon otpuštanja poluge kvačilo se aktivira.

Čelična sajla nalazi se unutar zaštite – bužira. Najveće prednosti ovog sistema su u minimalnom održavanju. Održavanje sistema preko kvačila ogleda se u podmazivanju same sajle. Podmazivanje se obavlja specijalnim sredstvima na bazi silikona koja nisu sklona nakupljanju sitnih čestica prašine. Često se sajle podmazuju klasičnim mineralnim motornim uljima, a takva ulja su sklona nakupljanju prljavšina, što na kraju dovodi do bržeš oštećenja sajle. Sajle se podmazuju na mestima na kojima sajla ulazi u bužir odnosno na svim kontaktnim površinama sajle i drugih delova poput vođica.

Sajle je potrebno sa vremena na vreme pregledati i prema potrebi zameniti. Zamena sajle kvačila je takođe jedan jednostavan proces, koji se u zavisnosti od modela motocikla, menja veoma brzo i lako.

Kvačilo preko sajle Foto/source: media.yamaha-motor.eu

Upravo je kvačilo preko sajle jedan od najjednostavnijih sistema za održavanje, ali i za ugradnju od strane fabrike, te ga proizvođači često preferiraju prilikom proizvodenj motocikala. Još jedna pozitivna stvar je to što se prazan hod poluge lako podešava. Podešavanje se uglavno obavlja preko prstena koji se nalazi pred bužir sajle. Poluga kvačila mora da ima prazan hod od par milimetara kako kvačilo ne bi uvek bili aktivirano. Najmanja napetosta sajle kvačila može uzrokovati da dođe do ranije potrošnje lamela kvačila. Upravo je jednostavno održavanje jedan od razloga zbog kog mi je ovaj sistem drag.

Dodatni plus ovog sistema je i manja težina, te je to još jedan od razloga zbog kojeg ga proizvođači ugrađuju. Naročito na motociklima na kojima je potrebna što veća ušteda na težini.

Mana sistema uglavnom se ogleda u tome što je potrebno nešto veća upotreba sile prilikom stiskanja poluge kvačila.

Hidraulički sistem, lakši za upotrebu

Hidraulički sistem aktivira kvačilo preko ulja koje prolazi kroz sistem, zatim preko cilindra na kvačilu vrši pritisa i aktivira kvačilo. Sistem funkcioniše na istom principu kao i disk kočnice. Kod poluge kvačila nalazi se posuda za hidrauličku tečnost ili ulje (u zavisnosti od potrebe i sistema). U zavisnosti od preporuke proizvođača, u neke sisteme se sipa kočiona tečnost, a neki sistemim poput onih koje nudi Magura, koriste mineralno ulje.

Prednost sistema sa mineralnim ulje ogleda se u tome što je potrebna ređa zamena ulja, ali takvi sistemi ne trpe pregrevanja kao što je to slučaj sa sistemima u koje se sipa kočiona tečnost.

Kvačilo preko sajle ili hidraulično?
U posudi sa leve strane nalazi se tečnost za hidraulički sistem Foto/source: Copyright © 2017 Ducati Motor Holding spa

Hidraulični sistem takođe zahteva i manju upotrebu sile prilikom pritiskanja kvačila. Prednost je i u tome što je sistem zatvoren te nije podložan spoljašnjim uticajima poput prašine, kao što je to slučaj kod sajle. Takođe, ovaj sistem je i samopodesiv. Odnosno, kako se kvačilo troši, tako nivo ulja u rezervoaru varira i postepeno se povećava. Zahvaljujući tome nema potrebe za podešavanjem kvačila, osim što je potrebno pratiti nivo ulja.

Kvačilo preko sajle ili hidraulično?
Preko hidrauličkog cilindra vrši se potiskivanje tečnsoti u sistemu Foto/source: Copyright © 2017 Ducati Motor Holding spa

Mana sistema je to što ima više delova koji mogu da zataje. Odosno imamo cilindar na poluzi kvačila, kao i na donjem delu, kod samog kvačila. Takođe, promena tečnsoti je nešto komplikovanija, a sa vremena na vreme potrebno je i odzračiti sistem.

Ugradnja hidrauličnog sistema je skuplja za proizvođače, a i nešto je teži u donosu na sistem preko sajle. Iz tog razloga proizvođači u nekim situacijama izbegavaju njegovu ugradnju.

Na kraju, koji je bolji?

Ne postoji univerzalno rešenje, već je sve pitanje kompromisa. Kao što se mogli u tekstu da pročitate, oba sistema imaju svoje prednosti i mane. Ugradnja sistema zavisi isključivo od toga za šta se proizvođač odluči i šta on smatra da je bolje za dati model motocikla.

Ukoliko posedujete motocikl sa kvačilom preko sajle, a želite hidraulično kvačilo postoji mogućnost ugradnje. Čuveni proizvođač Magura, nudi setove hidrauličnih sistema aktiviranja kvačila koji se uz malo veštine lako ugrađuju. Tako da ukoliko imate sistem preko sajle, a želite hidraulični, postoji rešenje.

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje sagledati prednosti oba sistema.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.