August 20, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Herez test - Puno promena pred novu sezonu

WSBK Herez test – Puno promena pred novu sezonu

-

Herez je omiljena staza mnogim vozačima i ekipama, ne samo zbog svoje konfiguracije nego i zbog toga što u zimskim mesecima nudi relativno toplo i stabilno vreme. Upravo su WSBK vozači i timovi prethodne nedelje odradili test na stazi Herez. Ne pamtim da se u skorije vreme sa ovolikim nestrpljenjem iščekivao prvi WSBK test. Razlog za to nestrpljenje je što su mnogi vozači prešli iz jedne ekipe u drugu. Osim prelaska u druge ekipe, svi proizvođači vredno rade na unapređenju motocikla za sledeću sezonu.

WSBK timovi na raspolaganju imaju deset dana za testiranja. Zato sve ekipe moraju pažljivo da rasporede sve dane za test. U skladu sa tim, neke ekipe nisu uzele učešće na zvaničnom testu koji se vozio prošle nedelje. Na primer, Ducati je svoj test na Herezu odradio pre zvaničnog testa, dok Yamaha nije još zvanično testirala.

Ipak, sve ekipe se trude da svoj prvi test odrade pre kraja godine. Tokom prvog predsezonskog testa timovi isprobavaju što više komponenti i prikupljaju podatke kako bi utvrdili koji deo donosi pozitivine promene na motociklu. Zatim se nakon testa timovi fokusiraju da proizvedu delovi koji su se pokazali pozitivno. Zato je prvi test bitan, kako bi timovi imali smernice za sledeći test.

Kawasaki, Honda, BMW i Ducati su za sada zvanično testirali i danas će fokus biti na tim timovima i vozačima.

Kawasaki fokusiran na unapređenje šasije

Kawasakijev niz titula prekinut je ove godine. Yamaha i Ducati pokazali su da se Kawasakiju i Reji može stati na put. Zato je Kawasaki rešio da nešto preduzme i da urade sve što je u njihovoj moći kako bi dogodine pokušali da se vrate na prvo mesto.

Najviše problema Rej i Kawasaki ZX10RR imali su na prilikom jakih kočenja pod nagibom. Nekoliko puta je Rej preterao na kočenjima i padao, što ga je na kraju krajeva donekle i koštalo titule.

Kawasakijevi vozači su vozila samo tokom dva, od raspoloživa tri dana testa. U sredu su vozili, zatim su u četvrtak pauzirali kako bi ostavili više vremena mehaničarima da obave svoj posao. U sredu uveče i u četvrtak su vozači sa ekipom prolazili stavku po stavku kako bi videli koje komponente su donele poboljšanje.

Džonatan Reja Foto Kawasaki

Na Herezu je Kawasaki ekipa radila upravo na poboljšanju šasije, ali i agregata.

Prvog dana Kawasaki je testirao šasiju, ali i neke nove komponente koje je Showa donela za ogibljenje. Oba vozača su bila zadovoljna testiranim materijalom. Kawasaki je doneo i neke novine na agregatu. Testirano je novo kvačilo, ali i još neke nove komponente unutar agregata. Kawasaki je protekle sezone imao malo problema sa prenosom unutar menjača, jer im je tehnička direkcija skinula 400 O/min. Budući da su već imali odnos u menjaču prilagođen broju obrtaja pre smanjenja, to je prouzrokovalo manje probleme za Kawasaki. Zato pretpostavljam da je fokus bio i na traženje odnosa u menjaču koji će pomoći da Kawasaki ZX10RR iskoristi svu raspoloživu snagu.

Rej je u petak, tokom poslednjeg dana testa vozio 1’38.831 što je 6 desetih delova sekunde sporije od rekorda staza u WSBK šampionatu.

Aleks Louz se još oporavlja od povreda i operacija koje je imao, ali je i on odvezao prilično dobar najbrži krug od 1’39.865.

Sem Louz Foto: Kawasaki

Honda sa novim vozačkim sastavom

Honda u narednu sezonu ulazi sa mnogo promena. Prva promena dolazi na polju vozačkog sastava. Bautista i Haslam više nisu deo Hondine fabričke ekipe. Na njihovo mesto došli su Ćavi Vierhe i Iker Lekuona.

Test je za Lekuonu je započeo dobro, a završio se loše posle samo dan i po testiranja. Lekuona je u četvrtak doživeo pad u 12. krivini. Pri padu je zadobio frakturu prsta na levoj ruci što je značilo da mora da propusti ostatak teksta. Iako nije bilo zvaničnog merenja vremena, Speedweek navodi da je Lekuona izvezao krug u vremenu 1’40.430, a da je Vierhe tokom trećeg dana testa odvezao krug u vremenu 1’40.228.

Iker Lekuona Foto: Honda Racing Corporation WorldSBK

Honda je na CBR1000RR-R motociklu radila na unapređenju elektronike. Najveća promena u odnosu na prethodne dve sezone dolazi na polju ogibljenja jer je Honda prešla na Showa ogibljenje iako su prethodne dve sezone koristili Ohlins.

WSBK Herez test
Ćavi Vierhe Foto: Honda Racing Corporation WorldSBK

BMW

Za BMW u narednoj sezoni voze Van der Mark i Skot Reding u fabričkoj ekipi, dok će u satelitskoj Bonovo ekipi voziti Loris Baz i Judžin Laverti.

Fabrička BMW ekipa je radila na novom agregatu i unapređenjima na šasiji na novom M1000RR-u. Tokom sva tri dana testa Van der Mark i Skot Reding imali su zadatak da probaju što više novih komponenti kako bi prikupili podakte koje će posle BMW analizirati u fabrici i na osnovu kojih će spremiti potrebne komponente za naredni test.

Prema nezvaničnim vremenima, Van de Markov najbrži krug tokom testa bio je u vremenu 1’39.788.

Skot Reding Foto: BMW Motorrad

Skot Redingu je ovo drugi kontakt sa M1000RR-om. Reding je imao jedan test na Estorilu i tokom tog testa uglavnom je fokus bio na tome da nađe što bolji položaj na motociklu. WSBK test na stazi Herez Reding je zajedno sa Van der Markom iskoristio da rade na unapređenju motocikla. Najbrži Redingov krug tokom testa iznosio je 1’39.909.

WSBK Herez test
Mihael van Der Mark Foto: BMW Motorrad

Loris Baz je debitovao u Bonovo ekipi. Prošlu godinu Baz je provezo u AMA šampionatu, a pred kraj sezone na par trka menjao je povređenog Dejvisa u Ducati GoEleven ekipi. Baz je na Herezu imao prvi kontakt sa M1000RR-om i tokom tri dana testa odvezao je preko 214 krugova i zabeležio je svoje najbolje vreme od 1’40.125. Baz nije imao prilike da isproba poslednju i najnoviju specifikaciju agregata, već je koristio istu specifkaciju agregata koju je BMW koristio tokom protekle sezone. Novi agregat Baz i Bonovo ekipa imaće tokom sledećeg testa.

Loris Baz Foto: BMW Motorrad

Judžin Laverti je nastavio tamo gde je stao tokom poslednjeg trkačkog vikenda. Naredna sezona biće treća sezona u kojoj Laverti vozi BMW.

WSBK Herez test
Judžin Laverti Foto: BMW Motorrad WSBK Herez test

Ducati i Bautista testirali pre svih

Ducati i Alvaro Bautista odradili su svoj prvi predsezonski test još krajem novembra. Bautista i Ducati V4R su već imali puno uspeha. Posle dve godine u Hondi, Bautista se ponovo vratio u Ducati sa kojim će pokušati da završi ono što nije uspeo 2019. godine – da osvoji šampionat.

Tokom dvodnevnog testa Bautista je odvezao 96 krugova zableživši najbrži krug u vremenu 1’39.119. Zabeleženo vreme je brz krug i naznaka da bi Bautista sledeće godine itekako mogao da bude konkurentan.

WSBK Herez test
Alvaro Bautista Foto: Ducati WSBK Herez test

Prvi testovi bili su samo priprema za narednu sezonu i uspostavljanje osnovnih parametara na motociklu koje će timovi na narednim testovima usavršavati. Srećom, nećemo morati dugo da čekamo do sledećeg testa koji je zakazan za januar.

Ukoliko želite da ostanete u toku sa svim moto vestima, predlažemo da posetite temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.